ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ένταση για γήπεδο ΑΕΛ, Φρούριο, στέγαση συλλόγων

* Αναβλήθηκε επίσης εν μέσω αντιδράσεων η ανάθεση σε ιδιώτη της καθαριότητας στην Εμποροπανήγυρη

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2014 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:03
Του Γιώργου Ρούστα
Την παραχώρηση ενός από τα τρία γήπεδα που διαθέτουν οι εγκαταστάσεις «Μητσιμπόνας» στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ μέχρι 30 Οκτωβρίου και την ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας της ετήσιας εμποροπανήγυρης της Λάρισας αποφάσισε χθες το μεσημέρι μεταξύ άλλων, στην τελευταία -εκτός απροόπτου- συνεδρίασή του (με τη σημερινή του μορφή) το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.
Αν και η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη χωρίς την παρουσία του δημάρχου κ. Τζανακούλη και αρκετών συμβούλων, ωστόσο δεν έλειψαν οι αψιμαχίες και η ένταση μεταξύ των παρατάξεων, τόσο για την παραχώρηση του γηπέδου στην ΑΕΛ, όσο και για άλλα θέματα που αφορούν τη χρήση γης στο Φρούριο, τη στέγαση διαφόρων συλλόγων σε κτίρια του δήμου, την ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας της εμποροπανήγυρης, κλπ.
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης το μήνυμα που έστειλε -για μία ακόμη φορά- ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης για τις αλλαγές που θα γίνουν, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στη λειτουργία των καφετεριών στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή του Φρουρίου. «Πρέπει να μπει επιτέλους μια τάξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος δήμαρχος.
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΕΛ
Την παραχώρηση ενός από τα τρία γήπεδα που διαθέτουν οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις «Μητσιμπόνα» στην οδό Κοζάνης, στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ομάδα της ΑΕΛ αρχικά μέχρι τέλος Οκτωβρίου και αν κριθεί απαραίτητο να παραταθεί ο χρόνος για όλη την αθλητική σεζόν αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος Αθαν. Μαμάκος πρότεινε την παραχώρηση ενός γηπέδου στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ με ιδιωτικό συμφωνητικό που θα υπογραφεί μεταξύ της ομάδας και της νέας δημοτικής αρχής. Ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την παραχώρηση της έκτασης στην ομάδα, αφού με τη διαδικασία αυτή οι ΠΑΕ προχωρούν σε μόνιμες καταλήψεις δημοτικών εκτάσεων. «Ας μην ξεχνάμε-συνέχισε ο κ. Καλογιάννης- ότι στα γήπεδα αυτά προπονούνται και αγωνίζονται 5 ομάδες, οι ακαδημίες του δήμου, και διεξάγονται τα σχολικά πρωταθλήματα και τα αντίστοιχα των εργαζομένων. Δεν νομίζω ότι το γήπεδο μπορεί να αντέξει τόση πίεση».
Ακόμη ο κ. Καλογιάννης εξέφρασε την ενόχλησή του για την έναρξη βελτιωτικών εργασιών από την ΠΑΕ ΑΕΛ στον χλοοτάπητα του γηπέδου, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση παραχώρησης του γηπέδου από τον Δήμο αλλά και για το γεγονός ότι άνθρωποι της ΠΑΕ αν και ζήτησαν ραντεβού μαζί του, εν τούτοις αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. «Ίσως επειδή γνωρίζουν τις θέσεις μου να το απέφυγαν» τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος δήμαρχος.
Σε παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Πρασσάς αντιπρότεινε την παραχώρηση των γηπέδων είτε στη Μάνδρα, είτε στο Κουτσόχερο, καθώς τα χωριά αυτά δεν διαθέτουν κάποια ομάδα που να χρειάζεται τις εγκαταστάσεις, με την προϋπόθεση να γίνουν βελτιωτικές εργασίες των εγκαταστάσεων από την ΠΑΕ.
Από την πλευρά του ο Π. Κρίκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε τον κ. Καλογιάννη για διγλωσσία αφού «όπως το 2006 συναίνεσε στην παραχώρηση του «φιλέτου» των γηπέδων της Νεάπολης στην τότε ΠΑΕ ΑΕΛ και στη συνέχεια κατήγγειλε την αξιοποίηση του χώρου από τον κ. Πηλαδάκη, έτσι και τώρα πατά σε δύο βάρκες». Πρότεινε δε, εφόσον μιλάμε για ιδιώτη την ενοικίαση των γηπεδικών εγκαταστάσεων που διαθέτει η πόλη.
Τελικά συμφωνήθηκε η παραχώρηση ενός από τα τρία γήπεδα που διαθέτουν οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις «Μητσιμπόνα» στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ομάδα της ΑΕΛ αρχικά μέχρι τέλος Οκτωβρίου και αν κριθεί απαραίτητο να παραταθεί ο χρόνος για όλη την αθλητική σεζόν.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» μειοψήφησε, ενώ ο κ. Καλογιάννης σημείωσε καταλήγοντας πως «η ιστορία με τις εγκαταστάσεις των Δέντρων δεν θα ξεκαθαρίσει τόσο εύκολα, όσο πιστεύουν ορισμένοι».
ΤΑ ΚΑΦΕ
Ένταση σημειώθηκε στο συμβούλιο, όταν το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης Λάρισας, με αποχαρακτηρισμό του Ο.Τ. 870 Α από «Αμιγή Κατοικία» σε «Γενική Κατοικία (Α1)», στη συνοικία Αγίου Αχιλλίου, σύμφωνα με την αριθμ.32/2014 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν η τροποποίηση του σχεδίου. Ο κ. Καλογιάννης δραττόμενος της ευκαιρίας της αίτησης ιδιώτη να αποχαρακτηριστεί ο συγκεκριμένος χώρος, επί της οδού Σκυλοσόφου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί με τις καφετέριες και τα μπαρ στον λόφο του Φρουρίου. «Πρόκειται για έναν τόπο ιδιαίτερου κάλλους και αξίας για την πόλη, για τον οποίο σαν νέα δημοτική αρχή έχουμε άλλα σχέδια. Γι΄αυτό ζητώ την αναβολή της υπόθεσης» τόνισε ο νέος δήμαρχος.
Και ενώ η συζήτηση είχε προχωρήσει σε άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η παρέμβαση του εμπλεκόμενου ιδιώτη ξεκαθάρισε πως η αίτηση δεν αφορά καφετέρια αλλά κυλικείο μιας κοινοπραξίας νέων επιχειρηματιών που θέλουν να δημιουργήσουν, μέσα στην εταιρία τους, ένα συνεδριακό χώρο. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις, ώστε το θέμα να ξανάρθει προς ψήφιση, χωρίς τελικά να αλλάξει κάτι, καθώς η ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος θα άνοιγε τις ορέξεις ιδιοκτητών συνολικά του οικοδομικού τετραγώνου, που έχει πρόσοψη και επί της οδού Βενιζέλου.
* Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη συνεδρίαση κατηγόρησε τη νέα δημοτική αρχή για διγλωσσία. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Ιδιαίτερα στο θέμα που αφορούσε το χωροταξικό πέριξ του αρχαίου θεάτρου, η διγλωσσία και ο καιροσκοπισμός της νέας δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου δημάρχου κ. Καλογιάννη υπήρξαν αποκαλυπτικά των προθέσεων για τα «νέα ήθη» της δήθεν «αριστερής» δημοτικής αρχής. Πιο συγκεκριμένα, κοινοπραξία ιδιωτών ζητούσε με αίτησή της προς το δημοτικό συμβούλιο να αλλάξει η χρήση γης σε «γενικής» κατοικίας βασιζόμενη στο ήδη υπάρχον γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Αυτό αφορούσε επιχειρηματικό πλάνο για την κατασκευή συνεδριακού χώρου με τη χρήση και αναψυκτήριου σε ένα οικοδομικό τετράγωνο πέριξ του αρχαίου θεάτρου. Η στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν καθαρή και ξάστερη να μην προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με πολιτική απόφαση σε καμιά έγκριση. Η στάση όμως του δήθεν «αριστερού» δημάρχου ήταν ένα ρεσιτάλ κωλοτούμπας και τυχοδιωκτισμού. Πιστός καθώς φαίνεται στα ήθη και τις αρχές του πολιτικού του φορέα, του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπου συζητήθηκε πρώτα το συγκεκριμένο ζήτημα ψήφισε θετικά, στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου αφού προηγήθηκε ένα «δεκάρικος» για το πόσο άσχημα έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα πέριξ του φρουρίου ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα από την ημερήσια διάταξη πράγμα που πέτυχαν με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας της απερχόμενης δημοτικής αρχής της ΝΔ, ενώ στην εξέλιξη της ολομέλειας και μετά από παρέμβαση εκπροσώπου των ενδιαφερόμενων, ήταν έτοιμοι να το εντάξουν και πάλι προς συζήτηση στα εκτός ημερήσιας διάταξης για να το εγκρίνουν, αλλά τελικώς δεν το τόλμησαν».
ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η παραχώρηση γραφείων στο «Χατζηγιάννειο» σε διάφορους συλλόγους, καθώς η αντιπολίτευση στηλίτευσε την πολιτική της απερχόμενης δημοτικής αρχής, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της να ικανοποιεί διάφορα ρουσφέτια σε συλλόγους.
Ο κ. Καλογιάννης χαρακτήρισε «παράλογη και παράτυπη την τακτική της δημοτικής αρχής αρχικά να παραχωρεί γραφεία σε συλλόγους για τη στέγασή τους και εν συνεχεία να ζητά από το συμβούλιο την έγκριση της απόφασης». Ξεκαθάρισε δε ότι «η νέα δημοτική αρχή έχει άλλα σχέδια για τη χρήση του Χατζηγιάννειου».
Να σημειωθεί πως οι Σύλλογοι που ζητούσαν γραφεία σε δημοτικά κτίρια ήταν οι «Φίλες της Αγάπης», ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων και ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «ΠΥΡΡΟΣ».
Από την πλευρά του ο κ. Κρίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλε την επιλεκτική παραχώρηση γραφείων σε διάφορους συλλόγους από τη δημοτική αρχή, όταν η ίδια αρνήθηκε την ολιγόωρη παραχώρηση των ΚΑΠΗ, ώστε οι Λαϊκές Επιτροπές να πραγματοποιήσουν τις γενικές τους συνελεύσεις.
* Αναβλήθηκε, μετά το σχετικό αίτημα του κ. Καλογιάννη η έγκριση ανάθεσης σε ιδιώτη της καθαριότητας της εμποροπανήγυρης του δήμου. Είχε προηγηθεί η άρνηση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, όπως εκφράστηκε από τον παριστάμενο γ.γ. του Συλλόγου κ. Κουκούλη σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας με τη σωστή αξιοποίησή του (υπερωρίες, κλπ) μπορεί να αναλάβει και το παζάρι.
Ο κ. Μαμάκος ανέφερε πως έχει υπάρξει συμφωνία με τη νέα δημοτική αρχή για τη διενέργεια διαγωνισμού που θα αφορά την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη. Ο κ. Καλογιάννης διευκρίνισε πως όταν έγινε η σχετική συζήτηση δεν είχαν προηγηθεί οι προσλήψεις εποχιακών. Ο αναπληρωτής δήμαρχος αντέτεινε πως «αυτοί θα εργάζονται μέχρι τέλος Αυγούστου και όχι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα διεξαχθεί το παζάρι». Ο νέος δήμαρχος επέμεινε πως σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας θα βρεθεί η λύση, κι έτσι το θέμα αναβλήθηκε.
* Επίσης αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθείσης οικονομικής ενίσχυσης ατόμων από το πρόγραμμα Βαριά Αναπηρία 67% και άνω.
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε «την απερχόμενη δημοτική αρχή της ΝΔ και τους δήθεν «αριστερούς» που ψήφισαν (άλλοι υπέρ και άλλοι λευκό), της νέας δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ να κυνηγήσουν και να εισπράξουν ποσά από ανάπηρους που έπαιρναν προνοιακά επιδόματα και που το ποσοστό της αναπηρίας τους μειώθηκε κάτω από 67% με βάση τον ισχύοντα αντιλαϊκό νόμο. Είναι τόσο «αντιμνημονιακοί» που βάζουνε πλάτη για να εφαρμοστούν στην ολότητά τους αντιλαϊκά μέτρα, με το πρόσχημα ότι η δημοτική αρχή είναι μεσάζοντας. Είναι εξάλλου τόσο «ευαίσθητοι» που το μόνο που μπόρεσαν να ψελλίσουν ήταν να γίνουν διευκολύνσεις για να αποδοθούν τα ποσά από τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους με δόσεις».
Τέλος συγκροτήθηκε μία διαπαραξιακή επιτροπή για την έκδοση ψηφίσματος υπέρ του Παλαιστινιακού λαού, με αφορμή τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass