Ασβεστες μνήμες στο μαρτυρικό «Καυκάκι»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 140 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2021 18:33

Παρουσία μόνο αιρετών της Αυτοδιοίκησης τελέστηκε φέτος το μνημόσυνο για τους 140 εκτελεσθέντες στη θέση «Καυκάκι» από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής της 16ης Φεβρουαρίου 1943.

Σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Μαρτυρική Κοινότητα Δομενίκου, τιμήθηκε η 78η επέτειος από το ολοκαύτωμα, που στοίχισε τη ζωή σε άμαχους κατοίκους των οικισμών Δομενίκου, Αμουρίου και Μεσοχωρίου.
Στον τόπο της εκτέλεσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα π. Δημήτριο Ευαγγέλου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και απόδοση του εθνικού ύμνου.
Στην τελετή παρέστησαν ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας, η αναπληρώτρια συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας κ. Ζ. Φτίκα, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ν. Λιούπας, ο υποδιευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας κ. Γ. Βασιλείου, ο επίτιμος υποπρόξενος του Ιταλικού Προξενείου Λάρισας κ. Λ. Μπακούρας, οι αντιδήμαρχοι Ευ. Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Ιω. Δραγατσίκης, Κιμ. Τσούρης και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Δομενίκου κ. Ευ. Ψωμιάδης, Αμουρίου κ. Αν. Τσιώρης, Μεσοχωρίου κ. Ιω. Ζαρλαδάνης.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη στο Δομένικο, στη μνήμη του μοιράρχου της τότε Χωροφυλακής Ελασσόνας, που ύψωσε σθεναρή φωνή διαμαρτυρίας για το ειδεχθές έγκλημα των Ιταλών και διώχθηκε γι’ αυτό από το κατοχικό καθεστώς.

 

Συμπαράσταση της Βαγενά στο Μαρτυρικό Δομένικο

Επιστολή απέστειλε χθες η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Μαρτυρικής Κοινότητας Δομένικου, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της σχετικά με πρόσφατο ψήφισμα, μέσω του οποίου το Συμβούλιο αιτείται από την κυβέρνηση την άμεση εξαίρεση από την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου των αγωγών αποζημίωσης των θυμάτων των Κατοχικών Δυνάμεων.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρει: «…Επιθυμώ να εκφράσω την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μου στον δίκαιο αγώνα σας, τον οποίο, σε πείσμα των αλλεπάλληλων εμποδίων, που έχετε συναντήσει στη μακρά πορεία σας και που δυστυχώς συναντάτε ακόμα, εσείς υπερασπίζεστε με το ίδιο θάρρος και σθένος, που σας άφησαν ως παρακαταθήκη οι μαρτυρικοί πρόγονοί σας.
Ως μέλος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, έχω παρακολουθήσει από κοντά τη σειρά ενεργειών από ελληνικής πλευράς, που έλαβαν χώρα μέσα στο χρονικό διάστημα 2016-2019, ανάμεσα σε αυτές και την κορυφαίας σημασίας κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αγωγές αποζημίωσης των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων την περίοδο 1941-44, που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ δε το γεγονός ότι η επόμενη και τρέχουσα κυβέρνηση έσπευσε να επαναφέρει το δικαστικό ένσημο, όχι απλώς απαράδεκτο, αλλά επιπλέον ύψιστη προσβολή στη μνήμη των θυμάτων, στον πολυετή αγώνα σας και τις οικογένειές σας.
Συντάσσομαι απόλυτα και κατηγορηματικά με το ψήφισμά σας, μέσω του οποίου αιτείστε από την κυβέρνηση την άμεση εξαίρεση από την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου των αγωγών αποζημίωσης των θυμάτων των Κατοχικών Δυνάμεων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass