Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2021 21:03

Ο ΕΔΟΕΑΠ για τους κινδύνους της υπέρτασης

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη μεγάλη

ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Όπως αναφέρεται από τον ΕΔΟΕΑΠ, η αιτία της υπέρτασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων (95%) παραμένει άγνωστη και έχει σχέση με πολλούς παράγοντες, όπως την κληρονομικότητα, τον τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, την αυξημένη πρόσληψη αλατιού, κ.ά. Μόνον το 20% του ελληνικού πληθυσμού καταφέρνει να ρυθμίσει την αρτηριακή του πίεση, ενώ περίπου 1,5 εκατ. υπερτασικοί παραμένουν αρρύθμιστοι. Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Υπέρτασης, η διάγνωση προσδιορίζεται όταν η πίεση είναι σταθερά αυξημένη στο ιατρείο από 140 mmHg και πάνω η συστολική (γνωστή και ως «μεγάλη» πίεση) ή από 90 mmHg και πάνω η διαστολική («μικρή» πίεση) ή και τα δύο. Η άποψη ότι η διαστολική πίεση («πίεση της καρδιάς») είναι πιο σημαντική από τη συστολική είναι λανθασμένη. Η διάγνωση γίνεται με ακριβή μέτρηση της πίεσης. Συγκεκριμένα συνιστώνται τουλάχιστον δύο ιατρικές μετρήσεις σε δύο τουλάχιστον διαδοχικές επισκέψεις με τη χρήση αυτόματου πιστοποιημένου ηλεκτρονικού πιεσομέτρου βραχίονα. Τα πιεσόμετρα καρπού και δακτύλου δεν θεωρούνται αξιόπιστα και δεν συνιστώνται. Η παραδοσιακή μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο έχει εντούτοις, πολλούς περιορισμούς και συχνά για την ακριβή διάγνωση είναι απαραίτητη η αξιολόγησή της με μετρήσεις εκτός ιατρείου - δηλαδή με 24ωρη καταγραφή ή με αξιόπιστες μετρήσεις στο σπίτι. Στη λήψη απόφασης για έναρξη ανθυπερτασικής θεραπείας λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο οποίος καθορίζεται από την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη χοληστερίνη, καθώς και από την παρουσία καρδιαγγειακής ή νεφρικής νόσου. Ο ΕΔΟΕΑΠ λειτουργεί στην Αθήνα από τον Μάρτιο 2021 εξειδικευμένο Κέντρο Υπέρτασης και Καρδιοαγγειακής Προστασίας υπό τη διεύθυνση του αρχιάτρου δρος Εμμανουήλ Ανδρεάδη. Στο Κέντρο αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ασθενών με υπέρταση, περιλαμβανομένης της σοβαρής μη ελεγχόμενης ή ανθεκτικής υπέρτασης. Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί περίπου 100 ασφαλισμένοι και έχουν τοποθετηθεί περί τα 20 μηχανήματα 24ωρης καταγραφής της πίεσης. Προσφάτως ξεκίνησε και η χορήγηση πιεσομέτρων κατ’ οίκον για την παρακολούθηση της πίεσης και αυτόματης μεταφοράς των δεδομένων των μετρήσεων στο Κέντρο. Η λειτουργία του εντάσσεται στις δράσεις της προληπτικής ιατρικής. Το Κέντρο Υπέρτασης δέχεται, με προγραμματισμένα ραντεβού, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, 14:00-16:00.

 

Α.Π.Θ.: Αναζητά τρόπους για ανάπτυξη ιατρικών συσκευών

Τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς για την ανάπτυξη εξελιγμένων ιατρικών και παραϊατρικών συσκευών και τη μεταφορά τεχνολογίας επιδιώκει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της αξιοποίησης της έρευνας που παράγεται στα ερευνητικά του εργαστήρια. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ανοιχτή διαδικτυακή ημερίδα με τη μορφή διευρυμένης επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Ιατρικές Συσκευές: Από το Εργαστήριο στην Αγορά». Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας Α.Π.Θ. μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του, διακεκριμένοι επιστήμονες του Α.Π.Θ. παρουσίασαν μέρος του έργου τους και ανέδειξαν τη σημασία της διάχυσης των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων στον Ιατρικό Κλάδο. Μία πρωτότυπη συσκευή διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, καινοτόμες τεχνικές για την αποκατάσταση καταγμάτων, ένα σύγχρονο εργαλείο για τον πρώιμο εντοπισμό νευροεκφυλιστικών διαταραχών τύπου άνοιας, αλλά και μία συσκευή ταχείας διάγνωσης σηψαιμίας ήταν μερικά από τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό κοινό. Εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς μετέφεραν στο Α.Π.Θ. την πολύχρονη εμπειρία τους στον κλάδο των ιατρικών συσκευών από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ανάμεσά τους ο Λάμπρος Κούρτης, εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Velocity Partners, ο Νίκος Χαλκιάς, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Medicines for Malaria Venture και ειδικός στη μεταφορά τεχνολογίας ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, η Κατερίνα Ζησάκη από την ελβετική εταιρεία PKNM Solutions Sarl, εξειδικευμένη σύμβουλος πιστοποίησης ιατρικών συσκευών, η Ρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια του προγράμματος egg – enter.grow.go της Τράπεζας Eurobank και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), ο Αλέξανδρος Παπαποστόλου, διευθυντής της Papapostolou Healthcare Technologies, και ο Σπύρος Αρσένης, συντονιστής του Προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.


Μεταπτυχιακό στη διαχείριση και αποκατάσταση βαρέως πάσχοντα

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Διαχείριση και Αποκατάσταση Βαρέως Πάσχοντα» για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο παραπάνω Π.Μ.Σ. οδηγούν στη λήψη τίτλου σπουδών Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση και Αποκατάσταση Βαρέως Πάσχοντα», μετά από κύκλο σπουδών 4 εξαμήνων, στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, ο οποίος περιλαμβάνει την παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων, την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και πρακτική άσκηση, με συνολικά 120 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πολυτεχνικών Σχολών, Φυσικοθεραπείας και συναφών ειδικοτήτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντιστοίχων τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.  Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. έχει ορισθεί στους 40. Οι ενδιαφερόμενοι/-ες θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή και το βιογραφικό τους σημείωμα στο e-mail: mscdavp@gmail.com και στη συνέχεια να αποστείλουν ταχυδρομικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τις 5 Μαΐου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2021.

 

IATRIKH STHLH

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με νοσηλευτικό προσωπικό, προσλήφθηκε και ορκίστηκε από τον διοικητή Γρηγόρη Βλαχάκη η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Γκουβέ κατηγορίας / κλάδου Δ.Ε. Νοσηλευτικής.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass