«Ιανός» και ο ΕΛΓΑ;

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2021 21:25

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των αγροτών, καθώς πόρισμα της εκτιμητικής διαδικασίας των γεωπόνων από τις πλημμύρες του “Ιανού” περιλαμβάνει μικρότερα από τα αναμενόμενα ποσά και τις προκαταβολές που έλαβαν, κατά τις πρόσφατες πληρωμές από τον ΕΛΓΑ.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ΕΛΓΑ οφείλει να καταβάλει επιπλέον χρήματα στους αγρότες, περιπτώσεις στις οποίες γίνεται συμψηφισμός -και δεν το περίμεναν- με αποζημιώσεις από άλλες εκτάσεις που εκμεταλλεύεται ο ίδιος παραγωγός, αλλά και περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι εμφανίζονται πλεονασματικοί καθώς δεν έχουν άλλο χωράφι, ώστε να υπάρξει συμψηφισμός. Πρόσφατα πάντως από τον Παλαμά, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Νίκος Δούκας, ξεκαθάριζε ότι δεν θα ζητηθεί από τον Οργανισμό επιστροφή τυχόν αρνητικών διαφόρων τελικών αποζημιώσεων, που υπολογίστηκαν βάσει εκτιμήσεων με προκαταβολή που εισπράχθηκε από πληγέντες αγρότες.
Ο ΕΛΓΑ ΟΦΕΙΛΕΙ...
Για παράδειγμα: Αγρότης που έχει λάβει για 30 στρέμματα, σε τρία διαφορετικά χωράφια ίδιας έκτασης των 10 στρεμμάτων αποζημίωση συνολικά 3.000 ευρώ και η τελική εκτίμηση του γεωπόνου είναι ότι η ζημιά είναι καθολική (στο 100%) για το κάθε χωράφι, τότε, αν ο αγρότης είναι ασφαλισμένος, στην κατώτερη θα πρέπει να εισπράξει συνολικά 136 ευρώ/ στρέμμα. Έχοντας λάβει τα 100 ευρώ/στρέμμα ως προκαταβολή, η διαφορά που προκύπτει είναι 36 ευρώ/ στρέμμα, δηλαδή 360 ευρώ για κάθε χωράφι των 10 στρεμμάτων, άρα 1.080 ευρώ συνολικά πρέπει να του καταβάλει επιπλέον ο ΕΛΓΑ.
Ο ΕΛΓΑ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ...
Αν όμως αγρότης με τρία διαφορετικά χωράφια των 10 στρεμμάτων το καθένα, έχει λάβει για τα δύο πρώτα 100 ευρώ/στρέμμα, προκαταβολή δηλαδή 2.000 ευρώ, για το τρίτο χωράφι δεν έχει πάρει καθόλου προκαταβολή και ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ εκδώσει και στα τρία χωράφια πόρισμα για 80 ευρώ αποζημίωση το στρέμμα, τότε θα πρέπει να λάβει 800 + 800 ευρώ = 1.600 ευρώ. Επομένως, θα έχει λάβει 400 ευρώ περισσότερα από την προκαταβολή για τα δύο πρώτα χωράφια, ενώ για το τρίτο χωράφι εφόσον η εκτίμηση είναι και πάλι 80 ευρώ/ στρέμμα, άρα άλλα 800 ευρώ, τότε θα λάβει αντί για 800 ευρώ, μετά τον συμψηφισμό 400 ευρώ.
Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΣ...
Σε μια άλλη περίπτωση όμως, όπου παραγωγός έχει ένα ενιαίο χωράφι, ανάλογης έκτασης 30 στρεμμάτων και αρχικά έχει λάβει, 100 ευρώ προκαταβολή για κάθε στρέμμα, δηλαδή 3.000 ευρώ συνολικά και η εκτίμηση του γεωπόνου είναι για 80/στρέμμα και επομένως αποζημίωση 2.400 ευρώ, θα βρεθεί πλεονασματικός κατά 600 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η επιστροφή ποσών μέχρι τώρα δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς χρειάζεται νέα πολιτική απόφαση και θα εξεταστεί στο τέλος του οικονομικού έτους του Οργανισμού, όταν γίνει ο τελικός λογαριασμός, τι έδωσε ο ΕΛΓΑ και τι του οφείλουν οι αγρότες βάσει των τελικών πορισμάτων από τους γεωπόνους. Αυτό το ποσό που έχουν ως πλεονασματικό οι αγρότες εξετάζεται να εμφανιστεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό και να συμψηφιστεί έναντι μελλοντικών αποζημιώσεων που θα προκύψουν τα επόμενα έτη από φυσικές καταστροφές. Πάντως το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να πράξει ο ΕΛΓΑ για αυτές τις περιπτώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass