ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ‘74

«Καρτερούμεν μέρα νύχταν...»

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2014 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:56

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν χθες εκδηλώσεις, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας και της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας.

Ειδικότερα τελέσθηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες του 1974, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου και παρουσία του εκπροσώπου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) και βουλετή κ. Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος σε ομιλία του ανάφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την παρουσία μου σήμερα μαζί σας, σε ένα κομμάτι του Ελληνισμού, στην καρδιά της θεσσαλικής γης και του Έθνους, που αγωνίζεται με πατριωτική ευαισθησία και αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας, της Κύπρου και των όπου γης Ελλήνων. Ταυτόχρονα, με διακατέχει συγκίνηση, πόνος και οδύνη, καθότι διερχόμαστε ήδη τον τεσσαρακοστό Ιούλη από το καλοκαίρι του 1974, τότε που το αδελφοκτόνο πραξικόπημα πλήγωσε την ιδιαίτερή μας πατρίδα, ανοίγοντας την κερκόπορτα στις μπότες του Αττίλα...

Σαράντα χρόνια συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η ιστορία μας θυμίζει τα τραγικά γεγονότα εκείνου του μαύρου Ιούλη. Οι μέρες αυτές είναι μέρες μνήμης και περισυλλογής, δίχως να πέφτουμε στην παγίδα να μνημονεύουμε μουσειακά την αντίσταση του 1974 ή σε μια μηχανική απότιση φόρου τιμής στους ηρωικά αγωνισθέντες και πεσόντες. Δεν αποδεχόμαστε την εκπλήρωση ενός εφήμερου και επιφανειακού επετειακού τελετουργικού. Αντίθετα, τιμούμε, αντλώντας σθένος και περηφάνια, όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι, έστω σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Αποτίουμε φόρο τιμής στους καρτερικούς συγγενείς των αγνοουμένων και χαιρετίζουμε τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, καθώς και τις χιλιάδες εκτοπισμένους που παραμένουν με τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες. Ιστορική μνήμη σημαίνει και ιστορική συνείδηση...

Από την Κύπρο, φέρνουμε μηνύματα αντίστασης και αμετάθετης απόφασης να συνεχίσουμε τον αγώνα, ανεξαρτήτως απαιτήσεων χρόνου και θυσιών, ως την τελική δικαίωση... Όλοι μαζί, Κύπρος, Ελλάδα και απόδημος Ελληνισμός, κάθε ενεργός δύναμη του έθνους, δίνουμε τη μάχη. Μαζί θα την κερδίσουμε. Έχουμε ταχθεί να φυλάμε Θερμοπύλες και αναλαμβάνουμε αυτή την εθνική τιμή αδιαμαρτύρητα, δίχως λιποψυχία και χωρίς λιποταξία... Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως την τελική δικαίωση, μέχρι να φέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα από την Κύπρο και ν’ ακουστεί η αναστάσιμη καμπάνα, πως η κατοχή πέθανε, πως η Κύπρος είναι λεύτερη! Ο αγώνας για ελευθερία, κοινωνική πρόοδο και προκοπή του λαού και του έθνους, εκπέμπονται από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού, όπως πίστευαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτά τα ιδανικά οι ήρωες της υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική μας ευθύνη».

Αναφερόμενος στην παρουσία των Ελλήνων Κυπρίων στη Λάρισα ο κ. Συλλούρης τόνισε: «Η διδυμοποίηση της Λάρισας με τη Λάρνακα το 1990, πέραν των ιστορικών-πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων, ήταν απότοκο της ύπαρξης μιας δραστήριας Κυπριακής Κοινότητας, όπως εμπράκτως δείχνει και με τις σημερινές εκδηλώσεις του ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας...».

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων πεσόντων στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα. Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, εκ μέρους του δημάρχου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος κ. Μαμάκος Αθανάσιος, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο επιτελάρχης κ. Δαβιτίδης Σπυρίδων, εκ μέρους του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.) ο σμήναρχος κ. Πέτρος Μάσγουλας, εκ μέρους της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γατσιουνιάς Δημήτριος, εκ μέρους των βετεράνων πολεμιστών Κύπρου ο πρώην δήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλειος Κουτσαντάς, εκ μέρους των πολεμιστών «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 74» ο Λάμπρος Πλίτσης, εκ μέρους των Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας ο Ευάγγελος Διβράμης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτριος Κατσαρός, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας κ. Δημήτριος Δραγανιδάκης, εκ μέρους του Κινήματος Ελληνικής Επαναφοράς ο κ. Δημήτριος Τσιάρας, εκ μέρους του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Νομού Λάρισας το μέλος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Σακογιάννης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας ο πρόεδρος κ. Γιώργος Καρύδης, ο πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας κ. Θέκλιος Θωμά και για τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας ο πρόεδρος κ. Ντ. Αυγουστή.

Παρέστησαν επίσης οι βετεράνοι πολεμιστές Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Σαμαρτζής, Μανόλης Τούλιος και ο αδελφός του αείμνηστου πεσόντα Καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα κ. Μανώλης Δαλαμάγκας, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος των Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας κ Διβάνης Βασίλειος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουναίνων κ. Ηλίας Αθαναϊλίδης, μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας, του Κινήματος Ελληνικής Επαναφοράς και πλήθος κόσμου. Εκκωφαντική για ακόμα μια φορά ήταν η απουσία όλων των βουλευτών του Νομού Λάρισας!

Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Υμνο. Τιμές απόδωσε η Φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass