Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία-περιβάλλον

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2021 15:24

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς μπορούμε να καταναλώνουμε υγιεινά τρόφιμα, τα οποία παράγονται από τον εύφορο θεσσαλικό κάμπο, με τα φιλικά προς το περιβάλλον και ποιοτικά του προϊόντα, προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Από το

αγρόκτημα στο πιάτο - Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία – περιβάλλον», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τo Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας Europe Direct.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου που συνδέεται με αυτά και κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, μείωση των απωλειών θρεπτικών ουσιών τουλάχιστον κατά 50%, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση της γονιμότητας του εδάφους. Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθεί η χρήση λιπασμάτων τουλάχιστον κατά 20% έως το 2030, μείωση κατά 50% των πωλήσεων αντιμικροβιακών φαρμάκων για τα εκτρεφόμενα ζώα και τις υδατοκαλλιέργειες έως το 2030 και αύξηση των εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας έως το 25% της γεωργικής γης έως το 2030.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και γιατρός Βασίλης Πινακάς σε χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχαριστίες του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού προς τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή εκδήλωση και εξήρε το έργο του Κέντρου Europe Direct. Δήλωσε τέλος πεπεισμένος ότι ανάλογες δράσεις, μετά την εποχή της πανδημίας, θα στεφθούν από επιτυχία ξανά, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Ο επικεφαλής του Europe Direct και διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, στον σύντομο χαιρετισμό του παρουσίασε τις πλούσιες δράσεις του Κέντρου, γνωστοποίησε την επιλογή του Europe Direct ως βασικό πυλώνα ενημέρωσης των Θεσσαλών πολιτών και τη νέα περίοδο 21-25, ενώ αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή στρατηγική με τη δράση «από το αγρόκτημα στο πιάτο» που θέλει να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργος Δοδοντσάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καλύτερης συνεργασίας της σχολικής κοινότητας με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και με άλλους φορείς που σχετίζονται με το περιβάλλον και την υγιεινή διατροφή.
Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ κ. Ελ. Καματέρη, η οποία μίλησε και ως μέλος της ομάδας του AREPO – της Περιφέρειας Θεσσαλίας τόνισε ότι οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων και την ισορροπημένη διατροφή των καταναλωτών.
Έχουν αναπτύξει από καιρό πρωτοβουλίες και εθελοντικές δεσμεύσεις, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις, με στόχο τη λειτουργία και παραγωγή προϊόντων διατροφής με βιώσιμο τρόπο. Παρακολουθούν τις εξελίξεις που ξεκινούν από την Ε.Ε. και έχουν αντίκτυπο στην ελληνική πραγματικότητα και επιχειρηματικότητα, με στόχο να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα».
Ο Θανάσης Τζιαμούρτας (καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του εν λόγω Πανεπιστημίου) αναφέρθηκε στις καθιστικές δραστηριότητες που τείνουν να κερδίσουν έδαφος στην καθημερινότητά του νέου. Τόνισε την ωφελιμότητα της σωματικής άσκησης, την ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Χαρακτήρισε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως ένα διατροφικό πρότυπο που πρέπει να ακολουθεί κάθε οικογένεια και εξήρε τα ντόπια προϊόντα που φημίζονται για τις ευεργετικές τους ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάλεσε τον καταναλωτή να επιλέγει εποχικά προϊόντα και βιολογικά, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε ενδιαφέρουσες μελέτες του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.
Ο δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής (καθηγητής Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων, HORTLAB», μέλος Δ.Σ. Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής και του Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία, ως ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, παρουσιάζοντας τρόπους αποφυγής της σπατάλης των τροφίμων. Εξήγησε ότι «η μετάβαση από ένα «γραμμικό» μοντέλο της φιλοσοφίας «παίρνω ‐ φτιάχνω ‐ καταναλώνω - απορρίπτω», στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο «τέλος της ωφέλιμης ζωής» του, σε ένα «κυκλικό» μοντέλο, που εστιάζει κυρίως στην επαναχρησιμοποίηση, την επισκευή, την ανανέωση και την ανακύκλωση των υφιστάμενων υλικών και προϊόντων. Αναφέρθηκε στους λόγους που θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα καλύτερο σύστημα βιώσιμης πολιτικής διατροφής στις πόλεις, περιορίζοντας τη σπατάλη πόρων διατροφής με συλλογική υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.
Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Ε» Γιώργος Ρούστας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός virtual εργαστηρίου μαγειρικής, με το οποίο προτάθηκαν τέσσερις συνταγές, προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία της στρατηγικής της Ε.Ε. από το Αγρόκτημα στο πιάτο, με τοπικά θεσσαλικά προϊόντα από τον σεφ κο Βράκα Κωνσταντίνο. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ι.Ε.Κ. «Δήμητρα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass