Το Αρχοντικό Γ. Σβαρτς συντηρεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2021 15:00

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του έργου «Συντήρηση και Αποκατάσταση τοιχογραφιών και ξύλινων

στοιχείων του Αρχοντικού Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια» υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην προστασία και παράλληλα στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς το συγκεκριμένο αρχοντικό αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του ελλαδικού χώρου, του 18ου αι.
Με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να δηλώνει πως «σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συντηρούμε και αναδεικνύουμε το εμβληματικό Αρχοντικό, που άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς, ενώ υπήρξε και η έδρα του παντοδύναμου τότε Συνεταιρισμού». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας (δικαιούχος και φορέας λειτουργίας του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας) και μεταξύ άλλων προβλέπονται εργασίες διαμόρφωση του εξωτερικού αύλειου χώρου, αφαίρεση των παλαιών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τοποθέτηση νέων, επισκευή και αποκατάσταση των ξύλινων στοιχείων στο εσωτερικό του αρχοντικού, επισκευή και αποκατάσταση των γύψινων παραθύρων και των γύψινων διακοσμητικών στοιχείων στις οροφές.  Στο σκέλος τώρα της συντήρησης των τοιχογραφιών και όλων των ξύλινων στοιχείων του Αρχοντικού οι εργασίες περιλαμβάνουν τη στερέωση του αποκολλημένου και σαθρού υποστρώματος των τοιχογραφιών, τη στερέωση της ζωγραφικής επιφάνειας, την αφαίρεση νεότερων επεμβάσεων, τον καθαρισμό και την αισθητική αποκατάσταση της ζωγραφικής επιφάνειας. Για τα ξύλινα ζωγραφισμένα στοιχεία προβλέπεται στερέωση, καθαρισμός του ξύλινου υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας, όπως και αισθητική αποκατάσταση.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Το Αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1965 και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο. Το εσωτερικό του παρουσιάζει πλούσια ζωγραφική διακόσμηση (στους τοίχους, στις οροφές στις θύρες, στις ταμπλαδωτές ξυλεπενδύσεις των τοίχων), αποτελείται από μικρές και μεγάλες συνθέσεις, με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο, καθώς και τοπία.
Το έργο συντήρησης του αρχοντικού, «συμβάλλει στην προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας, με σκοπό, μεταξύ άλλων, και την ανάπτυξη των περιοχών που εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της διαδρομής Πολιτισμού - Τουρισμού που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας.
Η συγκεκριμένη διαδρομή καλύπτει σημαντικά αναγνωρισμένα μνημεία της Θεσσαλίας και εκτείνεται χωρικά από την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα – Μετέωρα) ως την Ανατολική (Μαγνησία). Περιλαμβάνει μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων τα σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας μνημεία της λεγόμενης «Πολιτιστικής Διαδρομής Τεμπών», μέρος της οποίας αποτελεί και το Αρχοντικό του Γ. Σβαρτς, το οποίο λειτουργεί ήδη ως μουσείο με σημαντική επισκεψιμότητα. Με την αποκατάσταση του μνημείου, θα επιτευχθεί αναβάθμιση του πολιτιστικού χάρτη της περιοχής, καθώς και περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Αγοραστός στη δήλωσή του σημειώνει πως «σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, συντηρούμε και αναδεικνύουμε το εμβληματικό Αρχοντικό, που άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς, ενώ υπήρξε και η έδρα του παντοδύναμου τότε Συνεταιρισμού».
 Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική, προστατεύουμε και αποδίδουμε στην κοινωνία το μοναδικό και αναντικατάστατο πολιτιστικό απόθεμα της Θεσσαλίας. Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την καθημερινότητα του πολίτη. Προσφέρει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων. Αποφέρει αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά, αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Όλα τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δίνουν πνοή στην οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass