Νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και αποκέντρωση πόρων

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΩΝ «ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ» ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ -Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ -Ο 11ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΘΑΝ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ -ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2021 21:00

Η άμεση τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με την ψήφισή του από τη Βουλή

ως το τέλος Φεβρουαρίου, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ιδίως μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Αιρετής Περιφέρειας και η θεσμοθέτηση του μοντέλου που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον «Ιανό» στη Θεσσαλία «ώστε να έχουμε γρήγορες αντιδράσεις σε παρόμοια φαινόμενα που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστούν», κυριάρχησαν στις επαφές που είχε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στις διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ, το Δημαρχείο Λάρισας και στα γραφεία της ΝΔ Λάρισας.
Τον αναπλ. υπουργό συνόδευαν στις επαφές του οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Χρ. Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου, ενώ ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε «μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, να επιστρέψει στη Θεσσαλία για πιο διευρυμένες συναντήσεις».
Πιο αναλυτικά: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας: Η περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το πιο δίκαιο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς που απαντά με ενσυναίσθηση στις επιθυμίες των ανθρώπων.
Όλα τα μεγάλα θέματα της αυτοδιοίκησης με έμφαση στη μετάβαση στο δίκαιο και αποτελεσματικό μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης για την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, συζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα στο γραφείο του.
Στο τραπέζι του διαλόγου βρέθηκαν ακόμη το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών - Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Δήμων, ο νέος εκλογικός νόμος και το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, από το οποίο οι Περιφέρειες ζητούν μερίδιο, για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων που απαντούν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε δηλώσεις του ο Κώστας Αγοραστός υπερασπίστηκε ξανά την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που, όπως σημείωσε, «είναι το νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς, το νέο πολιτικό διακύβευμα της μετα-covid εποχής, που απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα με ενσυναίσθηση. Μπαίνουμε στη ζωή των πολιτών, βλέπουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και τις κάνουμε πράξη με την μεταρρύθμιση. Συζητήσαμε για το ξεκαθάρισμα και τη σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων, για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για το νέο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών και περιβαλλοντικών έργων που απαιτεί η προσαρμογή στην κλιματική κρίση και την ενεργοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησής τους μέσω της ΕΤΕΒ και του Ταμείου Παρακαταθηκών, για την πρόσθετη χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών του «Ιανού» σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Αλμυρό και για την πορεία των αποκαταστάσεων στην Καρδίτσα. Η θεομηνία του αιώνα, άλλαξε τη λειτουργία του κράτους χάρη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε με πρωτόγνωρη ταχύτητα, αξιοπιστία και συνέπεια λόγων και έργων με Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν στην Καρδίτσα».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι «στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε το νέο περίγραμμα και θα προχωρήσουμε τάχιστα στην αλλαγή του, προκειμένου να καταργηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Σκουρλέτη να οδηγήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε ακυβερνησία. Άρα, εμείς θα αποκαταστήσουμε την κυβερνησιμότητα προς όφελος της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τελικά βοηθούν την καθημερινότητα του πολίτη». Συμφώνησε με όσα ανέπτυξε ο περιφερειάρχης για το θέμα των αρμοδιοτήτων, λέγοντας: «Χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων προκειμένου ο πολίτης να μη χάνεται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Θα προχωρήσουμε γρήγορα στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ιδίως μεταξύ Αποκεντρωμένης και Περιφέρειας».
Για τον «Ιανό» υποστήριξε πως «ακολουθήθηκε ένα μοντέλο γρήγορο, που έφερε αποτέλεσμα στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει το ελληνικό κράτος. Αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να θεσμοθετηθεί, ώστε να έχουμε γρήγορες αντιδράσεις σε παρόμοια φαινόμενα που δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Και κατέληξε μιλώντας για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση των ΚΑΠ.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔ
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Θεσσαλίας κου Αθανασίου Νασιακόπουλου με τον αν. υπουργό Εσωτερικών παρουσία του αντιπροέδρου της ΠΕΔ Γ. Μουλά και της γ.γ. Ρένας Καραλαριώτου.
Τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας ήταν: Αναβάθμιση της λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ιδίως για δράσεις περιφερειακής εμβέλειας, όπως η Λίμνη Κάρλα, ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων κ.ά. Στελέχωση των Δήμων με το αναγκαίο προσωπικό και ταυτόχρονη μεταφορά αντίστοιχων πόρων.
Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κατοχυρωμένη θεσμικά συμμετοχή των Δήμων στη διαμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ κ.λπ. μέσω των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.). Επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».
Διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Π.Ε.Δ. με τη δημιουργία ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας. Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για την απόδοση της ΚΑΠ ώστε να μην αδικούνται, πέραν των ορεινών και νησιωτικών Δήμων, οι μεγάλοι σε έκταση πεδινοί Δήμοι που έχουν τεράστιες αποστάσεις για αγροτική οδοποιία, ύδρευση και καθαριότητα. Σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων και σχέσεων μεταξύ Κυβέρνησης, Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση των Δήμων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19. Εκλογικός νόμος για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιμετώπιση καταστροφών που προκάλεσε ο «Ιανός» με τη δημιουργία νέων υποδομών και πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου. Από τη μεριά του ο υπουργός ανέφερε για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ότι θα γίνει άμεσα ομαδοποίηση των έργων, ώστε να προκύψει μία σωστή κατανομή, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών και όχι στις προμήθειες, σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο κος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες εφόσον συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών και με τον πρωθυπουργό της χώρας.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη ο κ. Πέτσας συζήτησε για τις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΣ για το επόμενο διάστημα. Ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο που εκτελείται στην πόλη, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για έργα που θέλει ή έχει εντάξει ο Δήμος Λαρισαίων σε προγράμματα όπως το «Αντώνης Τρίτσης».
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Διαισθάνομαι ότι για μια ακόμα φορά ο Δήμος Λαρισαίων με το Υπουργείο, θα έχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία». Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας αφού υπογράμμισε ότι «η πόρτα του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή για όλους τους τοπικούς άρχοντες που εκφράζουν τους πολίτες κάθε γωνιάς της πατρίδας», συμπλήρωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο συζητήθηκαν θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα, αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάγκη να υπάρξει κυβερνησιμότητα στους δήμους με μια καλύτερη αποτελεσματικότητα. Χαρακτήρισε πλούσιο και φιλόδοξο το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του Δήμου Λαρισαίων, δηλώνοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για υλοποίηση σημαντικών αλλά και ώριμων έργων». Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Δεληγιάννης.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ – ΠΕΤΣΑ
Τα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (Δ.Ε.Ε.Π.) Λάρισας της ΝΔ ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας Πέτσα στη Λάρισα όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Χρ. Καπετάνο, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Γ.Ρ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass