Πώς θα πάρετε την επιδότηση για θέρμανση με φυσικό αέριο

«ΒΡΟΧΗ» ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2021 21:02

Μεγάλη ανταπόκριση από νοικοκυριά της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας υπάρχει

για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου. Το πρόγραμμα που υλοποιείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 Φεβρουαρίου και για την ώρα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 300 αιτήσεις.
Θυμίζουμε πως η δράση αφορά σε ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου με μικρότερο κόστος. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ενισχυμένο και από το γεγονός ότι στα νέα «Εξοικονομώ» καταργήθηκε η εκλεξιμότητα εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου, ενώ αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι δυνητικοί ωφελούμενοι, που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2.500, είναι θα πρέπει να προσκομίσουν - οι ίδιοι ή οι εξουσιοδοτημένοι για τις ανάγκες της δράσης εκπρόσωποί τους - την αίτηση επιχορήγησης, καθώς και τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά στα γραφεία της εταιρείας, λαμβάνοντας αντίστοιχο πρωτόκολλο παραλαβής.
Λόγω του ζωηρού ενδιαφέροντος που υπάρχει, η «Ε» με τη βοήθεια της διευθύντριας Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κας Ευθυμίας Καλογήρου, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες και διευκρινίσεις...

KALOGHROY
• Σε τι αφορά το πρόγραμμα, τι επιχορηγεί;
- Η επιχορήγηση αφορά στη χρηματοδότηση εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σε κατοικίες στις οποίες υπάρχει εν λειτουργία σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο.
• Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη δράση, ποιοι είναι δηλαδή οι ωφελούμενοι;
- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Να έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία και να μην έχουν συνάψει (οι ίδιοι ή οι συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, για την κατοικία που ζητούν επιχορήγηση. Δηλαδή, δεν έχουν σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου για την κατοικία που αιτούνται επιχορήγηση την προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης της προκήρυξης. Συγκεκριμένα έως και 3/2/2021 (ΦΕΚ 398 Β’/04-02-2021).
• Εκτός αυτών των προϋποθέσεων υπάρχουν και άλλα κριτήρια;
- Ναι υπάρχουν. Θα πρέπει οι ωφελούμενοι να πληρούν και κάποια εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζουν και το ύψος της επιχορήγησης. Συγκεκριμένα προβλέπεται χρηματοδότηση 65% των δαπανών αντικατάστασης για καταναλωτές με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Ενίσχυση κατά 100% δικαιούνται όσοι λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Πώς υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα και τι γίνεται σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας με προστατευόμενα τέκνα;
- Για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος αθροίζονται τα εισοδήματα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, της συζύγου και των τέκνων που έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική δήλωση και τυχόν υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, με προστατευόμενα τέκνα, το εισόδημα του ενδιαφερόμενου συν το τυχόν εισόδημα των τέκνων λογίζεται ως οικογενειακό.
• Εάν δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος βάσει των εισοδημάτων του οποίου γίνεται η υπαγωγή στην κατηγορία επιδότησης, πώς θα υπολογιστεί το εισόδημα;
- Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστεί το αντίγραφο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης που έχει κατατεθεί στην αρμόδια Εφορία. Επίσης, όποιος εμπίπτει στην ανωτέρω περίπτωση θα πρέπει να προσκομίσει, επιπλέον, υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνει ότι κατά το συγκεκριμένο έτος δεν ήταν κάτοικος εξωτερικού ή ήταν κάτοικος εξωτερικού, αλλά δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης.
• Ποιες είναι οι επιλέξιμες κατοικίες για να συμμετάσχει στη δράση; Υπάρχουν προϋποθέσεις;
- Σαφώς υπάρχουν. Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη πρέπει να πληροί τις ακόλουθες έξι προϋποθέσεις:
1. Να είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.
2. Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, από τον αιτούντα, τυχόν συγκύριο/(συν)επικαρπωτή ή τρίτο με δωρεάν παραχώρηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
3. Να βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και δύναται να συνδεθεί και να τροφοδοτηθεί από την Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).
4. Υφίσταται νόμιμα, ήτοι φέρει σχετική οικοδομική άδεια ή/και άλλο αντίστοιχο/ πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο.
5. Να διαθέτει σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία ή να θερμαίνεται από κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία και δεν έχει ληφθεί καμία άλλη επιχορήγηση για αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος από δημόσιο φορέα.
6. Τέλος απαιτείται η αντικατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος να μην έχει ενταχθεί και να μην έχει υποβληθεί για ένταξη σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
•  Οι κατοικίες που εκμισθώνονται είναι επιλέξιμες για συμμετοχή στη δράση;
- Όχι, δεν είναι επιλέξιμες οι κατοικίες που εκμισθώνονται. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά στις κύριες κατοικίες. Οπότε δεν είναι επιλέξιμες και οι δευτερεύουσες, οι εξοχικές κατοικίες.
•  Πότε είναι επιλέξιμη η αλλαγή κεντρικού συστήματος θέρμανσης μιας πολυκατοικίας;
- Για να είναι επιλέξιμη θα πρέπει τουλάχιστον το 50% του πλήθους των ιδιοκτησιών με χρήση κατοικίας να είναι επιλέξιμες και η αίτηση να υποβάλλεται από αιτούντες που εμπίπτουν σε μία εκ των δύο κατηγοριών εισοδήματος.
• Τι γίνεται στην περίπτωση ύπαρξης περισσότερων εμπράγματων δικαιωμάτων (συγκυριότητα/επικαρπία) σε επιλέξιμη κατοικία;
- Στην περίπτωση αυτήν απαιτείται ο αιτών να δηλώσει υπεύθυνα την εξασφάλιση της συναίνεσης των υπολοίπων συγκυρίων/επικαρπωτών.
•  Ποιες είναι οι επιλέξιμες προς επιχορήγηση δαπάνες του προγράμματος;
- Επιλέξιμες είναι οκτώ συνολικά δαπάνες που αφορούν σε:
1. Εκπόνηση μελέτης και επίβλεψης κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης.
2. Επιθεώρηση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου και έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.
3. Εργασίες για την έναυση του καυστήρα φυσικού αερίου και την έκδοση φύλλου ανάλυσης καύσης.
4. Εργασίες εγκατάστασης σωληνώσεων, καμινάδας, εργασίες λεβητοστασίου, κ.λπ.
5. Προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτροβανών, ανιχνευτών και υλικών σχετικών με τον αερισμό και την απαγωγή καυσαερίων (π.χ. ειδικών θυρίδων με γρίλιες ή με αεραγωγούς).
6. Προμήθεια υλικών σωληνώσεων φυσικού αερίου και καμινάδας.
7. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος καυστήρα - λέβητα.
8. Εργασίες και υλικά υδραυλικής σύνδεσης συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των υδραυλικών δικτύων του διαμερίσματος στις αυτόνομες θερμάνσεις.
• O ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη;
- Ναι είναι.
• Υπάρχουν κάποιες επιμέρους προϋποθέσεις για το ύψος των δαπανών;
- Ναι υπάρχουν και αυτό πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Ενδεικτικά το άθροισμα των δαπανών 1 έως και 5 δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Επίσης το άθροισμα των δαπανών 1 έως και 3 δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 500 ευρώ.
•  Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η δαπάνη θα ξεπεράσει το καθορισμένο ύψος;
- Εφόσον το υπερβεί, η επιπλέον δαπάνη θα καλύπτεται με ιδία συμμετοχή.
•  Είναι επιλέξιμη δαπάνη η αντικατάσταση μόνο του καυστήρα ή μόνο του λέβητα;
- Όχι δεν είναι. Επιλέξιμη δαπάνη είναι μόνο η αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος με νέο σύστημα καυστήρα - λέβητα με ενεργειακά χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ.
•  Ποιες άλλες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες από την παρούσα προκήρυξη;
- Δεν είναι επιλέξιμες προς επιχορήγηση οι τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ), καθώς και κάθε άλλη παρέμβαση στον χώρο του λεβητοστασίου/εγκατάστασης του συστήματος φυσικού αερίου, πλην των ανωτέρω αναφερόμενων επιλέξιμων δαπανών.
•  Επί του πρακτέου πόσο θα ωφεληθεί ένα νοικοκυριό που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα;
- Να δώσουμε ένα παράδειγμα. Υποθέτοντας ότι μια εσωτερική εγκατάσταση στοιχίζει 2.500 ευρώ και τα τέλη σύνδεσης για μια μέση κατοικία ανέρχονται σε 700 ευρώ, από το σύνολο των 3.200 ευρώ ο τελικός καταναλωτής που δικαιούται επιδότηση 65% θα πληρώσει μόνο το 35% του κόστους, δηλαδή περίπου 875 ευρώ. Και αυτό γιατί και το 2021 η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει μηδενικά τέλη σύνδεσης. Αντιστοίχως για τους δικαιούχους της 100% επιδότησης η επιβάρυνση θα είναι μηδενική.
•  Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων επιχορήγησης;
- Η προθεσμία τυπικά λήγει στις 31 Αυγούστου 2021 και μετά τη λήξη της δε θα γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή αίτησης. Αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος θα απορροφηθούν πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Πάντως η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτίθεται εάν δεν καλυφθούν όλες οι αιτήσεις να προωθήσει εν ευθέτω χρόνω και δεύτερο κύκλο επιχορήγησης.
•  Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις; Μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά;
- Όχι οι αιτήσεις δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Απαιτείται η φυσική παρουσία στα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης πελατών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (στη Λάρισα Φαρσάλων 219) από τις 8 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ. και αυτό γιατί πέρα από τη συμπλήρωση της αίτησης απαιτείται η προσκόμιση μιας σειράς δικαιολογητικών.
•  Πώς ενημερώνονται οι αιτούντες αν είναι επιλέξιμοι για επιχορήγηση;
- Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ως φορέας υποδοχής και ελέγχου αιτήσεων θα ελέγξει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο αιτών ως προς την ορθότητα και την πληρότητά τους και ακολούθως θα ενημερώσει εγγράφως τον αιτούντα εάν είναι ή μη κατ’ αρχήν επιλέξιμος για επιχορήγηση, δεσμεύοντας ταυτόχρονα, στην πρώτη περίπτωση, και το σχετικό ποσό επιχορήγησης όπως αυτό προκύπτει με βάση την οικονομική προσφορά της. Ακολούθως θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης, θα γίνουν οι εργασίες κατασκευής, θα γίνει ο έλεγχος και θα δοθεί η άδεια χρήσης της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου.
•  Ποιο είναι το διαθέσιμο ποσό και πόσοι αναμένονται οι ωφελούμενοι;
- Το ποσό που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι υπολογίζεται να ξεπεράσουν τους 2.500.
•  Η επιδότηση θα ισχύσει για συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου που θα υπογραφούν μέχρι να καλυφθεί το διαθέσιμο ποσό του προγράμματος. Ποιος θα προλάβει να την πάρει;
- Επειδή αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός αιτήσεων επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας υποβολής της σύμβασης σύνδεσης και των σχετικών δικαιολογητικών ένταξης στο πρόγραμμα. Άλλωστε το αίτημα σύνδεσης εξελίσσεται παράλληλα με την αίτηση επιδότησης, ενώ ο ωφελούμενος αν υπαχθεί στη δράση θα ενημερωθεί να υπογράψει σύμβαση σύνδεσης εντός 20 ημερολογιακών ημερών
•  Από πού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τη δράση;
- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 11 150 για πληροφορίες από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8 π.μ. - 8 μ.μ. και Σάββατο από 9 π.μ. - 3 μ.μ. και να στέλνουν email στο epixorigisi@edathess.gr.
Επιπροσθέτως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από το εταιρικό site της ΕΔΑ ΘΕΣΣ www.edathess.gr αναφορικά με τον οδηγό επιδότησης (Υπ. Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/9683/112/2021 (ΦΕΚ 398/Β/4-2-2021).                    
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται να προσκομιστούν

Δεν είναι και λίγα τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι για τη συμμετοχή στη δράση. Μερικά από αυτά που πρέπει να ξεκινήσουν να συγκεντρώνουν και ανάλογα με την περίπτωση για μονοκατοικία, πολυκατοικία και δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία, συγκεκριμένα είναι:
- Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται από εκπρόσωπο όλων των ιδιοκτητών των κατοικιών που ζητούν την αντικατάσταση.
- Φωτοαντίγραφα Αστυνομικής Ταυτότητας, εκκαθαριστικού, του εντύπου Ε1 και του Ε9.
- Αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού ρεύματος της κατοικίας. Σε περίπτωση πολυκατοικίας, υποβάλλονται αντίγραφα λογαριασμών για όλες τις προς επιχορήγηση θερμαινόμενες κατοικίες.
- Υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή των όρων συμμετοχής στη δράση.
- Για πολυκατοικίες: α) αντίγραφο πρακτικού Γ.Σ. της πολυκατοικίας για τη λήψη απόφασης, β) υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου/διαχειριστή της πολυκατοικίας ότι αποδέχεται τους όρους της δράσης και ότι θα προσκομίσει τα παραστατικά δαπάνης και την εξόφληση αυτών και για το μέρος που δεν επιχορηγείται από τη δράση.
- Αντίγραφο οικοδομικής Άδειας ή και άλλο αντίστοιχο ή πρόσθετο νομιμοποιητικό έγγραφο από όπου να προκύπτει ότι η κατοικία υφίσταται νόμιμα.
- Έκθεση Ενεργειακής Επιθεώρησης του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου.
- Έντυπο οικονομικής προσφοράς για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης.
- Εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πρόσθετα ανά περίπτωση αναγκαία δικαιολογητικά, που απαιτούνται ή τυχόν ζητηθούν, κ.ά.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass