Εισέπραττε «συνδρομές», θα εξοφλήσει την καταδίκη του με δόσεις

ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ, «ΜΟΙΡΑΖΕ» ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ «ΜΠΟΥΚΕΤΟ» ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΣΕ «ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 150 ΧΡΗΣΤΕΣ»

Δημοσίευση: 18 Απρ 2021 21:31

Με ποινή φυλάκισης 3,6 ετών καταδικάστηκε προχθές ένας Καρδιτσιώτης επαγγελματίας που παραπέμφθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας κατηγορούμενος για παράβαση διατάξεων του Ν. 2121/1993 και διατάξεων «για την

προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων της αναπαραγωγής του πρωτοτύπου και των αντιτύπων των ταινιών των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων και της αναμετάδοσης με οποιονδήποτε τρόπο των εκπομπών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών χωρίς την άδεια των δικαιούχων (παραγωγών και οργανισμών)» όπως και της ιδιωτικής χρήσης λογισμικού που «έχει σχεδιαστεί και προσαρμοστεί ώστε να επιτρέπει στον κάτοχό του την πρόσβαση σε προστατευόμενη υπηρεσία τηλεοπτικής μετάδοσης σε καταληπτή μορφή, η οποία παρέχονταν έναντι αμοιβής και βάσει πρόσβασης υπό όρους, χωρίς την έγκριση του φορέα».
Απλούστερα, ο Καρδιτσιώτης κατηγορούμενος με ένα παράνομο λογισμικό λάμβανε εικόνα από συνδρομητικά κανάλια την οποία μοίραζε -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- σε «τουλάχιστον 150 χρήστες» έναντι αμοιβής. Όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, η παράνομη λήψη συνδρομητικών καναλιών μπορεί να πωλείται αντί 10 ευρώ, ενώ η νόμιμη προμήθεια μέσω της ιδιοκτήτριας εταιρείας την επίδικη περίοδο -προς δεκαετίας- ανερχόταν στα 50 ευρώ τον μήνα, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο.
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
«Για προσωπική χρήση είχα αγοράσει τον εξοπλισμό και για χόμπι» τόνισε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, διευκρινίζοντας επίσης ότι «δεν γνώριζα ότι είχε μέσα παράνομο λογισμικό. Εγώ δεν έπαιρνα χρήματα, εξεπλάγην όταν ήρθε στο σπίτι μου η αστυνομία».
«Οι παράνομες πράξεις δεν επονομάζονται χόμπι» τόνισε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του. «Δεν πρόκειται για μία περίπτωση ενός χρήστη που έκλεψε ένα “κλειδί” για να δει ένα κανάλι. Είχε διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή και είχε μετατρέψει σε επάγγελμα το χόμπι, εξασφαλίζοντας εικόνα σε 150 πελάτες» κατέληξε προτείνοντας την ενοχή του.
Νωρίτερα, εξειδικευμένος τεχνικός, καταθέτοντας στο δικαστήριο, εξήγησε πως μέσω μιας νόμιμης συνδρομής και ενός «εξυπηρετητή» (server) αποκτούσαν πρόσβαση και παράνομα στη συνέχεια διαμοίραζαν σε δεκάδες πολίτες την εικόνα συνδρομητικών καναλιών, πράξη που συνέφερε οικονομικά τους αποδέκτες, σε σύγκριση με το κόστος της μηνιαίας συνδρομής.
Τόνισε μάλιστα πως οι εμπλεκόμενοι «γνώριζαν» ότι η ιδιωτική εταιρεία «κυνηγούσε» τέτοιες κλοπές και πως «οι παράνομες συναλλαγές των χρημάτων γινόταν χέρι με χέρι και γι’ αυτό δεν υπάρχουν αποδείξεις» όπως δεν βρέθηκαν τέτοιου είδους αποδείξεις και σε ανάλογες υποθέσεις που επίσης κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες μετά τις μηνυτήριες αναφορές εταιρειών συνδρομητικών καναλιών σε βάρος πολιτών.
«ΔΙΕΘΕΤΕ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ»
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Καρδιτσιώτης «προέβη στην κατ’ επάγγελμα τέλεση της πράξης, καθώς με την επανειλημμένη τέλεση της πράξης είχε διαμορφώσει σχετική υποδομή και οργανωμένη ετοιμότητα με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης συναφών πράξεων προς τον σκοπό πορισμού εισοδήματος, όπως κατοχή και χρήση παράνομου εξειδικευμένου εξοπλισμού και ιδιαιτέρως ανεπτυγμένου λογισμικού και τεχνογνωσία, με τα οποία διέθετε επί μακρόν προστατευόμενες υπηρεσίες στο αγοραστικό κοινό προς επίτευξη παράνομου χρηματικού οφέλους, όχι ευκαιριακά αλλά βάσει σχεδίου, με ιδιαίτερες προφυλάξεις και συντονισμό, καθώς και οργάνωση με την κατοχή των αναγκαίων μέσων για σταθερή επανάληψη και διαδοχικότητα της πράξης».
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013 «προέβη σε ιδιωτική χρήση λογισμικού που κατείχε για εμπορικό σκοπό, το οποίο είχε σχεδιαστεί και προσαρμοστεί ώστε να επιτρέπει στον κάτοχό του την πρόσβαση σε προστατευόμενη υπηρεσία τηλεοπτικής μετάδοσης σε καταληπτή μορφή, υπηρεσία η οποία παρέχεται έναντι αμοιβής και βάσει πρόσβασης υπό όρους, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής της προστατευόμενης υπηρεσίας και εν γνώσει ότι η χρήση και κατοχή αποτελεί παράνομη δραστηριότητα».
Από το σπίτι του «μέσω διαδικτυακής διεύθυνσης» ιδιωτικής εταιρείας «και χρησιμοποιώντας το όνομα» που αναφέρεται στο κατηγορητήριο «με πρόθεση έθεσε σε λειτουργία, ως δέκτη και server, δύο δικτυακούς δορυφορικούς αποκωδικοποιητές, στους οποίους είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και δι’ αυτούς λάμβανε και στη συνέχεια διαμοίραζε σε ικανό, ενόψει των δυνατοτήτων των σχετικών server, αριθμό χρηστών internet -κατόχων όμοιων δορυφορικών συσκευών και δη σε τουλάχιστον 150 χρήστες, μέσω του διαδικτύου και μέσω παράνομων καρτών και ενός reader, ψηφιακά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης- αποκρυπτογράφησης μίας νόμιμης κάρτας πρόσβασης στα κωδικοποιημένα ψηφιακά συνδρομητικά τηλεοπτικά προγράμματα» από τηλεοπτικό «μπουκέτο».
Σημειώνεται πως η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία της εταιρείας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., ενώ μετά από έρευνα αστυνομικών στο σπίτι του κατηγορουμένου κατασχέθηκε εξοπλισμός.
Τελικά το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας επέβαλε στον Καρδιτσιώτη συνολική ποινή φυλάκισης 3,6 ετών και για τις δύο κατηγορίες, ποινή εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με το δικαστήριο να ικανοποιεί τέλος το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, για εξόφληση της χρηματικής ποινής με δόσεις.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass