Ξέμειναν από εργάτες οι παραγωγοί της Αγιάς

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ -ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΘΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2021 15:07

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Σοβαρό πρόβλημα εύρεσης εργατών γης φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι παραγωγοί

του Δήμου Αγιάς, αφού ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία έξι μηνών πολιτών τρίτων χωρών που όρισαν για φέτος για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι μόλις 150 άτομα, αριθμός που γρήγορα -όπως είναι φυσικό- υπερκαλύφθηκε.
Ήδη έχει ξεκινήσει στην περιοχή η συγκομιδή των κερασιών και θα κορυφωθεί τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο, μήνας κατά τον οποίο γίνεται παράλληλα και το αραίωμα των μήλων, μία εκ των βασικότερων καλλιεργητικών εργασιών που απαιτεί μεγάλο και έμπειρο εργατικό δυναμικό. Οι παραγωγοί από μέρες τώρα έχουν καταθέσει αιτήσεις - προσκλήσεις εργατών γης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κυρίως από τη γειτονική Αλβανία, ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία, πλήρωσαν το παράβολο των 100 ευρώ, κάποιων τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν, αλλά πολλά απορρίφθηκαν λόγω του περιορισμού που υπάρχει στον αριθμό και από προχθές ειδοποιούνται ότι θα τους επιστραφεί το καταβληθέν από μέρους τους ποσό.
Η αναστάτωση είναι μεγάλη για τους αγρότες που ξεμένουν από εργατική βοήθεια, όπως μεγάλη είναι και η αγωνία τους για το πώς θα μαζευτούν τα κεράσια και για το πώς θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και σωστά το αραίωμα των μήλων.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με το ΦΕΚ Β 430/2021 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι θέσεις για τα έτη 2021 και 2022 εργατών γης με εξαρτημένη εργασία είναι 450, εργατών κτηνοτροφίας με εξαρτημένη εργασία 450, και 20 για οικιακούς βοηθούς - φροντιστές ατόμων με αναπηρία - γηροκόμων με εξαρτημένη εργασία. Για εποχική εργασία είναι μόλις 150 -όπως προαναφέραμε- για εργάτες γης και 250 για εργάτες κτηνοτροφίας.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Ε. ΚΑΡΥΩΤΗΣ
Για το θέμα που ανέκυψε, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγιάς, Ευάγγελος Κρανιώτης, μας είπε:
«Το άνοιγμα των θέσεων εργατών γης από τρίτες χώρες σίγουρα λύνει τα χέρια των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα την κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο. Εντούτοις όμως, ο ανώτατος ορισθείς αριθμός αυτών είναι ελάχιστος. Δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών στο σύνολό τους σε εργατικό δυναμικό και κρατά σε ομηρία ολόκληρο τον απασχολούμενο στον πρωτογενή τομέα κόσμο του νομού μας.
Για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας επιτρέπονται να έρθουν φέτος 150 εποχικοί εργάτες γης, τη στιγμή που ο Δήμος Αγιάς απασχολεί κάθε χρόνο πάνω από 500. Για πολλά χρόνια είχαμε μόνιμους εργάτες, αλλά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών, αρκετοί εγκατέλειψαν την επαρχία μας, αλλά και τη χώρα γενικότερα. Πριν μερικά χρόνια, ο Δήμος Αγιάς απασχολούσε ετησίως πάνω από 1.000 εργάτες γης εποχικούς και μόνιμους, οι οποίοι ήταν και είναι απαραίτητοι για τη διεκπεραίωση των αγροτικών εργασιών.
Μεγάλη σύγχυση έχει δημιουργηθεί στους αγρότες και κτηνοτρόφους μας και από το ότι καλούνται να προσκαλέσουν εργάτες καταβάλλοντας το παράβολο των 100 ευρώ δίχως όμως τις περισσότερες φορές να ολοκληρώνεται η διαδικασία, ώστε να περάσουν οι εργάτες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επιφορτίζονται με περισσότερο άγχος και ανασφάλεια.
Δεδομένης της ασφαλιστικής ευθύνης των εν λόγω εργατών που επιβαρύνει οικονομικά τους εργοδότες, προσδίδοντας παράλληλα οικονομική κινητικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία, και δεδομένης της άμεσης ανάγκης για εργατικά χέρια στις αγροτικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής μας, παρακαλούμε τους αρμόδιους να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, τόσο για τον επαρκή αριθμό των εποχικών εργατών του νομού Λάρισας, λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα χρόνια, όσο και για την περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας μετάκλησης».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass