Μόνο με βεβαίωση αρνητικού self test στο σχολείο... μαθητές και εκπαιδευτικοί!

«ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ» ΛΕΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2021 21:01

Της Νατάσας Πολυγένη

Λίγες μέρες πριν την επανεκκίνηση των σχολείων και χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί

αν η επιστροφή στα θρανία στις 12 Απριλίου θα αφορά μονάχα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ή όλων των τάξεων, το θέμα των self tests (τεστ αυτοδιάγνωσης) και η υποχρεωτικότητά τους για τη συμμετοχή στη διά ζώσης εκπαίδευση, δείχνει να αντιμετωπίζεται θετικά από την εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως λένε άλλωστε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Παπαποστόλου, αλλά και ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Αθ. Φούντας, τα τεστ τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές ήταν αίτημά τους από την αρχή της πανδημίας.
«Τα self tests είναι ένα ακόμα μέτρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία και είναι στη σωστή κατεύθυνση» λέει ο κ. Παπαποστόλου. Από την πλευρά του ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ σημειώνει: «Είναι κάτι που το ζητούσαμε. Είναι ένα σημαντικό βήμα και απαιτεί την καλή συνεργασία και διάθεση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών. Σίγουρα θα ήταν καλύτερο τη διαδικασία να την αναλάμβανε κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θετικό και θα μπορέσει να μας δώσει τη δυνατότητα να ελέγξουμε την επιδημιολογική μας θέση».
Εν τω μεταξύ, δεν είναι μονάχα τα τεστ αυτοδιάγνωσης υποχρεωτικά για τη συμμετοχή στη διά ζώσης εκπαίδευση, αλλά και η προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος, καθώς στην περίπτωση που ο μαθητής δεν έχει μαζί του τη βεβαίωση, δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα ούτε θα έχει τη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους από τα Φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο. Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο self test αντιγόνου δωρεάν σε δημόσια δομή. Η λίστα των δομών θα αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Από την άλλη πλευρά οι γονείς βλέπουν πιο επιφυλακτικά το μέτρο και με περισσότερο σκεπτικισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελ. Χ. μητέρα ενός κοριτσιού που φέτος φοιτά στη Γ’ Λυκείου και ενός αγοριού στη Γ’ Γυμνασίου, η οποία σημειώνει: «Για άλλη μία φορά η ευθύνη πέφτει πάνω μας. Τι θα συμβεί εάν δεν κάνω σωστά το τεστ στο παιδί μου; Πώς μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για τις βεβαιώσεις που θα υπογράφουν οι γονείς; Είναι πολλά τα ζητήματα και έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά μας πέρασαν όλη τη χρονιά πίσω από οθόνες, με ημίμετρα και τώρα πάλι παίρνουν ένα μέτρο που θα πρέπει οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν θα μπορούσαν να γίνονται τεστ κάθε Σαββατοκύριακο από τον ΕΟΔΥ μόνο για εκπαιδευτικούς και μαθητές; Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι τα παιδιά μας δίνουν πανελλαδικές και θα πρέπει να επιστρέψουν για ψυχολογικούς λόγους. Νομίζω ότι άργησαν να λάβουν σοβαρά μέτρα και τα παιδιά μας είναι πια πολύ κουρασμένα, όπως και εμείς».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass