«Η κυβέρνηση αψηφά τη Δικαιοσύνη και την ευρωπαϊκή νομοθεσία»

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΚΡΙΤ. ΑΡΣΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2021 17:20

«Είναι συγκλονιστική η δήλωση του πρωθυπουργού, που ακολουθήθηκε από μία εξίσου συγκλονιστική δήλωση του νυν υφυπουργού Περιβάλλοντος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκτροπή του Αχελώου» σημείωσε ο βουλευτής ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας, Κρίτων Αρσένης, στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προχθές στη Βουλή.

«Είναι αδιανόητο να έχουν σπαταληθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τα φράγματα Συκιάς και Μεσοχώρας και αυτά να κάθονται. Τουλάχιστον στη Μεσοχώρα, που είναι έτοιμο να λειτουργήσει άμεσα το υδροηλεκτρικό, παρατηρείται απαράδεκτη καθυστέρηση» έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Εξίσου, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε πρόσφατη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, έναν ακριβώς μήνα μετά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ, επικαιροποίησε τη βούληση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας.
«Είναι αδιανόητο να έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα και να προγραμματίζετε να δαπανηθούν κι άλλα σε ένα παράνομο έργο» σημείωσε ο Κ. Αρσένης και συνέχισε: «Το έργο σταμάτησε διότι απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για τα Ύδατα. Απαγορεύεται να παίρνεις το νερό από μια λεκάνη απορροής, για να ξεδιψάσεις μια άλλη που σπαταλά το δικό της νερό. Προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να θέλει να ολοκληρώσει παράνομα έργα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, όταν δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί τα σχέδια που υπογράφουν κάθε τόσο υπουργοί Περιβάλλοντος για τον περιορισμό της σπατάλης νερού στην Θεσσαλία».
Υφυπουργός Περιβάλλοντος: «Φυσικά η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας» διαβεβαίωσε ο Γ. Αμυράς για να προσθέσει: «Η Οδηγία 60/2000 λέει ότι υπό προϋποθέσεις κάποια έργα μπορούν και οδηγούν σε τροποποιήσεις των φυσικών χαρακτηριστικών του υδατικού συστήματος, χωρίς αυτό να συνιστά παράβαση της Οδηγίας. ...Σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) για τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, που τώρα αναθεωρείται, το φράγμα της Μεσοχώρας δεν συνδέεται με κανένα έργο εκτροπής του Αχελώου, αλλά προβλέπεται να λειτουργήσει ως υδροηλεκτρικό έργο και απεμπλέκεται από την εκτροπή»!
«Λείπει ο Νόμος που υποχρεώνει το Κράτος να εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Είναι ένα θέμα που έχουν ζητήσει πολλές φορές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις» απάντησε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που είπατε ότι θα σεβαστείτε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Όμως, αν ίσχυε αυτό θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Περιβάλλοντος για άμεση λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας. Διότι η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τους περιβαλλοντικούς όρους για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Μεσοχώρα. Και πέρα από το θέμα σεβασμού του Νόμου, το ερώτημα είναι: Για ποιον λόγο δημιουργείτε χωρικούς αυτοματισμούς μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, όταν η διαχείριση της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία έχει αποτυπωθεί σε υπουργικά σχέδια; Γιατί δεν έχουν αυτά εφαρμοστεί; Γιατί έχετε εγκαταλείψει τη Θεσσαλία στη λειψυδρία και την ίδια στιγμή είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε πολυδάπανα παράνομα έργα στον Αχελώο; Γιατί επιλέγετε να γεμίσετε έναν τρύπιο κουβά; Διότι το αρδευτικό σύστημα της Θεσσαλίας είναι ένας κουβάς γεμάτος τρύπες. Χωρίς να λύσετε το πρόβλημα της σπατάλης νερού, παίρνετε το νερό άλλων περιοχών, τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της με τη μεγαλύτερη μείωση της στάθμης των βροχοπτώσεων στη Δυτική Ελλάδα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass