«Ηξεις - αφήξεις» με το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ

«ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ» ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΩΑΝ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2021 21:03

«Κενό γράμμα» αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας

για την από κοινού αξιοποίηση, του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) με τον Δήμο Λαρισαίων του οικοπέδου του πρώην Ι.Κ.Α. στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ασκληπιού.
Η απάντηση τού μέχρι πρότινος υπουργού Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση σε ερώτηση του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτή Λάρισας, Κυρ. Βελόπουλου σχετικά «με την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου του e-Ε.Φ.Κ.Α. στη Λάρισα» αποκαλύπτει ότι το σχέδιο του Φορέα «σύμφωνα με το πενταετές και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του» είναι πως «το οικόπεδο επί της οδού Ασκληπιού 29 στη Λάρισα προορίζεται για οικοδόμηση προκειμένου να καλύψει το σύνολο των στεγαστικών αναγκών του Φορέα στην πόλη».
Εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που επήλθε το 2018 μεταξύ του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη και του τότε υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσου Πετρόπουλου, σύμφωνα με την οποία το οικόπεδο του Ι.Κ.Α. «παραχωρείται κατά χρήση» από τον Ε.Φ.Κ.Α. στον Δήμο Λαρισαίων «και θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής», όπως τονιζόταν σε ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων, στις 30 Μαρτίου 2018.
Μάλιστα η συμφωνία των δύο πλευρών ανακοινώθηκε μετά από επίσκεψη του κ. Πετρόπουλου στο Δημαρχείο Λάρισας με τη δημοτική αρχή να σημειώνει ως θετική την εξέλιξη, αφού η συγκεκριμένη περιοχή - λόγω της πυκνής δόμησης - δε διαθέτει κοινόχρηστους χώρους και χώρο πρασίνου όταν το συγκεκριμένο οικόπεδο παραμένει αναξιοποίητο για τουλάχιστον 12 χρόνια από την κατεδάφιση του κτιρίου το 2008 όπου στεγαζόταν το Ι.Κ.Α.
Ο κ. Βρούτσης, τουλάχιστον στην απάντησή του προς τον κ. Βελόπουλο, δεν αναφέρει τίποτα για τη συμφωνία με τον Δήμο Λαρισαίων παρά μόνο εξηγεί γιατί «ναυάγησε» το σχέδιο ανέγερσης κτιρίου, σημειώνοντας ότι «για το υπόψη οικόπεδο έχει εκπονηθεί μελέτη σε επίπεδο οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε, αφενός λόγω του διαχωρισμού των διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και αφετέρου λόγω της έλευσης της κρίσης».
Διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «απαιτείται επικαιροποίηση της εν λόγω μελέτης διότι αυτή περιέχει πρόβλεψη για στέγαση υπηρεσιών που δεν ανήκουν πλέον στον e-Ε.Φ.Κ.Α., ήτοι υγειονομικές υπηρεσίες (και μάλιστα σε αναλογία 70%-30%), οι ανάγκες του e-Ε.Φ.Κ.Α. είναι διαφορετικές από αυτές με τις οποίες είχαν σχεδιαστεί οι Διοικητικές Υπηρεσίες του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αναλυτικότερα τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Βελόπουλος, επικαλούμενος επικοινωνία που είχε με κατοίκους της Λάρισας κατέθεσε ερώτηση στον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα την «ανάγκη ανέγερσης νέου σύγχρονου κτιρίου του Ε.Φ.Κ.Α. στη Λάρισα».
Ο πρώην, πλέον, υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης σημείωσε (σ.σ. η απάντηση δόθηκε χθες στη δημοσιότητα) ότι σε απάντηση της ερώτησης «που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή, κ. Κ. Βελόπουλου σχετικά με την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου, που θα στεγάσει τις υγειονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. εντός οικοπέδου στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ασκληπιού στην πόλη της Λάρισας, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Σύμφωνα με το πενταετές και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Φορέα, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 334/Συν.19η/16-05- 2019 Απόφαση Δ.Σ. Ε.Φ.Κ.Α. (ΑΔΑ:7ΧΘ1465ΧΠΙ-ΘΒΡ), το οικόπεδο επί της οδού Ασκληπιού 29 στη Λάρισα προορίζεται για οικοδόμηση προκειμένου να καλύψει το σύνολο των στεγαστικών αναγκών του Φορέα στην πόλη.
Για το υπόψη οικόπεδο έχει εκπονηθεί μελέτη σε επίπεδο οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε, αφενός λόγω του διαχωρισμού των διοικητικών και υγειονομικών υπηρεσιών του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και αφετέρου λόγω της έλευσης της κρίσης.
Για την αξιοποίηση του οικοπέδου, με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών του Φορέα, απαιτείται επικαιροποίηση της εν λόγω μελέτης διότι: Αυτή περιέχει πρόβλεψη για στέγαση υπηρεσιών που δεν ανήκουν πλέον στον e-Ε.Φ.Κ.Α., ήτοι υγειονομικές υπηρεσίες (και μάλιστα σε αναλογία 70%-30%), ενώ οι ανάγκες του e-Ε.Φ.Κ.Α. είναι διαφορετικές από αυτές βάσει των οποίων είχαν σχεδιαστεί οι Διοικητικές Υπηρεσίες του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και, έχουν επέλθει αλλαγές στους σχετικούς κανονισμούς και στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπουν τις μελέτες και τις οικοδομικές άδειες» καταλήγει ο πρώην υπουργός.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass