Σκάλα με κινητό αμαξίδιο για πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο Α’ Αρχαίο Θέατρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ Κ.Α.Σ. ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2021 21:03
Αποψη της ξύλινης πλατφόρμας όπου διακρίνεται η θέση κίνησης του αμαξιδίου στην ανατολική πάροδο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Αποψη της ξύλινης πλατφόρμας όπου διακρίνεται η θέση κίνησης του αμαξιδίου στην ανατολική πάροδο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου

Της Λένας Κισσάβου

Στο πλαίσιο των έργων που υλοποιούνται στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, αυτή τη χρονική

περίοδο, δρομολογείται μελέτη για τη δημιουργία πρόσβασης του κοινού, με πρόβλεψη υποδομής και για άτομα με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ). Η είσοδος θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά του μνημείου και αναμφίβολα δεν θα μπορούσε να μην είναι προσβάσιμη σε όλους τους επισκέπτες, που στο μέλλον θα μπουν στον χώρο του για να απολαύσουν ξεναγήσεις ή την εμπειρία μιας παράστασης.
Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η επικαιροποιημένη μελέτη πρόσβασης κοινού και Α.Μ.Ε.Α., παρουσιάστηκε διαδικτυακά την περασμένη Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση για το 2021, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), από τον αρχιτέκτονα μηχανικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, επιβλέποντα του έργου του Α’ Αρχαίου Θεάτρου κ. Δημήτρη Καραγκούνη και από την πολιτική μηχανικό κ. Ανθή Τσιτσά, παρουσία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλας Σδρόλια. Απέσπασε θετικά σχόλια από τα μέλη του ΚΑΣ και αναμένεται η απόφαση έγκρισής της, προκειμένου να προχωρήσει η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού κατασκευής της εισόδου στο μνημείο και η δημοπράτησή της. Η χρηματοδότησή της είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ, καθώς αποτελεί ένα από τα υποέργα, που έχουν εγκριθεί. Για την επίτευξη πρόσβασης στον χώρο προτείνεται η κατασκευή μεταλλικού κλιμακοστασίου, ανόδου και καθόδου, με επίστρωση των πλατύσκαλων και πατημάτων από κατάλληλη ξυλεία. Η σκάλα θα κατασκευαστεί νοτιοανατολικά του θεάτρου σε σημείο που δεν εμποδίζει τη θέαση από την οδό Βενιζέλου, και στη θέση της ήδη υπάρχουσας προσωρινής κλίμακας. Για την πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α. προβλέπεται η εγκατάσταση κινητού αμαξιδίου το οποίο θα κινείται στην ανατολική πλευρά του κλιμακοστασίου. Εξάλλου σήμερα συνεχίζονται στον χώρο του θεάτρου, οι εργασίες αντιστήριξης και αποκατάστασης του κοίλου καθώς και η σάρωση (σκανάρισμα) του μνημείου με laser - τρισδιάστατο λογισμικό CAD/CAMν για την αποτύπωση των εδωλίων, με στόχο να οριοθετηθούν με ακρίβεια χιλιοστού τα κενά που υπάρχουν, τα οποία θα συμπληρωθούν με νέα μαρμάρινα εδώλια, 240 σε αριθμό.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass