Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας

ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ, ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ, ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΑ -ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΕ ΣΚΙΑΘΟ, ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ -ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΘΕΣ Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ, ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2021 21:17

Με την προσθήκη 4 νέων εμβολιαστικών κέντρων, μεταξύ των 144 κέντρων σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που είχε προαναγγείλει την προηγούμενη Δευτέρα, ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, συνεχίστηκε χθες στη Θεσσαλία

ο εμβολιασμός υγειονομικών αλλά και υπερήλικων της ομάδας άνω των 85 χρόνων.
Πρόκειται για τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στα Κέντρα Υγείας Ελασσόνας, Αργαλαστής (Μαγνησία), Πύλης (Τρίκαλα) και Παλαμά (Καρδίτσα) και έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου λειτουργεί και τρίτη εμβολιαστική γραμμή σε δύο βάρδιες, αλλά και των τεσσάρων νομαρχιακών νοσοκομείων, ενώ σύντομα ανοίγουν και αντίστοιχα κέντρα στη Σκιάθο και τη Σκόπελο -το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του διοικητή της 5ης ΥΠΕ στις Σποράδες για τον σκοπό αυτόν.
Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών στα Κέντρα Υγείας, ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Ηλίας Τσιαούσης, επισκέφτηκε και τα 4 Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας όπου διαπίστωσε την ομαλή και χωρίς προβλήματα έναρξη των εμβολιασμών, ενώ σήμερα επισκέπτεται τα εμβολιαστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας, που λειτουργούν στα Κέντρα Υγείας Ψαχνών, Αλιάρτου, Καμένων Βούρλων και Αλιβερίου.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, έτσι ώστε «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000» όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, με εντολή του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα Κέντρα Υγείας πρέπει να προσδιορίσουν ποιες από τις δραστηριότητές τους θα ανασταλούν για τη λειτουργία τους ως εμβολιαστικά κέντρα με τον κ. Τσιαούση να δηλώνει ότι τα Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους παράλληλα με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού που είναι μια εθνική υπόθεση.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας παρέχοντας πρακτικές συμβουλές, προσπαθεί να βοηθήσει τους πολίτες ώστε να εφαρμόσουν σωστά τις οδηγίες για τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με αυτές, εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει με το να απαντήσει στο sms. Άρα, όσοι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού που τους έχει σταλεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ.
Επίσης, στην περίπτωση που όταν αναζητούμε ραντεβού στην πλατφόρμα, δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάμε, π.χ αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που είναι κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι ναι. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας.
Ακόμη, εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού; Η απάντηση και εδώ είναι ναι, με τη διαφορά ότι θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από έναν μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό.
«Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίων» είχε πει κατά την ενημέρωση ο κ. Θεμιστοκλέους και εξήγησε πως διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2-8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται».
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

 

«Τσιμπημένος» ο αριθμός
κρουσμάτων στη Λάρισα
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ 23 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ -ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, που περιελάμβαναν 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (Covid-19), με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στις 149.973, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. 300 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 213 (71.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, φθάνοντας τους 5.545 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.271 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Στη Λάρισα καταγράφηκαν 23 νέα κρούσματα και ακολουθούν 8 στη Μαγνησία και από δύο σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.
ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Στο μεταξύ, λόγω συρροής κρουσμάτων σταματά η λειτουργία του 22ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας και του Δημοτικού Σχολείου Πυργετού. Νέα κρούσματα εμφανίστηκαν σε μαθητές στο Νηπιαγωγείο Καλαμακίου και στο 25ο Νηπιαγωγείο Λάρισας όπου αναστέλλεται η λειτουργία των τμημάτων τους, ενώ επίσης αναστέλλεται και η λειτουργία του ΣΤ2 τμήματος του 15ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass