Η κοινωνία της Λάρισας αντιδρά στη βία...

-ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ -ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 13ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2021 21:33
Από την κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών Από την κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών

Στους δρόμους βγήκαν χθες, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστικά σωματεία της Λάρισας, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία, με αφορμή το περιστατικό εφόδου αστυνομικών της Ασφάλειας Λάρισας σε 13χρονους μαθητές, που καθόταν στο

πάρκο του Αγίου Αντωνίου, και τον τραυματισμό ενός εξ αυτών κατά τη διάρκειά της.
Όλοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους, σε μία μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ταχυδρομείου, για να καταλήξει στο γραφείο του διευθυντή της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γιώργου Δοδοντσάκη.
Εκεί, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρισας, συζήτησε με τον διευθυντή, για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, την περασμένη Τρίτη 30 Μαρτίου, τα οποία τάραξαν την τοπική κοινωνία και προκάλεσαν έντονους προβληματισμούς.
Στη συνάντηση, όπου συμμετείχε και μαθήτρια που ήταν παρούσα στο περιστατικό, οι μαθητές εξέφρασαν την οργή τους για όσα συνέβησαν και ζήτησαν από τον κ. Δοδοντσάκη «να καταδικάσει το περιστατικό, να στηρίξει τους γονείς του 13χρονου που τραυματίστηκε και να συμβάλλει στο να αποδοθεί δικαιοσύνη».
Από τη μεριά του ο κ. Δοδοντσάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους μαθητές, που βρέθηκαν σε αυτήν τη θέση, αλλά και στους γονείς τους, ενώ υποστήριξε πως το περιστατικό διερευνάται σε βάθος, από τους αρμόδιους φορείς.
Παράλληλα, η αντιπροσωπεία των μαθητών κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, όπου μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής: «Έχοντας επικοινωνήσει με την παρέα των παιδιών που βρισκόταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου και έχοντας πλήρη γνώση του περιστατικού, όπου ένας 13χρονος συμμαθητής μας τραυματίστηκε απ’ τα χέρια ενός ασφαλίτη, απαιτούμε από τον Διευθυντή να πάρει επίσημη θέση και να καταγγείλει το απαράδεκτο αυτό γεγονός, να σταθεί δίπλα στους γονείς στο νομικό κομμάτι του θέματος.
Κύριε Χρυσοχοΐδη, κυρία Κεραμέως, που δίχως καμία ντροπή περάσατε νόμο για αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια και μάλλον το πάτε και για κανονισμό στα σχολεία μας (μετράτε την καταστολή σαν ένα παιδαγωγικό μέτρο), να ξέρετε πως τέτοια περιστατικά δεν μας φοβίζουν. Μας γεμίζουν οργή και αγανάκτηση».
Σε ανάλογο ψήφισμά τους και οι φοιτητές της Λάρισας επισημαίνουν: «Μαθητές και φοιτητές είμαστε ακόμη έξω από τα σχολεία και τις σχολές μας. Έχουμε περάσει μεγάλη περίοδο εγκλεισμού με τα απανωτά «λοκντάουν» και με το δημόσιο σύστημα υγείας να έχει καταρρεύσει.
Αντί η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και λύσεις στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, ενισχύει την καταστολή».
Να σημειωθεί ότι όσο διήρκεσε η συνάντηση με τον κ. Δοδοντσάκη, οι μαθητές έκλεισαν τον δρόμο έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην οδό Μανδηλαρά, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Στο πλευρό των μαθητών συμμετείχαν χθες στην κινητοποίηση, Φοιτητικοί Σύλλογοι Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπαιδευτικοί μέλη των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΣΥΝΕΚ και Αγωνιστική Παρέμβαση, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γ. Σκόκας. Μάλιστα, οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις-ΣΥΝΕΚ Λάρισας σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Στηρίζουμε τους γονείς και τα παιδιά τους, με σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους και ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Αγωνιζόμαστε να μη ζούνε τα παιδιά μας κάτω από τον φόβο της αστυνομικής βίας και καταστολής. Δεν επιτρέπουμε τη διολίσθηση του κράτους μας σε αστυνομοκρατούμενο. Διεκδικούμε ένα κράτος δικαίου και μία κοινωνία με σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς φαινόμενα αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και τρομοκράτησης».
Αντίστοιχα σε ανακοίνωσή της και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας, «καταδικάζει σε όλους τους τόνους την αναίτια επίθεση που δέχτηκε παρέα 13χρονων μαθητών στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου στην πόλη μας» και σημειώνει: «Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει από γονείς και μαθητές, το εν λόγω περιστατικό έγινε από ομάδα αστυνομικών χωρίς διακριτικά και εκτός των άλλων, το αποτέλεσμα ήταν να σπάσει το χέρι ενός μαθητή.
Την ώρα που η τηλεκπαίδευση «χτυπάει κόκκινο» μπροστά σε μία οθόνη Η/Υ, τάμπλετ ή κινητού, με δεκάδες δυσκολίες που έχουν αναδειχθεί, ως προς την ανισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, μαθητές και γονείς στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης παρουσιάζονται ως ένοχοι για τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πανδημία… Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας. Με ΜΑΤ και βία δεν βγαίνει πανδημία».
Να σημειωθεί ότι στο σημείο συνάντησης των συμμετεχόντων στην κινητοποίηση, βρέθηκαν και μέλη της «Κατάληψης Ντουγρού», όπου ανάρτησαν πανό στην είσοδο της Ιατρικής Σχολής, απευθύνοντας κάλεσμα σε συγκέντρωση-πορεία κατά της αστυνομικής τρομοκρατίας, που οργανώνεται αύριο Τετάρτη στις 5.30 μ.μ. στο πάρκο Χρωμάτων (Χατζηχαλάρ).
ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Λ.
Οι κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, με την πικετοφορία που οργάνωσε, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», όπου κατήγγειλε μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση επιλέγει με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα ακόμα μήνυμα αυταρχισμού στη νέα γενιά που αγωνίζεται και παλεύει. Δεν μπορεί να «χωνέψει» πως οι νέοι άνθρωποι δεν σιωπούν αλλά είναι στους δρόμους και διεκδικούν τα δικαίωμά τους στη μόρφωση με ασφαλή, ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass