Ριζική αλλαγή του ΕΛΓΑ ζητούν οι συνεταιριστές

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2021 21:39

Στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουν για την αποζημίωση των παγετόπληκτων, ο οποίος θα ξεκινήσει με την καταγραφή των αιτημάτων των συνεταιριστικών οργανώσεων, τη σύνταξη του διεκδικητικού πλαισίου και των προτάσεων που θα προωθηθούν στα

αρμόδια Υπουργεία και τη δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τις σχετικές επαφές κατέληξαν οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών του νομού Λάρισας που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη του Τυρνάβου, το περασμένο Σάββατο.
Την πρωτοβουλία είχε ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και μέλος του Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Ελλάδος Χρήστος Γιαννακάκης.
Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Στις τοποθετήσεις τους οι συνεταιριστές του νομού Λάρισας άσκησαν έντονη κριτική στη λειτουργία του ίδιου του ΕΛΓΑ, ζητώντας την αναδιοργάνωσή του από την αρχή. Αν και μέχρι τώρα το αίτημα που προβαλλόταν αφορούσε την αναθεώρηση του Κανονισμού, πλέον το αίτημα για ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού μοντέλου κερδίζει έδαφος. Στο στόχαστρο των συνεταιριστών μπήκαν οι εποχικοί γεωπόνοι που προσλαμβάνονται για το εκτιμητικό έργο, καθώς η μικρή εμπειρία τους δεν βοηθά στη σωστή εκτίμηση της ζημιάς, κυρίως ως προς την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.
Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε με νούμερα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ, ο προϋπολογισμός του οποίου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του παραγωγού, όσο συνεχίζεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι συνεχείς καταστροφές. Γι’ αυτό θεώρησε σκόπιμη την κοινοτική ενίσχυση, αφού ανάλογα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή έχουμε σε όλη τη νότια Ευρώπη. «Περιμένω με ενδιαφέρον την έκτακτη σύσκεψη της Copa-Cogeca ως προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσία του στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, καθώς μπορεί να μεταφέρει στη διοίκηση την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και ευχήθηκε ανάλογη εκπροσώπηση να υπάρχει και σε άλλους Οργανισμούς, όπως ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.λπ.
Σχολιάζοντας την έντονη κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στη μελέτη βιωσιμότητας του Οργανισμού και στον προγραμματισμό για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών, την αύξηση του προσωπικού (αυτήν τη στιγμή αυτό ολοένα μειώνεται, καθώς υπάρχουν 38 αιτήματα για μετακινήσεις γεωπόνων σε άλλες υπηρεσίες), ενώ υπενθύμισε τις προσπάθειες της διοίκησης για την εξεύρεση επιπλέον πόρων από το ΠΑΑ κι άλλα κοινοτικά προγράμματα.
ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, οι πρόεδροι των συνεταιρισμών εξέφρασαν ομόφωνα τη στήριξή τους στην ΕΘΕΑΣ και στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την καταβολή δικαίων και έγκυρων αποζημιώσεων, ενώ ανέφεραν ότι θα πρέπει επιδιωχθεί συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, «καθώς το πρόβλημα των συνεχών ζημιών έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες παρέμβασης του ΕΛΓΑ». Όλοι αναφέρθηκαν στο μέγεθος της καταστροφής που αγγίζει το σύνολο των καλλιεργειών, αρκετοί παγετόπληκτοι που τυγχάνουν και σεισμόπληκτοι έθεσαν θέμα επιβίωσής τους, ενώ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, δηλώνοντας ανυπεράσπιστοι.
Ο Χρήστος Τσιτσιρίγκος αναφέρθηκε στη μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε στα 25.000 στρέμματα της αμπελοκαλλιέργειας στην επαρχία Τυρνάβου, ζημιά η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει μέχρι και την κορμοτόμιση του αμπελώνα. Υπενθύμισε ότι αρκετοί αμπελοκαλλιεργητές παραμένουν απλήρωτοι για τη ζημιά που υπέστησαν πέρυσι από το χαλάζι, αλλά και για τις ενστάσεις που υπέβαλαν το 2019. Ζήτησε προκαταβολές τύπου «Ιανού» για να μετριασθεί ο πόνος των παραγωγών, αρκετοί εκ των οποίων τυγχάνουν και σεισμοπαθείς. Χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ» και εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή απώλεια των αγορών του εξωτερικού, «αφού δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες των συμβολαίων».
Μία καλλιέργεια που φαίνεται ότι επλήγη επίσης σοβαρά από τον παγετό, αλλά το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει προβληθεί αρκετά, είναι τα σκληρά σιτηρά. Όπως ανέφερε στη σύσκεψη των συνεταιριστών στον Τύρναβο, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος «χιλιάδες στρέμματα σιτηρών εμφανίζουν προβλήματα στην ανάπτυξή τους, με ατροφία του φυτού, αφού οι λεγόμενες «σημαίες» δεν ανοίγουν και δύσκολα θα μεγαλώσουν». Ο ίδιος θεωρεί επιβεβλημένη την παράταση στην προθεσμία αναγγελίας των ζημιών, καθώς στη σιτοκαλλιέργεια το μέγεθος καταστροφής θα φανεί στην πορεία. Επισήμανε όμως τη μεγάλη ζημιά στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων «Γαία Φρούιτ» Χρήστος Τασούλας ζήτησε να αποζημιωθεί το αχλάδι στο καρπίδιο και να μην υπάρχει πλαφόν στην καταβολή των αποζημιώσεων, ύψους 75.000 ευρώ, καθώς τα δέντρα απαιτούν αυξημένο κόστος καλλιέργειας.
Έντονη κριτική στη λειτουργία του ΕΛΓΑ άσκησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ την περίοδο προεδρίας του Νίκου Κατσαρού, σημείωσε επίσης ότι «τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός παύει να στηρίζει τους αγρότες». Αμφισβήτησε την προστασία που παρέχουν τα αντιχαλαζικά αεροπλάνα στον νομό, «αφού αυτά επεκτείνονται σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο» και αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη ζημιά μιας δυναμικής καλλιέργειας, όπως τα αμπέλια που προσφέρουν στην εθνική οικονομία ποικιλοτρόπως. Σχολιάζοντας δε το ποσό της αποζημίωσης του παραγωγού σε ποσοστό 61,6% (μέγιστο), αναρωτήθηκε «γιατί αυτό συμβαίνει στον πρωτογενή τομέα, ενώ μία επιχείρηση, ένα άλλο κατάστημα όταν χτυπιέται από καιρικά φαινόμενα αποζημιώνεται στο 100%».
ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΔΙΧΤΥΑ - ΑΝΕΜΟΜΕΙΚΤΕΣ
Σχετικά με την ενεργητική προστασία έγινε διεξοδική συζήτηση για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία που εφαρμόζεται από τον εργολάβο που έχει μισθώσει 3 αεροπλάνα. Έγινε γνωστό ότι επίσης από το ΠΑΑ ετοιμάζεται πρόγραμμα γέφυρα με την αγορά ραντάρ που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, ενώ σε συνεργασία με Γαλλική εταιρεία, εξετάζεται η προμήθεια μπαλονιών που διαθέτουν ιωδιούχο άργιλο, τα οποία θα εκτοξεύονται από το έδαφος για να προσφέρουν συμπληρωματική κάλυψη στην παραγωγή.
Ο κ. Γιανακκάκης διευκρίνισε ότι «αυξήθηκε το ποσό χρηματοδότησης από τραπεζικά συστήματα για τα αντιχαλαζικά δίχτυα (από 100.000 σε 400.000 ευρώ), με την προϋπόθεση ο παραγωγός να εκχωρήσει την επιδότησή του και ανακοίνωσε ακόμα την παράταση της προθεσμίας ένταξης συνεργατικών σχημάτων στα αντιχαλαζικά συστήματα.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα Συκουρίου Κ. Μητροδήμος, ο οποίος έδωσε λεπτομερή οικονομικά στοιχεία για την επένδυσή του, η οποία αφορά την εγκατάσταση ανεμομεικτών, την οποία έκανε αποκλειστικά με δικά του έξοδα.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass