Περιφέρεια Θεσσαλίας: Θέλουμε χέρια στα χωράφια!

ΥΠΕΒΛΗΘΗ ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ *ΕΟΑΣΝΛ: ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΓΡΕΡΓΑΤΕΣ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2021 21:04

Στα Υπουργεία Εργασίας - Κοινωνικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής εστάλη χθες το συμπληρωματικό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για καθορισμό θέσεων εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στην Π.Ε. Λάρισας και Τρικάλων,

προκειμένου να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε εργατικά χέρια, κυρίως στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
Όπως έγραψε και η «Ε» τις προηγούμενες μέρες «η ανησυχία των παραγωγών για την έλλειψη εργατών γης αυξήθηκε, μετά και την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι καλύφθηκε ο προβλεπόμενος αριθμός εργατών γης, καθώς βρισκόμαστε σε φάση συγκομιδής σε σειρά προϊόντων.
Στο νέο αίτημά της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά ως εξαρτημένη εργασία 500 άτομα ως εργάτες γης και 500 ως βοηθοί κτηνοτρόφων στον νομό Λάρισας. Ως εποχική εργασία ζητά 2.000 εργάτες γης και 300 βοηθούς κτηνοτρόφους στον νομό Λάρισας, 250 εργάτες γης και 200 βοηθούς κτηνοτρόφους στον νομό Τρικάλων.
Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε στον κάμπο, παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας διευκρινίζουν ότι «όσο διαρκούσε η σχετική διαβούλευση για το θέμα, δεν υπήρξαν συμμετοχές και αναφορές από αγροτικούς συνεταιρισμούς για τις ανάγκες σε εργατικά χέρια. Έτσι η αρχική εκτίμηση της Περιφέρειας κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Ωστόσο φέτος, μετά και το άνοιγμα των αγορών, σημειώθηκε αυξημένη ζήτηση στα προϊόντα με συνέπεια την αυξημένη ζήτηση και σε εργατικά χέρια».
Η εκτίμηση της Περιφέρειας είναι ότι σύντομα θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ για να λυθεί το ζήτημα.
«Επιτρέπουν την είσοδο των αλλοδαπών τουριστών, αλλά όχι των εργατών γης...».
Σ΄αυτό το δίπτυχο συμπυκνώνεται η θέση-διαμαρτυρία της ΕΟΑΣΝΛ, για την έλλειψη εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε».
Αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
«Για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, για μία ακόμα χρονιά λόγω της πανδημίας έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τη συμμετοχή και εργασία αλλοδαπών εργατών γης στον νομό μας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα.
Την ίδια στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα για τη διέλευση τουριστών εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και ξενοδόχων, η Κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή.
Στον νομό Λάρισας υπάρχουν 350 θέσεις μετακλητών εργατών γης που είναι όλες καλυμμένες με αποτέλεσμα να έχει απαγορευτεί η είσοδος σε άλλους, ενώ οι ανάγκες του πρωτογενή τομέα απαιτούν χιλιάδες εργαζόμενους αυτήν την περίοδο.
Η ΕΟΑΣΝΛ έγκαιρα ανέδειξε αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί εδώ και ημέρες να επικοινωνήσει με το Υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Καλούμε την Κυβέρνηση παίρνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας να δώσει εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα. Να εξασφαλίσει τη μετακίνηση και τη διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, τη μεταφορά και την εργασία τους στα χωράφια.
Δεν χωράει καμιά υποτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την παραγωγή που μπορεί να ανακύψουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα.
Η ΕΟΑΣΝΛ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πρόβλημα και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε άμεσα να δοθεί λύση».
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass