«Σύνορα ανοιχτά για τουρίστες, κλειστά για τους εργάτες γης»

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2021 15:17

Στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσε, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας:

«Για μία ακόμα χρονιά λόγω της πανδημίας έχει προκύψει, με ευθύνη της Κυβέρνησης, σοβαρό πρόβλημα με τη συμμετοχή και την εργασία αλλοδαπών εργατών γης στον Νομό Λάρισας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή. Την ίδια στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα για τη διέλευση τουριστών εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και ξενοδόχων, η Κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή.
Συγκεκριμένα, στον Νομό Λάρισας κατανεμήθηκαν 150 θέσεις εποχικών μετακλητών εργατών γης, οι οποίες καλύφθηκαν στο σύνολό τους με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η είσοδος σε άλλους. Σημειώνεται ότι με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών απαιτούνται τουλάχιστον 500 εργάτες μόνο για την περιοχή Αγιάς. Από τον Μάρτη, κατά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, είχαμε επισημάνει ότι το πλαίσιο είναι ανεπαρκές, ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση εργατών γης να δουλέψουν στη χώρα μας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη του κάθε αγρότη, αλλά ειδικά σε συνθήκες πανδημίας θα πρέπει να οργανωθεί από το κράτος με τα κατάλληλα μέτρα (π.χ. τεστ Covid, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, περίθαλψης εφόσον χρειαστεί).
Δηλαδή απαιτείται κρατική μέριμνα και παρέμβαση. Παράλληλα είχαμε επισημάνει ότι το παράβολο των 100 ευρώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους αγρότες και πρέπει να καταργηθεί. Σήμερα βρισκόμαστε στο και πέντε, το πρόβλημα είναι οξυμένο, όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και σε άλλες περιοχές και απαιτούνται μέτρα γιατί οι αγρότες βιώνουν διπλή απόγνωση, καθώς από τη μια δεν έχουν αποζημιωθεί από την τεράστια καταστροφή που υπέστησαν από τον παγετό και από την άλλη υπάρχει κίνδυνος να μείνει ασυγκόμιστη η παραγωγή που απέμεινε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε:
* Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργάτες γης για τις αγροτικές εργασίες τώρα.
* Να εξασφαλιστούν η μετακίνηση και η διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, η μεταφορά και εργασία τους στα χωράφια, καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με ευθύνη του κράτους.
* Να καταργηθεί το παράβολο των 100 ευρώ και να επιστραφεί σε όσους το έχουν καταβάλλει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass