«Κόλλησαν» οι κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ -ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, Δ. ΚΑΝΔΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2021 21:00

Του Δημ. Κατσανάκη

Εντονα προβληματισμένος από την κατάσταση της Ψυχικής Υγείας στη Λάρισα, εμφανίστηκε

ο επίτιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Α.Π.Θ. και ιδρυτικό στέλεχος της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης, Δημήτρης Κανδύλης, στο περιθώριο του πρόσφατου εμβολιασμού εργαζομένων και ψυχικά ασθενών των δομών της εταιρείας.
Ο κ. Κανδύλης μιλώντας στην «Ε» θέτει σειρά ερωτημάτων για τη λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και τον χρόνιο αποκλεισμό των ενηλίκων από τις υπηρεσίες του, ελλείψει ψυχιάτρου για ενήλικες -το κέντρο με την παρουσία παιδοψυχίατρου εξυπηρετούσε μόνο ανήλικους ασθενείς.
Παράλληλα, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Λάρισα είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα στη Θεσσαλία που δε διαθέτει κινητές μονάδες ψυχικής υγείας, οι οποίες σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές μονάδες θα συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των απομακρυσμένων περιοχών στην Ελασσόνα, στα Φάρσαλα και στην Αγιά.
«Η Πολιτεία πρέπει να επενδύσει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας, γιατί είναι κατανοητό ότι ένας ψυχικά ασθενής κοστίζει λιγότερο ή και ελάχιστα σε έναν ξενώνα ή αν παρακολουθείται περιοδικά από μια κινητή μονάδα, συγκριτικά με τη νοσηλεία του σε ένα ψυχιατρείο...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανδύλης με πρόδηλη την αγωνία του για τις δομές της Ψυχικής Υγείας στη Λάρισα.
Οι προβληματισμοί του Λαρισαίου καθηγητή Ψυχιατρικής κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τους προβληματισμούς της βουλευτή Α’ Αθηνών, ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου, η οποία σε πρόσφατη ερώτησή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας, Βασίλη Κικίλια, χαρακτηρίζει ζοφερό το τοπίο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα αναδεικνύοντας την ανάγκη για την ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η βουλευτής, η απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κέντρων Ψυχικής Υγείας, κινητών μονάδων, συμβουλευτικών σταθμών, υπηρεσιών πρόληψης, κ.λπ.) και δομών και υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, που να καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες κάνουν ζοφερό το τοπίο της Ψυχικής Υγείας και πιο έντονες τις τάσεις οπισθοδρόμησης στη βαρβαρότητα. Προκύπτει συνεπώς αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης των σχετικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας και των Κοινωνικών Ιατρείων, δεδομένης της εξέχουσας συμβολής τους στη δωρεάν παροχή ψυχικής φροντίδας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχοπαθολογικών διαταραχών είναι αυξημένος, ενώ αναγκαία καθίσταται και η ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Επί σειρά ετών το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας στη συνοικία της Νεάπολης δίπλα στον Παιδικό Σταθμό «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» εξυπηρετούσε ανήλικα παιδιά με ψυχικές ασθένειες αδυνατώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ενήλικες ψυχικά ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης ψυχιάτρου, παρά τις κατά καιρούς προκηρύξεις για την πρόσληψη ψυχιάτρου.
Στην τελευταία προκήρυξη, η μία θέση ψυχιάτρου για ενήλικες καλύφθηκε και από πέρυσι οι υπηρεσίες του Κέντρου προσφέρονται και στους ενήλικες ασθενείς με στελέχη του Γενικού Νοσοκομείου, που εποπτεύει τη λειτουργία του, να σημειώνουν ότι η κίνηση των αιτούντων υπηρεσιών είναι αξιοπρόσεκτη και η ζήτηση είναι τόση ώστε να δημιουργηθεί μέσα σε μερικούς μήνες λειτουργίας λίστα πλέον του μήνα.
Ωστόσο, η ζήτηση μπορεί να καλυφθεί μόνο με ενίσχυση του Κέντρου με προσωπικό, καθώς υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις με τους ψυχίατρους να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον στις προκηρύξεις και να προτιμούν την άσκηση του επαγγέλματός τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας φαίνεται να έχει κολλήσει και η υλοποίηση των δύο κινητών μονάδων για την έλλειψη των οποίων εξέφρασε τους προβληματισμούς του ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Δημήτρης Κανδύλης.
Η λειτουργία των μονάδων δρομολογήθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, με την ένταξη δύο έργων στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ, που όμως έχει κολλήσει σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου, Γρηγόρη Βλαχάκη, στον ΑΣΕΠ από τον οποίο ζητήθηκε έγκριση για τον τρόπο και τη διαδικασία της πρόσληψης του προσωπικού των κινητών μονάδων.
 Αναλυτικά το πρώτο από τα δύο ενταγμένα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα αφορά το «Πρόγραμμα ενίσχυσης εξειδικευμένων υπηρεσιών/Ενίσχυση Κινητών Μονάδων για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών» με συνολικό προϋπολογισμό 124 χιλιάδες ευρώ και ωφελούμενους στην περίοδο λειτουργίας του προγράμματος 425 παιδιά (225 κορίτσια και 200 αγόρια).
Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με υπηρεσίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της κρίσης και της υποτροπής νόσου, τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας, την ενίσχυση της παροχής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και των οικογενειών τους μέσω διαγνωστικών, συμβουλευτικών, υποστηρικτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, καθώς και την κάλυψη των υφιστάμενων ελλειμμάτων του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους.
Για την ανάπτυξη του προγράμματος προβλέπεται η πρόσληψη 4 επαγγελματιών, εκ των οποίων ένας παιδοψυχίατρος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός/εργασίας και ένας επισκέπτης Υγείας με ωράριο απασχόλησης του προσληφθέντος προσωπικού 07:00 π.μ. με 15:00, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Το δεύτερο έργο αφορά την ενίσχυση εξειδικευμένων υπηρεσιών στην Ψυχική Υγεία στο πλαίσιο του υποέργου «Υπηρεσίες ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας μέσω της ενίσχυσης τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας», με συνολικό προϋπολογισμό 126 χιλιάδες ευρώ και ωφελούμενους 430 άτομα (210 γυναίκες και 220 άνδρες).
Σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, η πράξη για την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας (Κατ’ οίκον νοσηλείας) είναι εξαρχής λειτουργική και ολοκληρωμένη, καθώς στηρίζεται στην επιστημονική υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με πολυετή εμπειρία και ειδικευμένο προσωπικό.
Στόχοι των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι μετά την πρόσληψη του προβλεπόμενου προσωπικού και την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας να ακολουθήσει η κίνηση και συγκεντρωτικό προφίλ εξυπηρετούμενου πληθυσμού και η καταγραφή πράξεων για κάθε εξυπηρετούμενο (χωρίς στοιχεία ταυτότητας). Για την ανάπτυξη των υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον του τμήματος Ψυχιατρικής Ενηλίκων προβλέπεται η πρόσληψη 4 επαγγελματιών, εκ των οποίων ένας ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός και ένας επισκέπτης Υγείας, με ωράριο απασχόλησης του προσληφθέντος προσωπικού 07:00 π.μ. με 15:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Για την επίτευξη των στόχων της Ειδικής Θεραπευτικής Ομάδας θα χρησιμοποιείται απλό επιβατηγό όχημα της υπηρεσίας - πρόκειται για ένα από τα δύο αυτοκίνητα που προμηθεύτηκε το Γενικό Νοσοκομείο από τα αντισταθμιστικά οφέλη με τη μορφή δωρεάς από τον συνεργαζόμενο τραπεζικό οργανισμό.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις ένταξής τους, τα δύο προγράμματα έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό στον τομέα της ψυχικής υγείας στον Νομό Λάρισας, ενώ παράλληλα θα περιοριστεί ο αριθμός μετακινήσεων ψυχικά ασθενών προς το Γενικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, βελτιώνοντας τους χρόνους ανταπόκρισης στα νέα ή τα υποτροπιάζοντα περιστατικά ασθενών – πασχόντων από ψυχικές διαταραχές.
Ωστόσο η υλοποίηση των δύο σημαντικών προγραμμάτων παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις, καθώς όπως δηλώνει ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, Γρηγόρης Βλαχάκης, αναμένει (εδώ και μήνες) τη σχετική έγκριση από τον ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, πάντως σε δηλώσεις του να επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δύο κινητές μονάδες που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλlουν πολλαπλά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στους Λαρισαίους.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass