Ενισχύσεις σε παραγωγούς καπνών «Βιρτζίνια» και ελιάς

ΥΨΟΥΣ 50 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 70 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ -ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ «DE MINIMIS» ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2021 21:02

Στην ενίσχυση ήσσονος σημασίας στους τομείς της επιτραπέζιας ελιάς (λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190)

και στα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια προχώρησαν με κοινή απόφασή τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Η απόφαση βρίσκεται για ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο. Για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς με κωδικό (2008190) λαμβάνεται υπ’ όψιν η αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2019 και για τα καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια λαμβάνεται υπ’ όψιν η ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2018.
Το ύψος κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ορίζεται ως ακολούθως:
1. Για τις επιτραπέζιες ελιές - λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190 σε όλη τη χώρα 70 ευρώ ανά στρέμμα.
2. Για τους παραγωγούς καπνών Βιρτζίνια σε όλη τη χώρα 50 ευρώ ανά στρέμμα.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 του κανονισμού 1408/ 2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανομένης της χορηγούμενης με την παρούσα ενίσχυση, υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, αφαιρείται το άθροισμα των ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, δυνάμει του τρίτου άρθρου της από 30.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 75) όπως ισχύει. Υπενθυμίζεται ότι οι επιτραπέζιες ελιές- λοιπές, με κωδικό 2008190, είχαν εξαιρεθεί εκ λάθους στην προηγούμενη πληρωμή, το οποίο σήμερα διορθώνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού.

ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ DE MINIMIS
Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια απόφαση για καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στα επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson, βάσει σχετικής εισήγησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Οι ενισχύσεις ανέρχονται σε 250.000 περίπου, αφορούν συνολικά 1.000 στρέμματα καλλιέργειας Crimson στο νομό Πέλλας και δίδονται έναντι απώλειας εισοδήματος των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη σχετική έγκριση, ωστόσο «έκοψε» από το αιτηθέν ποσό, κάποιους πόρους. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας Δημήτρη Κοκκινούλη, καθώς και ο δικός τους Συνεταιρισμός είχε παρενέργειες από τον κορονοϊό και οδήγησε στην απώλεια ενός σημαντικού μέρους του εισοδήματός τους. Οι εισαγωγείς φρούτων ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αφού ανησυχούσαν για τη διάθεση του προϊόντος μη γνωρίζοντας αν θα μπορέσουν να διατεθούν τα προϊόντα σε ξένες αγορές, ενώ υπήρχαν προβλήματα και λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εργατών, οι οποίοι λόγω του κλεισίματος των συνόρων δεν ήρθαν φοβούμενοι ότι δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χωρά τους ή να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή εντός της χώρας για να απασχοληθούν σε άλλες αγροτικές εργασίες και καλλιέργειες. Να σημειωθεί ότι περίπου 500 στρέμματα καλλιέργειας Crimson διαθέτουν τα μέλη του Συνεταιρισμού κι άλλα τόσα καλλιεργούνται συνολικά στο Νομό, δηλαδή όσα περίπου και στην Πέλλα, όπου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Άγνωστο παραμένει όμως γιατί εξαιρέθηκε ο νόμος Λάρισας.
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass