«Ο Γιώργος Βουλγαράκης άφησε παρακαταθήκη ιστορίας και πολιτισμού»

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΕΣ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Π. ΣΑΠΚΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2021 15:07

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό, αλλά και πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ποιητή και νομικού Γιώργου Βουλγαράκη. Για τον θάνατό του δελτία Τύπου εξέδωσαν οι βουλευτίνες Άννα Βαγενά και Ευαγγελία Λιακούλη και ο αντιδήμαρχος

Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων Πάνος Σάπκας.
«Κάποιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι. Ένας τέτοιος άνθρωπος υπήρξε ο Γιώργος Βουλγαράκης, γιος του αείμνηστου δημοσιογράφου, συγγραφέα και αντιστασιακού Δαμιανού Βουλγαράκη. Η είδηση του θανάτου του με συγκίνησε πολύ. Χωρίς αυτόν τα ελληνικά γράμματα είναι φτωχότερα.
Όχι μόνο γιατί ήταν ποιητής, αλλά γιατί υπηρέτησε τον πολιτισμό ακάματα από διάφορες θέσεις, ως σύμβουλος της Μελίνας στο Υπουργείο Πολιτισμού, ως πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Λάρισας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021...», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας.
*«Χθες χάσαμε, τον Γιώργο Βουλγαράκη. Λέμε χάσαμε -αναφέρει η Άννα Βαγενά-, γιατί ο Γιώργος ήταν φίλος μας, συμμαθητής και συμφοιτητής μας και όλοι εμείς που έχουμε απομείνει από την παλιά μας παρέα στη Λάρισα νιώθουμε ότι χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο.
Καλό ταξίδι Γιώργο, σου εύχομαι να αναπαύεσαι σε ένα τέτοιο σταροχώραφο του κάμπου της πατρίδας μας, σαν αυτό της φωτογραφίας των νεανικών μας χρόνων. Θα σε θυμόμαστε και θα σε αγαπάμε πάντα.
Είχε όραμα, πίστη για το μέλλον της χώρας, αλλά και της γενέθλιας πόλης του, για την πολιτιστική παραγωγή της οποίας και τις προοπτικές της ήταν πολύ υπερήφανος. Είχε γνώση που μεταλαμπάδευε στους συνεργάτες του, ήθος απαράμιλλο, ψυχραιμία και χιούμορ.
Θυμάμαι τον άνισο αγώνα που δώσαμε, κυρίως με τον χρόνο, τις ιδέες του, να καταστεί η Λάρισα ευρωπαϊκό κέντρο κόμικ, ότι καταγράψαμε όλο το πολιτιστικό δυναμικό μας, με το μεγαλύτερο μέρος του οποίου συναντήθηκε και συνομίλησε.
Υποστήριζε ότι χρειάζεται μια πολιτιστική δραστηριότητα που παρεμβαίνει, όχι που μεσολαβεί, που κινητοποιεί, προτείνει, δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα, έχει ως στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, την αυτογνωσία, αλλά και την ευρωπαϊκή συνειδητοποίηση.
Όταν μάθαμε πως χάσαμε, με τη γνωστή του νηφαλιότητα μου είπε: «Το πιστεύεις στ’ αλήθεια; Δεν χάσαμε. Κερδίσαμε. Ένα ωραίο και παραγωγικό ταξίδι. Βάλαμε τον σπόρο που θα γονιμοποιεί τη σκέψη και το έργο των μελλοντικών γενιών». Ο τόπος, του χρωστάει ευγνωμοσύνη. Όλοι μας, ένας- ένας κι εγώ προσωπικά. Αυτό το ταξίδι θα το κάνει μόνος του, άφησε όμως πολύτιμη παρακαταθήκη. Συλλυπητήρια στους οικείους του».
*Αποχαιρετούμε τον Λαρισαίο νομικό και ποιητή, Γιώργο Βουλγαράκη, σημειώνει η Ευαγγελία Λιακούλη και προσθέτει: Έναν Λαρισαίο που δεν ξέχασε ποτέ την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Γιος του αείμνηστου δημοσιογράφου Δαμιανού Βουλγαράκη, έμοιαζε στον πατέρα του -το ίδιο ανήσυχος, το ίδιο πληθωρικός, μέσα σε λιτές όμως γραμμές ζωής, κατάφερε πολλά και έγινε χρήσιμος. Μπήκε μπροστά και στήριξε την προσπάθεια της πόλης μας για τη διεκδίκηση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», ενθαρρύνοντας τους νέους καλλιτέχνες, πιστεύοντας στη δροσιά τους, στο μυαλό τους και την ψυχή τους. Αυτήν την ψυχή, ο Γιώργος Βουλγαράκης, την είδε, την τραγούδησε και μας την άφησε παρακαταθήκη ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από τους στίχους του και τις αφηγήσεις του.
Τον ξεπροβοδίζουμε με τους δικούς του στίχους.
«Εσείς που αυτά δεν είδατε κι αυτά που εσάς δεν θα σας δουν,
μαζεύεστε δω πάνω μου, που γίνομαι δικός σας και δικός τους…».
Δικός μας, πάντα. Καλό ταξίδι!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass