«Σκάναραν» (και) τον Αμπελώνα απατεώνες που εμφανίζονται ως τεχνικοί της «Microsoft»!

ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2021 21:22

Τους τεχνικούς της γνωστής αμερικανικής εταιρείας λογισμικού «Microsoft» παριστάνουν απατεώνες, οι οποίοι χθες, κάνοντας πλήθος τηλεφωνημάτων, επιχείρησαν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες στον Αμπελώνα, όπως ημέρες τώρα προσπαθούν να

εξαπατήσουν πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως συνέβη στην Αγιά τις προάλλες και στα Φάρσαλα προχθές.
Ένας τεχνικός της Microsoft είναι βέβαιο (και γνωστό από την πρακτική της εταιρείας) ότι δεν θα επικοινωνούσε ποτέ με κάποιον -και μάλιστα άγνωστο- χρήστη ηλεκτρονικού υπολογιστή για να τον ενημερώσει για κακόβουλο λογισμικό, αλλά κατά πως φαίνεται οι απατεώνες κάθε φορά επινοούν διάφορα τεχνάσματα, χωρίς να διστάσουν μάλιστα να εκφοβίσουν τα θύματά τους και δη τους χρήστες νέων τεχνολογιών που πανικοβάλλονται από το ενδεχόμενο απώλειας αρχείων για παράδειγμα. Ο τρόπος δράσης παραμένει ο ίδιος, όπως και ο στόχος των απατεώνων, που δεν είναι άλλος από το να αποκτήσουν πρόσβαση σε ατομικά δεδομένα του υποψήφιου θύματος και κυρίως στους απόρρητους κωδικούς τραπεζών για να «αδειάσουν» μέσω του ebanking τον τραπεζικό λογαριασμό.
Οπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι δράστες φαίνεται πως τηλεφωνούν από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα και με το πρόθεμα του τηλεφωνικού αριθμού. Τις τελευταίες ημέρες το πρόθεμα είναι της Γερμανίας (0049), αλλά στις Διωκτικές Αρχές είναι γνωστό πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει τηλεφωνικό αριθμό διαφορετικής χώρας της Ε.Ε. από αυτήν που κατοικεί. Σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται πως τηλεφωνούν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Έτσι στις απόπειρες απάτης που έχουν καταγραφεί στη Λάρισα τουλάχιστον, ο άγνωστος δράστης φαίνεται να τηλεφωνεί από τη Γερμανία, αλλά μιλάει αγγλικά ή «σπαστά» ελληνικά. Επικοινωνεί στο σταθερό τηλέφωνο του υποψήφιου θύματος και συστήνεται ως τεχνικός υπάλληλος της εταιρείας Microsoft, λέγοντας ότι μετά από υποτιθέμενο έλεγχο, διαπίστωσε την «ύπαρξη» κακόβουλου λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υποψήφιου θύματος με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Ουσιαστικά εκφοβίζουν τους πολίτες με το ενδεχόμενο της απώλειας αρχείων και προσωπικών δεδομένων ή ακόμη και της καταστροφής του λειτουργικού συστήματος, με σκοπό να τους παρασύρουν στην «ανάγκη» τεχνικής υποστήριξης από απόσταση.
Έτσι ζητά τους κωδικούς πρόσβασης του Η/Υ δήθεν για να εγκαταστήσει πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου. Αν αυτό συμβεί, τότε ο απατεώνας αποκτά πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα (λογαριασμούς e-banking, λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και βίντεο, ιστορικό περιήγησης, κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους, κ.λπ.) και έτσι προχωρά στο επόμενο βήμα, αφαιρεί δηλαδή χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του θύματος μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάνοντας χρήση των πιστωτικών καρτών, κ.λπ. Συχνά επίσης οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα απολεσθέντα δεδομένα σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Με αφορμή τις κατά καιρούς τηλεφωνικές απάτες, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκλείσουν ως ανεπιθύμητο τον άγνωστο για τους ίδιους τηλεφωνικό αριθμό από το εξωτερικό ή και να αποφεύγουν να απαντούν σε τηλέφωνα της αλλοδαπής. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως οι τεχνικοί υπάλληλοι μεγάλων εταιρειών λογισμικού δεν επικοινωνούν με χρήστες Η/Υ, ακόμη και αν υπάρξει πραγματικό πρόβλημα.
Ανάλογες απόπειρες απάτης στην περιοχή καταγγέλλονται για πρώτη φορά, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. όμως είναι γνωστές από καιρό.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εν τω μεταξύ συστήνει στους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται: Άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε, επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup), εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας, αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς) και άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε». Από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται πως ακόμη και σε απόπειρα απάτης, οι πολίτες καλούνται να καταγγείλουν το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επικοινωνώντας τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass