«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο»

«ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ» ΚΑΙ «ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ» ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2021 21:01

Την ανάγκη διατήρησης του 8ωρου εργασίας επανέλαβαν χθες εργαζόμενοι που συμμετείχαν

στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διατρανώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη απαιτώντας «να μην κατατεθεί» και «να αποσυρθεί άμεσα». Η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτέλεσε την πρώτη αντίδραση συνδικαλιστικών φορέων στις διατάξεις του νομοσχεδίου «για την προστασία της Εργασίας» που παρουσίασε προχθές ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων που κάνουν λόγο για «αντεργατικό τερατούργημα».
Στη χθεσινή συγκέντρωση προαναγγέλθηκε ήδη νέα απεργιακή κινητοποίηση με τους διοργανωτές να καλούν «στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι», για «πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, περισσότερη ζωή».
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται από το ΕΚΛ σε ανοιχτή σύσκεψη όλα τα σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαΐου, στις 19:30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Κεντρικός ομιλητής, στη συγκέντρωση που έγινε χθες το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία, ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΛ, Στέλιος Μπάρμπας. Με τον ομιλητή να σημειώνει αρχικά πως «ο απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, στις 6 Μάη, με επίκεντρο το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλο σταθμό στην πορεία των αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας μας».

«ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...»
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη υπογράμμισε πως «οι πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πολύ χειρότερες από όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες μέρες. Όχι απλά δεν δίνει «δύναμη στον εργαζόμενο», όπως ισχυρίζεται, αλλά «παντοδυναμία στον εργοδότη».
Συγκεκριμένα, τόνισε ο ομιλητής «περιλαμβάνει συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο. Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Εκτόξευση των υπερωριών και σκόντο στην αμοιβή τους όπου αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις! Μάλιστα η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά. Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση. Χτυπώντας αδυσώπητα τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια και φέρνει γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Κατάργηση στην ουσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο μετατρέπεται σε «ανεξάρτητη αρχή» σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Περισσότερη «ελευθερία» για απολύσεις με την υποκριτική πέρα για πέρα διάταξη περί «προστασίας από απολύσεις». Στην πράξη οι εργαζόμενοι ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθούν από τα δικαστήρια δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην ξαναπροσλάβει τον απολυμένο. Δουλειά από όπου θέλει ο εργοδότης με την τηλεργασία, καθώς το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» είναι η μάσκα που μονιμοποιεί και επεκτείνει στο έπακρο τη νέα αυτή μορφή «ευελιξίας», που ωφελεί τους εργοδότες και αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
Νέα εμπόδια στην απεργία περιλαμβάνοντας καίριο πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα. Με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται ότι η απεργία μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη». Κοντά στα παραπάνω, το νομοσχέδιο βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία. Το σκηνικό απεργοσπασίας συμπληρώνεται με τη διάταξη που απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παράβαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας». Χειραγώγηση της συνδικαλιστικής δράσης καταργώντας σχετικές προστατευτικές διατάξεις όπου ανοίγει η πόρτα απολύσεων συνδικαλιστών.
Το αίσχος δεν εξωραΐζεται ούτε από τα όποια «θετικά» που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση για το αντεργατικό τερατούργημα όπως μέτρα για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία που χρόνια θα έπρεπε να υπάρχουν πλάι σε άλλα μέτρα προστασίας της αξιοπρέπειας αλλά και της υγείας ή της ασφάλειας του εργαζόμενου. Ούτε με ελάχιστες άδειες, όπως η γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών για καθέναν από τους δύο γονείς η οποία είναι όμως κατά το ήμισυ ...απλήρωτη, αφού οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ μόνο για τους δύο πρώτους μήνες, στο ύψος του κατώτερου μισθού.


«ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ»
«Χωρίς χάσιμο χρόνου» πρόσθεσε ο κ. Μπάρμπας «πρέπει να προετοιμάσουμε τη δική μας αποφασιστική, μαζική απάντηση. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει κατάθεση σχεδίου νόμου στη βάση της απόφασης των 530 Σωματείων που αφορούσε συλλογικές συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις προσθέτοντας: Κατάργηση των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας, των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων, του «μίνι Εργασιακού» του Χατζηδάκη που πέρασε εν μέσω πανδημίας. Αυτό το σχέδιο νόμου στη συνέχεια θα κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα με την απαίτηση να συζητηθεί και να γίνει νόμος. Επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας για απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση. Καλούμε σε πλατιά ανοιχτή σύσκεψη όλα τα σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδικαλιστές, πρωτοπόρους εργαζόμενους, την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 19:30, στην πλατεία Ταχυδρομείου για να καθορίσουμε και να οργανώσουμε τη συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης στην πόλη μας».
Ο ομιλητής ολοκληρώνοντας υπογράμμισε την ανάγκη «να μη χαθεί χρόνος στην οργάνωση του αγώνα. Υπάρχουν δυνατότητες να βάλουμε σοβαρά εμπόδια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα. Μπορεί ο Χατζηδάκης να λέει ότι οι εργαζόμενοι θα είναι ευχαριστημένοι να μένουν απλήρωτοι, να κερδίζουν ρεπό και άδειες για να «μαζεύουν ελιές», αλλά εμείς ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας τέτοιος εργαζόμενος. Ξέρουμε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση. Αυτή η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στον αγώνα για να γίνει πράξη το δίκιο του εργάτη. Η ελπίδα βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής, στον μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα». Το χθεσινό συλλαλητήριο για το οποίο είχαν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΜΕ και σωματεία, ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass