Αλλάζει το κλίμα στην αγορά

ΖΩΗΡΕΥΕΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ – Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ, ΟΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 21:16

Του Κώστα Γκιάστα
Με τις μάσκες στο πρόσωπο και τις σακούλες ανά χείρας, βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι πολίτες στο κέντρο της Λάρισας καθώς αρχίζουν να ψωνίζουν τα απαραίτητα προϊόντα ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα

το κλίμα στο εμπόριο φαίνεται πως αλλάζει καθώς ζωηρεύει η κίνηση και η αισιοδοξία επιστρέφει. Αυτό τουλάχιστον παρατηρεί και σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος που όμως εξηγεί πως κάτι τέτοιο από μόνο του δεν είναι ικανό να λύσει τα προβλήματα του κλάδου καθώς απαιτούνται μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων σε συνδυασμό με τις υγειονομικές εξελίξεις.
Γυναίκες με τα παιδιά τους αλλά και νονοί με βαφτιστήρια σπεύδουν να αγοράσουν τα απαραίτητα ψώνια, έστω κι αν οι περιορισμοί επιβάλλουν λιγότερες εξόδους και κινήσεις. Τι περιμένουν όμως οι άνθρωποι της αγοράς αυτές τις ημέρες;
«Το ζητούμενο είναι τώρα τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν κανονικά και με ασφάλεια, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η αιμορραγία και να επιτευχθεί ο πασχαλινός τζίρος που προσδοκά η αγορά το δεκαήμερο πριν το Πάσχα, ώστε να κάνει τη δική της «μικρή Ανάσταση» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος και προσθέτει πως «είναι άξιον υπενθύμισης το γεγονός ότι ο εμπορικός κόσμος επέδειξε τεράστιο αίσθημα ευθύνης και με απόλυτη σοβαρότητα τήρησε απαρέγκλιτα, τα όποια μέτρα προστασίας προτάθηκαν από την πολιτεία έως τώρα. Με αυτό το δεδομένο είμαστε όλοι εδώ προετοιμασμένοι και υγιείς, να υποδεχθούμε τους συμπολίτες μας στα καταστήματά μας, τηρώντας όλες τις υγειονομικές υποδείξεις».
Ο κόσμος μετά από τόσο μακρά περίοδο περιορισμών και απαγορεύσεων είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει. Κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η ψυχολογία του. Πόσο μάλλον η αγοραστική του διάθεση. Τη στιγμή μάλιστα που και τα οικονομικά προβλήματα έχουν χτυπήσει την πόρτα πολλών νοικοκυριών ελέω αναστολών εργασίας.
«Αναμφίβολα το αίσθημα του φόβου, της ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και της δικαιολογημένης αγανάκτησης, είναι διάχυτο στην αγορά. Τα συνεχόμενα lockdown, τα καταστήματα που ανοιγοκλείνουν, οι μέθοδοι λειτουργίας clickinside και clickaway, οι οποίες ως υποκατάστατα τρόπου λειτουργίας δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη, έχουν επιφέρει πια την κόπωση και στους επιχειρηματίες και στους καταναλωτές», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.
«Ωστόσο, λίγο πριν τη Μ. Εβδομάδα, είμαστε όλοι οι έμποροι της Λάρισας, καθ’ όλα προετοιμασμένοι με νέα εμπορεύματα σε προσιτές τιμές και απόλυτα υγιείς αφού τα self-tests μπήκαν στη ζωή μας, να υποδεχθούμε με ασφάλεια το καταναλωτικό κοινό για τις πασχαλινές του αγορές. Το κλίμα αρχίζει σιγά - σιγά να αλλάζει. Η αγοραστική κίνηση και η γενικότερη ψυχολογία έχει ανοδική τάση και η αισιοδοξία επιστρέφει, καθώς βρισκόμαστε ίσως πιο κοντά από ποτέ στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς χωρίς ραντεβού. Διαφαίνεται ότι βαδίζουμε προς το τέλος της όλης κατάστασης και ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς» λέει εκφράζοντας την αισιοδοξία του.
Σε τέτοιες εποχές όμως δεν αρκούν μόνο η αισιοδοξία και οι εκτιμήσεις. Ο εμπορικός κόσμος περιμένει και τονωτικές ενέσεις από πλευράς κυβέρνησης για να πάρει τα «πάνω» του.
«Οι αντοχές των επιχειρήσεων έχουν ημερομηνία λήξης. Το επόμενο τρίμηνο είναι μεταβατική περίοδος, κατά την οποία το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να περάσει από τα μέτρα στήριξης στα μέτρα επανεκκίνησης της αγοράς» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος και ως κύριος εκφραστής του Εμπορικού Συλλόγου τονίζει πως «ζητάμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, με στοχευμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης και άμεσης ρευστότητας, αντίστοιχο με εκείνο της εστίασης και του τουρισμού.
Κύριο μέλημα για την επαναλειτουργία της αγοράς είναι να καταστούν βιώσιμες οι εμπορικές επιχειρήσεις και να στηριχτούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα. Βασικό αίτημα των συναδέλφων μας είναι η άμεση ρευστότητα, καθώς θα κληθούν να προμηθεύσουν τα καταστήματά τους με νέα εμπορεύματα για την προσεχή σεζόν».
Συγκεκριμένα μάλιστα τα μέτρα στήριξης που προτείνουν είναι τα εξής:
- Κούρεμα χρεών (ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές).
- Παράταση αναστολής πληρωμής όλων των αξιογράφων, για όσο διαρκεί η κρίση.
- Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής φόρου.
- Απαλλαγή ενοικίου για κλειστές επιχειρήσεις και μείωση ενοικίου κατά 40% για τις υπόλοιπες για όσο διαρκεί η πανδημία.
- Άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
- Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
- Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους, για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
«Πρέπει ως πολίτες και ως έμποροι να προχωρήσουμε μπροστά και να μην έχουμε ξανά αρνητική επιστροφή. Να αρχίσουμε να βλέπουμε πια την πανδημία στο πλάι μας και όχι συνέχεια μπροστά μας ως εμπόδιο. Το εμπόριο πρέπει να μείνει όρθιο και η αγορά ανοιχτή, ώστε να γίνουμε προπομπός και για το άνοιγμα της εστίασης αλλά και όλων των υπόλοιπων κλάδων» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass