Χρέος η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης

ΛΙΤΗ ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΛΙΓΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ -ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2021 21:02

Ρεπ.: Γ. Ρούστας Φώτο: Κ. Τσάντζος

«Ποτέ ξανά». «Είναι υποχρέωση των εθνών η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης.

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ώστε να κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές το μήνυμα πως η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ξανά τέτοια εγκλήματα». Αυτό ήταν το μήνυμα των λιγοστών -λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας- εκπροσώπων τοπικών φορέων στην εκδήλωση, αφιερωμένη στην Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», που συνδιοργάνωσαν στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων Μαρτύρων Ολοκαυτώματος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γεώργιος Στύλιος.
Μετά την προσευχή-επιμνημόσυνη δέηση του Ραβίνου Λάρισας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Γ. Στύλιο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Ηλ. Καμπελή, ενώ παρέστη και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Ηλίας Καμπελής, δήλωσε: «Σήμερα τιμούμε τους Εβραίους πεσόντες στα κρεματόρια των ναζιστών. Πρόκειται για ένα από τα φρικαλεότερα εγκλήματα της παγκόσμιας ιστορίας η μαζική εξόντωση ανθρώπων, που το μόνο κοινό που είχαν ήταν η θρησκεία, η διαφορετικότητά τους. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο να μιλάει κανείς, εκ μέρους ανθρώπων οι οποίοι δεν υπάρχουν πια, καθώς ελάχιστοι είναι οι επιζώντες. Αυτό για το οποίο εμείς φροντίζουμε είναι να τιμούμε τη μνήμη τους, ώστε να κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές το μήνυμα ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά τέτοια εγκλήματα».

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος δήλωσε: «Ποτέ ξανά». Δύο λέξεις που μας ενώνουν όλους. Δύο λέξεις με τις οποίες υψώνουμε τη δική μας φωνή, εκπέμπουμε το δικό μας μήνυμα, αναλαμβάνουμε τη δική μας δέσμευση, όπως γίνεται και σε κάθε άλλη γωνιά της πατρίδας, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο για να μην επαναληφθεί η πιο μελανή και τραγική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Είναι υποχρέωση των εθνών η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. Σύμφωνα με σύγχρονους ερευνητές της ιστορίας, «η ανιστόρητη κοινωνία μοιάζει με άνθρωπο αμνησιακό. Και η κοινωνία που έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη της ιστορίας της, μοιάζει με άτομο ψυχοπαθές». «Τα έθνη πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται», έλεγε ο Θουκυδίδης. Η ιστορική μνήμη υψώνεται σαν ασπίδα προστασίας και μας διδάσκει ότι «εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν, δεν πρόκειται να απελπιστούν για το παρόν». Γι’ αυτό οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν πηγή έμπνευσης, ώστε όλοι να διδαχθούμε την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους, φανατισμού και ρατσισμού και να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας».

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Να ξηλώσουμε τα «άνθη του κακού» που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα! «Η Ημέρα αυτή οφείλει να λειτουργεί σαν μέσο συνεχούς αφύπνισης των κοινωνιών για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας διολίσθησης σε ανάλογες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που φέρουν εντός τους το σπέρμα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του μίσους προς τον άλλο άνθρωπο». Τα παραπάνω τονίζει ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δήλωση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής: «Η ανθρωπότητα τιμά σήμερα τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που έπεσαν θύματα του μίσους και του τυφλού φανατισμού του βάρβαρου ναζιστικού καθεστώτος και των υποστηρικτών του. Μεταξύ αυτών που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης υπήρξαν και χιλιάδες συμπατριώτες μας Έλληνες Εβραίοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όλους αυτούς τους θυμόμαστε σήμερα με τον ύψιστο σεβασμό για τη θυσία τους. Ταυτόχρονα, η Ημέρα αυτή οφείλει να λειτουργεί σαν μέσο συνεχούς αφύπνισης των κοινωνιών για την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας διολίσθησης σε ανάλογες ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που φέρουν εντός τους το σπέρμα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του μίσους προς τον άλλο άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτά τα «άνθη του κακού» τα βλέπουμε να ξεφυτρώνουν συχνά, με διάφορες μορφές και ποικίλες αφορμές, στοχεύοντας στην υπονόμευση των βασικών πανανθρώπινων αξιών και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το χρέος μας, ως άνθρωποι ελεύθεροι και συνειδητοποιημένοι, δεν μπορεί να είναι άλλο από το να «ξηλώσουμε» αυτά τα «άνθη του κακού» με τη συνεπή εργασία για την εξάλειψη των προκαταλήψεων, των αντιδημοκρατικών ιδεοληψιών, του μίσους και του εξτρεμισμού, και την ανάδειξη των αρχών της ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας της ανθρωπότητας».

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ
«Κάθε χρόνο την 27η Ιανουαρίου τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων, μεταξύ των οποίων και 60.000 συμπατριωτών μας, που εξοντώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς». Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, προσθέτοντας: «Η Ελληνική Δημοκρατία, έχοντας ορίσει τη σημερινή ημέρα ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, εκπληρώνει το ελάχιστο θεσμικό της χρέος προς τα θύματα που δε λύγισαν μπροστά στη ναζιστική λαίλαπα. Ως κοινωνία χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ, προκειμένου να μην επαναληφθούν. Οφείλουμε να διδάσκουμε την ιστορία αναλλοίωτη, μεταλαμπαδεύοντας από γενιά σε γενιά τις αξίες της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα, εκριζώνοντας κάθε δηλητηριώδη ιδεολογία, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, τον φανατισμό και τη βία».

 

Μήνυμα Γ. Στύλιου για το Ολοκαύτωμα
«Από το Μνημείο Λαρισαίων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, τη σημερινή Εθνική Ημέρα Μνήμης, τιμούμε και θυμόμαστε τους Εβραίους και ιδιαίτερα του συμπατριώτες μας που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα θυμόμαστε πάντα τις μαύρες αυτές στιγμές της Ιστορίας και δεν ξεχνάμε το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές χτίζουμε ένα μέλλον αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης για όλους, προστατεύοντας το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας».

 

Ημέρα μνήμης  και περισυλλογής
ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΖΙΑΚΑ
«Χρέος μας να μην ξεχάσουμε, Χρέος μας να είμαστε Άνθρωποι» λέει στο μήνυμά της η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Βασιλική Ζιάκα, για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Στο μήνυμά της σημειώνει: «Στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως «ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος». Η μνήμη επιστρέφει στα εκατομμύρια Εβραίων θυμάτων, που χάθηκαν, επειδή ανήκαν σε διαφορετική θρησκευτική και φυλετική ομάδα και πρέσβευαν διαφορετικές ιδέες και αξίες, ως αποτέλεσμα της αγριότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ημέρα μνήμης και τιμής για τους νεκρούς, αλλά και τους επιζώντες από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με μεγαλύτερο εκείνο του ΑΟΥΣΒΙΤΣ στην Πολωνία, χωρίς να έχουν καταλάβει ποτέ το γιατί. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, απαραίτητη, ως εφαλτήριο για να γνωρίσουν οι νέοι, τι είναι το ολοκαύτωμα και να εκλείψουν στο μέλλον φαινόμενα αντισημιτισμού, ρατσισμού και πράξεων γενοκτονίας, με ένα διδακτικό δίωρο σε κάθε σχολική μονάδα. Ημέρα μνήμης και υπενθύμισης ότι η πραγματική εκπαίδευση και παιδεία δεν αποτιμάται στα επιτεύγματα μόνο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά στη θωράκιση της ψυχής με τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης ως ύπαρξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, φύλο, πεποιθήσεις. Χρέος μας να μην ξεχάσουμε, Χρέος μας να είμαστε Άνθρωποι».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass