Βγάζουν τα τρακτέρ για τις αποζημιώσεις!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ -ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2021 21:03

Eντονη κινητικότητα παρατηρείται στην επαρχία Τυρνάβου τις τελευταίες μέρες, σχετικά

με τις ζημιές που σημειώθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες και στα αμπέλια, από τον παγετό της 8ης και 9ης Απριλίου και το παλλαϊκό αίτημα για δίκαιες αποζημιώσεις και άμεσες προκαταβολές.
Αρχικά με πρωτοβουλία του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστου Τσιτσιρίγκου, το Σάββατο το πρωί στις 11:00 στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου «Μαξίμ» θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνεταιριστών του νομού, με την παρουσία του προέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος (ΕΘΕΑΣ) Χρήστου Γιαννακάκη, ο όποιος συμμετέχει και στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ και η παρεμβατικότητά του στα αρμόδια υπουργεία είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Στη σύσκεψη αυτή, θα καθοριστεί το διεκδικητικό πλαίσιο αλλά και οι επόμενες κινήσεις της Επιτροπής.
Στο μεταξύ τη Δευτέρα οι Αγροτικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Κεντρική πλατεία του Τύρναβου.
Την ίδια ώρα σκεπτικισμός επικρατεί στους περισσότερους παγετόπληκτους αγρότες, καθώς το αίτημά τους για προκαταβολές εξπρές, τύπου «Ιανού» αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες. Αφενός τα οικονομικά του ΕΛΓΑ δεν ευνοούν για τέτοιες εξελίξεις, αφετέρου υπάρχει το «αγκάθι» των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με βάση το οποίο θα δοθούν οι όποιες προκαταβολές. Δηλώσεις που κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν και κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Αναλυτικότερα, στο κάλεσμά τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου αναφέρουν για την κινητοποίηση της Δευτέρας: Λόγω της αγωνίας και της απόγνωσης στην οποία έχουμε έλθει όλοι οι αγρότες του σεισμόπληκτου Δήμου Τύρναβου, εξαιτίας των έξι παγετών που κατέστρεψαν όλες τις αγροτικές παραγωγές μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Πλέον είναι γνωστό σε όλους μας ότι καμία κυβέρνηση δεν μας χάρισε πότε τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμή μας. Να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή αν δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής μας. Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές.
- Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις ζημιάς αφού όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα.
- Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση.
- Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
- Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για τη μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.
- Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος των παραγωγών υπερπρώιμων ροδάκινων και νεκταρινιών που έλαβαν μειωμένη αποζημίωση από λάθος του συστήματος ΟΣΔΕ και να τους δοθούν τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ διότι ο οργανισμός είναι ελλιπής σε στελεχιακό δυναμικό κ.ά.
Το διεκδικητικό πλαίσιο θα επιδοθεί την ημέρα του συλλαλητηρίου στον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και τον Δήμο Τύρναβου. Τέλος, οι εκπρόσωποι των αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου ζητούν και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό.

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού δεν προλαβαίνει να καταγράφει ζημιές και αδυνατεί να καταβάλλει τόσες πολλές αποζημιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, αυτή δεν έχει ξεκινήσει καν! Επί υπουργίας Μ. Βορίδη πραγματοποιήθηκε μελέτη για τη βιωσιμότητα και μόνο του ΕΛΓΑ και όχι για την αναθεώρηση του Κανονισμού. Μια αναγνωριστική μελέτη που ξεκίνησε προ μηνών έδειξε ότι για να ενταχθούν και άλλες καλλιέργειες και ποικιλίες στο καθεστώς των αποζημιώσεων, θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Εξέλιξη που θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και γι’ αυτό η προσπάθεια αυτή πάγωσε. Την ίδια ώρα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έπληξε και τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Μπορεί αυτός να αυξήθηκε κατά 30 εκατομμύρια ευρώ με απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη το 2020, αλλά σε καμία περίπτωση η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις των παραγωγών για αποζημιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του ΕΛΓΑ το 2020 ήταν 140 εκατομμύρια, όταν την περσινή χρονιά οι ζημιές του «Ιανού» μόνο, απορρόφησαν το μισό προϋπολογισμό, ενώ το 2019 δαπανήθηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη να βάλει πλαφόν στην καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι 70.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ είναι να ενισχύσει τους αγρότες προκειμένου αυτοί να επιβιώσουν και να ορθοποδήσουν από τη ζημιά και όχι να πάρουν πίσω -με τη μορφή αποζημίωσης ό,τι προσδοκούσαν από την αγορά, πουλώντας τη σοδειά τους. Η απόφαση Βορίδη για πλαφόν στις αποζημιώσεις προκάλεσε αντιδράσεις σε μία μερίδα καλλιεργητών της επαρχίας Τυρνάβου, οι οποίοι θεωρούν ότι πλήττονται σημαντικά από μία τέτοια εξέλιξη. Στον αντίποδα η Διοίκηση του ΕΛΓΑ υποστηρίζει ότι κάποιοι, κυρίως στην Πελοπόννησο, καρπώνονταν με διάφορα τερτίπια υπέρογκα ποσά αποζημίωσης του Οργανισμού.

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ
Σχετικά με το αίτημα για αποζημιώσεις εξπρές και κυρίως για γρήγορες προκαταβολές, θεωρείται αδύνατον να δοθούν πριν το καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση του «Ιανού» η ζημιά είχε γίνει μέσα Σεπτέμβρη και είχε ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ, που αποτελεί τη βάση δεδομένων για να βγουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, ενώ για φέτος δεν έχει ξεκινήσει. Υπολογίζονταν για σήμερα 15 Απριλίου, αλλά σίγουρα η διαδικασία θα πάει πίσω.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass