«Μότο» μας η σύνδεση εκπαίδευσης με την παραγωγή

ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ. ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ -ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2021 21:01
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή,  του γεν. γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. του Υπουργείου Παιδείας Γ. Βούτσινου και τοπικών στελεχών της εκπαίδευσης, στον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, του γεν. γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. του Υπουργείου Παιδείας Γ. Βούτσινου και τοπικών στελεχών της εκπαίδευσης, στον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη

Της Λένας Κισσάβου

«Η Λάρισα θέλουμε να είναι κέντρο και από τις πρωτοπόρες πόλεις στην υλοποίηση των νέων δομών

της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αλλά και σε όλη αυτήν τη μεταρρύθμιση που προβλέπει ο νέος νόμος...» δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Γεώργιος Βούτσινος. Ο κ. Βούτσινος, που βρέθηκε χθες στη Λάρισα, στο πλαίσιο μιας σειράς επαφών στη Θεσσαλία με θεσμικούς φορείς, προκειμένου να συζητήσει τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Θεσσαλίας, αλλά και να διερευνήσει τις υποδομές των Θεσσαλικών πόλεων για τη λειτουργία νέων δομών, όπως Πρότυπα ΕΠΑΛ, καθώς και Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ, παρουσιάζει στην «Ε» τον σκοπό των επαφών του, αλλά και τον βασικό στόχο του νέου νόμου για τον οποίο τονίζει το εξής: «Ποια Επαγγελματική Εκπαίδευση στοχεύουμε; Ίσως ακουστεί κυνικό, αλλά σε αυτήν που όσοι αποφοιτούν θα βρίσκουν δουλειά στην αγορά εργασίας.  Αυτό είναι το «μότο» της μεταρρύθμισης και το κάνουμε με τη συμμετοχή των θεσμικών παραγόντων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Το ζητούμενο του νέου νόμου είναι η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Ένα από τα χαρακτηριστικά που μας οδήγησαν να προχωρήσουμε σε αυτήν τη μεταρρύθμιση ήταν ακριβώς η αναντιστοιχία των εκροών του συστήματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με αποτέλεσμα ενώ έχουμε ανεργία νέων, να υπάρχουν επιχειρήσεις που ζητούν ειδικότητες που δεν τις βρίσκουν».

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΙΕΚ
Ο Γενικός Γραμματέας, δήλωσε ότι: «Σε μικρό αριθμό, τα πρότυπα ΕΠΑΛ, τα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ, θα ξεκινούν να λειτουργούν τον Σεπτέμβριο 2021, και συγκεκριμένα θα ξεκινήσουν από την Α΄ τάξη. Το 2022 θα προστεθούν και άλλα σε αυτήν την προσπάθεια...».
Για τους τοπικούς φορείς επισήμανε πως: «Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω στους τοπικούς φορείς, είναι ότι θα πρέπει να βρούμε πόρους της πόλης ώστε να τους αξιοποιήσουμε με τους πόρους που ήδη έχουμε εξασφαλίσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για εργαστηριακό εξοπλισμό, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί, ενώ παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει και επιπλέον κονδύλια για το Πρότυπα ΕΠΑΛ, καθώς και τα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ.
Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ντόπιους πόρους σε υποδομές τις οποίες θα τις φτιάξουμε κατά τρόπο ευρωπαϊκό και αυτό έχει μια δυσκολία στη Λάρισα, καθώς θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε υπάρχουσες υποδομές ή σχολάζουσες υποδομές με τα κονδύλια που έχουμε εξασφαλισμένα για τον εξοπλισμό τους».
Αναφορικά με τη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων ο κ. Βούτσινος τόνισε: «Η πρώτη επίσκεψη που κάνω μετά την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Περιφέρεια είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα ακολουθήσουν και στις άλλες Περιφέρειες της χώρας, δεδομένου ότι η μεταρρύθμιση που καθιερώνει ο νόμος που ψηφίστηκε για την Ολιστική Μεταρρύθμιση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση πριν από τα Χριστούγεννα, προβλέπει τη δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, μέσα σε έναν χρόνο, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων εργαζομένων και εργοδοτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Βάζουμε, λοιπόν, τους κοινωνικούς εταίρους, όπως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή του συστήματος.
Οι επαφές μου με φορείς αποσκοπούν στο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτά τα Συμβούλια και παράλληλα να δούμε με προσεκτικά βήματα που μπορούμε να έχουμε και τις νέα δομές που απαιτεί το νέο σύστημα.
Υπάρχουν καινοτόμες δομές που καθιερώνει ο νόμος, όπως τα πρότυπα ΕΠΑΛ, τα Πειραματικά και Θεματικά ΙΕΚ, ενώ παράλληλα ο νόμος θεσμοθετεί το εθνικό πλαίσιο προσόντων σε τρία επίπεδα το 3, 4 και 5.
Η επί τόπου θεώρηση των προβλημάτων και της εικόνας που υπάρχει μας οδηγεί στο πώς θα ξεκινήσουμε με αυτά τα προσεκτικά βήματα για να καταφέρουμε να φέρουμε αυτό που επιθυμούμε, δηλαδή μια Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση η οποία να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Μέχρι στιγμής βρήκαμε εξαιρετική ανταπόκριση, καθώς ήταν κάτι που ζητούσε ο κόσμος. Ξεκινάμε με καλές βάσεις όσον αφορά στη δεκτικότητα της κοινωνίας. Η οργάνωση και τα πρώτα βήματα είναι πολύ σημαντικά, θέλουν προσπάθεια...».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν σχετικά με σημεία του νέου νόμου ο κ. Βούτσινος δηλώνει: «Αντιδράσεις πάντα υπάρχουν, το θέμα είναι να πείσεις. Και δεν πείθει κάποιος με τα λόγια, αλλά όταν εμφανίζει αποτέλεσμα και όταν δουν το αποτέλεσμα τότε θα καταλάβουν και θα σταματήσουν και οι αντιδράσεις, είτε είναι πραγματικές και εύλογες, είτε είναι ιδεοληπτικού χαρακτήρα».
Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι «δεν καταργείται απολύτως τίποτα από αυτά που είναι κεκτημένα, παραμένουν οι άνθρωποι εκεί που θέλουν να είναι, χωρίς να διακινδυνεύει η οργανικότητα των θέσεών τους».

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη επισκέφθηκαν χθες στο Δημαρχείο η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή και ο γενικός γραμματέας Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Βούτσινος, στο πλαίσιο των επαφών τους με τοπικούς φορείς της Θεσσαλίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Βασιλική Ζιάκα και ο διευθυντής του 1ου ΔΙΕΚ Λάρισας και συντονιστής Σ.Σ.Π.Α.Ε. Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Ευθύμιος Παπαδογιάννης.
Συνεχίζοντας και σήμερα τις επαφές του με τοπικούς φορείς, ο γενικός γραμματέας κ. Γεώργιος Βούτσινος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στις 10 π.μ. με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, και στις 12.00 μ. με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass