Εργα 2,5 εκατ. για δασοπροστασία στη Λάρισα

ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΑ -ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΩΝ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΔΕ -Κ. ΠΑΠΑΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΣΟΒΑΡΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2021 21:53

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης
Ευρύ πρόγραμμα έργων και δράσεων με συνδυασμένες χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την προστασία των δασικών χώρων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας από τις πυρκαγιές θέτει σε εφαρμογή η Γενική Διεύθυνση Δασών της

Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκονται τα έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Αγιάς και Φαρσάλων που εγκρίθηκαν πρόσφατα και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με πρόβλεψη για ολοκλήρωση του φυσικού τους αντικειμένου έως τις 31 Αυγούστου του 2025.
Σύμφωνα με τα εγκριθέντα έργα ο Δήμος Αγιάς θα υλοποιήσει έργο αντιπυρικής προστασίας προϋπολογισμού 1.670.000 ευρώ στα δημοτικά δάση με αποκατάσταση της βατότητας υφιστάμενης δασικής οδοποιίας στο δίκτυο των δασικών οδών στους ορεινούς όγκους της Όσσας και του Μαυροβουνίου του Δήμου Αγιάς με ενίσχυση του δικτύου αποστράγγισης, ώστε να προστατευθεί συνολικά το οδικό δίκτυο από διαβρώσεις.
Παράλληλα, στον ίδιο Δήμο θα γίνει εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του εντόμου Σφήκα της Καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) στα δημοτικά δάση με έργο προϋπολογισμού 545.444,39 ευρώ, που θα συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης παθογόνων οργανισμών που προκαλούν σημαντικές ζημιές σε δασικά είδη φυτών, αλλά και ενισχύει το τοπικό εισόδημα των κατοίκων του Δήμου με την αύξηση της παραγωγής των προϊόντων τους.
Από την πλευρά του ο Δήμος Φαρσάλων με έργο προϋπολογισμού 235.116,86 ευρώ θα υλοποιήσει έργο αντιπυρικής προστασίας εντός του αισθητικού δάσους Φαρσάλων, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης από το Δίκτυο Natura 2000 περιοχής ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας).
Στο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας θα γίνουν δασοκομικές εργασίες όπως απομάκρυνση του υπορόφου (ξηροτάπητα, πεσμένων κλαδιών, σκουπιδιών, κ.λπ.) σε δρόμους και επιλεγμένες θέσεις, αραιώσεις, αποκλάδωση πεύκων, αντικατάσταση πυροφυλακίου και αντικατάσταση των πυροσβεστικών φωλεών, καθώς και διάσπαση της συνοχής πληρόπυκνων συστάδων κωνοφόρων.
Τα συγκεκριμένα έργα είναι τρία από τα 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 18.589.753 ευρώ που εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, τα Δασαρχεία Λίμνης, Τρικάλων, Καρπενησίου και Αταλάντης θα υλοποιήσουν έργα Αντιπυρικής προστασίας Δημοσίων δασών περιοχών αρμοδιότητάς των, βελτίωση δασικών οδών και εγκατάσταση πυροφυλακείων και δασοτεχνικά έργα διευθέτησης χειμάρρων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και έργα αναδασώσεων καμένων εκτάσεων. Οι Δήμοι Λοκρών, Στυλίδας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων, Πύλης, όπως και οι προαναφερθέντες Δήμοι της ΠΕ Λάρισας θα υλοποιήσουν έργα αντιπυρικής προστασίας στα δημοτικά δάση των με αποκατάσταση της βατότητας υφιστάμενης δασικής οδοποιίας.
«Από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καταβλήθηκε μια σοβαρή προσπάθεια, που κατέληξε στην ένταξη σημαντικών έργων που εξασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία και την αντιπυρική θωράκιση των Δήμων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας» δηλώνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κων. Παπάς για να προσθέσει ότι η συνεργασία μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να παράξει σημαντικά αποτελέσματα για το καλό των πολιτών και την ενίσχυση της ασφάλειας των περιοχών.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα συντήρησης των δασικών οδικών δικτύων των δασαρχείων Λάρισας, Αγιάς και Ελασσόνας με συνολική χρηματοδότηση 76 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων οι 47,5 χιλιάδες από το Πράσινο Ταμείο και οι 28,5 χιλιάδες ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των Δασικών Πυρκαγιών και με βάση το γεγονός ότι και οι Δήμοι του Ν. Λάρισας χρηματοδοτήθηκαν με 357.400 ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Δασοπροστασίας και πρόληψης:
-Πραγματοποιούνται συνεργασίες των ΟΤΑ και των Περιφερειών με τις Δασικές Υπηρεσίες για τη Συντήρηση των Δασικών Δρόμων και για την εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού βλάστησης από τους Δήμους καθ΄ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.
-Υλοποιείται το πρόγραμμα δασοπροστασίας από τις Δασικές Υπηρεσίες με περίπολα εντός των δασών και δασικών εκτάσεων όλο το 24ωρο γνωστοποιώντας τα σε Πυροσβεστική και Αστυνομία για τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης, συμμετοχή των προϊσταμένων των Δασικών Υπηρεσιών στα συντονιστικά τοπικά όργανα των Δήμων αλλά και στα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, έχει αποδειχθεί, με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών, ότι απαιτείται συντονισμός και στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Βασική προϋπόθεση για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και δράσεων από τους φορείς, αποτελεί η αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων τους ανά δράση, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο» δηλώνει η γενική διευθύντρια Δασών της Αποκεντρωμένης κα Ζωή Φτίκα για να προσθέσει: «Η διαχείριση των δασών μας και η δασοπροστασία πρέπει να μας απασχολήσει ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας επειδή είναι συνυφασμένη με την ίδια μας τη ζωή στον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα.
Η εφαρμογή μιας γενικότερης Δασοπροστασίας και η διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων για μελέτη και εκτέλεση έργων και υλοποίηση δασικών-περιβαλλοντικών προγραμμάτων, καθώς και η ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό για την πραγματοποίηση των παραπάνω καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass