Επικίνδυνος βράχος στο δρόμο για τον Όλυμπο

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2014 17:26 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:56

 

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Πέτρες  και χαλίκια πέφτουν συχνά πυκνά  σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα  επαρχιακά δίκτυα του νομού  Λάρισας τα οποία από σύμπτωση  δεν έχουν ακόμα  ατύχημα .

Ο λόγος  για τον δρόμο  Αμπελώνα-Ροδιάς-Σκαμνιάς-Καρυάς ο οποίος  ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι από τους πλέον  πολυσύχναστους αφού γνωστοί οι δεσμοί  καταγωγής που έχουν πολλοί κάτοικοι του κάμπου της Λάρισας με τα χωριά  του Ολύμπου, όπως είναι η Καρυά, η Σκαμνιά η Κρυόβρυσση.

  Ο  δρόμος, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και διερχόμενοι οδηγοί και πολίτες, είναι από τους πλέον επικίνδυνους δρόμους. Πρόκειται για έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμου μήκους  Λάρισα  - Αμπελώνας - Σκαμνιά – Όλυμπος  μόλις 40 και κάτι  χιλιομέτρων . Είναι η μόνη σύντομη διαδρομή όπου ο Λαρισαίος μέσα σε μισή  ώρα να αγγίξει τις πλαγιές του Ολύμπου.

Όμως σ’ αυτή τη μοναδική διαδρομή υπάρχει ένα τμήμα του  δρόμου  το οποίο είναι κυριολεκτικά επικίνδυνο. Οι  βράχοι είναι στο  σημείο του δρόμου στη θέση «Γκουνταμάνι» στις στροφές του,  ο οποίος διασχίζει τον κάτω Όλυμπο σε υψόμετρο που φτάνει τα 1.000 μέτρα από τη θάλασσα.

Η επικινδυνότητα για κατάπτωση των βράχων φαίνεται από το γεγονός ότι ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σαρώσεις όπου αυτοί έκλεισαν κατά μεγάλο βαθμό το οδόστρωμα και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν.

Ωστόσο ο μεγάλος βράχος και άλλοι μικρότεροι που ζυγίζουν τόνους,  ύψους πολλών μέτρων κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από το δρόμο και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος στην περιοχή όταν βρέχει, έχει χιονόπτωση ή ισχυρούς ανέμους όπου μικρά κομμάτια αποκολλώνται και πέφτουν στο οδόστρωμα.

Τι θα γίνει όμως αν φύγει ολόκληρος ο βράχος ο οποίος είναι μεγαλύτερος ακόμα και από εκείνον που έκλεισε τα Τέμπη αναρωτιέται μιλώντας  στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος» κ. Δημήτρης Κοντοκώστας.

Ακόμα, οι οδηγοί υποστηρίζουν επίσης ότι στο συγκεκριμένο σημείο λόγω της στενότητας του δρόμου υπάρχει χώρος για μια κατεύθυνση οχήματος και κάτω χάσκει απότομος γκρεμός εκατοντάδων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή πέτρα μπορεί να τρομάξει τον οδηγό ο οποίος ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο του οχήματος και να βρεθεί στο γκρεμό.

Όταν μάλιστα στα Τέμπη  τα Σαββατοκύριακα  η κίνηση είναι μεγάλη η διέλευση  οχημάτων  από τον συγκεκριμένο δρόμο μεγαλώνει  το πρόβλημα.

Σίγουρα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στα σημεία που αρχίζει να παρουσιάζεται το πρόβλημα. 

Επίσης, στο σημείο του επικίνδυνου βράχου  θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα αφού αυτός κρέμεται κυριολεκτικά σαν λαιμητόμος πάνω από τα κεφάλια ων ανυποψίαστων οδηγών  και αν  δεν ληφθούν σύντομα μέτρα τότε θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο ίδιος κίνδυνος υφίσταται και με την κατολίσθηση που καλύπτει το μισό οδόστρωμα.

Ένας δρόμος ο οποίος συνδέει τον Θεσσαλικό Κάμπο με τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου να βρίσκεται σε τέτοια άθλια κατάσταση και να αναγκάζονται οι οδηγοί των διερχομένων οχημάτων να βιώνουν απαράδεκτες καταστάσεις που δεν συνάδουν με την εποχή μας και τον πολιτισμό μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass