Εκανε «θελήματα» εμπόρου για να «ξεχρεώσει δανεικά»

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ 27ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ 4,7 ΚΙΛΑ ΚΟΚΑΪΝΗΣ *ΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΕΝΟΧΟΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2021 21:55
Φωτ. από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών  Λάρισας τον Οκτώβριο του 2016 Φωτ. από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας τον Οκτώβριο του 2016

Με ολιγοετείς ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν προχθές από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, τέσσερις από τους έξι συνολικά κατηγορούμενους που παραπέμφθηκαν, άλλοι για ένταξη σε «εγκληματική οργάνωση» και άλλοι για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε

μια από τις πολυσυζητημένες υποθέσεις καθώς τον Οκτώβριο του 2016, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας κατέσχεσαν περισσότερα από 5,6 κιλά κοκαΐνης, 23 κιλά χασίς και μεγάλο χρηματικό ποσό.
Έξι νεαρά παιδιά της «διπλανής πόρτας» που απολογούμενοι προχθές «εξομολογήθηκαν» τα οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και τα οποία αποτέλεσαν - όπως οι ίδιοι δήλωσαν - την αφορμή για να «κυλήσουν» στα ναρκωτικά και να «πέσουν» παράλληλα στα δίχτυα εμπόρων που ενίοτε τους εκμεταλλεύονται και ως «υπαλλήλους», όπως ο ρόλος που τους αποδόθηκε προχθές στο Δικαστήριο.
Μεταξύ αυτών και ένας 27χρονος Λαρισαίος που χθες αισθάνθηκε ξανά ελεύθερος καθώς αποφυλακίστηκε έπειτα από περίπου 5 χρόνια φυλάκισης όταν συνελήφθη το 2016 σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ., να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, από την Αθήνα στη Λάρισα περί τα 4,7 κιλά κοκαΐνης τα οποία προορίζονταν για την τοπική «αγορά».
Ο 27χρονος που από «απλός» διακινητής, ως «υπάλληλος» του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, βρέθηκε να είναι βασικός κατηγορούμενος μετά τον θάνατο σε τροχαίο 31χρονου Λαρισαίου που χαρακτηρίστηκε ως «ιθύνων νους» της υπόθεσης. Ο 27χρονος κατά την απολογία του προχθές ενώπιον των δικαστών έκανε αναλυτική αναφορά στα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε νεότερος, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξηγώντας έτσι την κατάληξή του στο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στη Λάρισα.
«Δεν είναι δικαιολογίες αυτά», τον διέκοψε ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσες να βρεις μια δουλειά, με αξιοπρέπεια».
«Τι κερδίσατε από αυτή την ιστορία;» τον ρώτησε παρεμβαίνοντας η εισαγγελέας της έδρας. «Τίποτα δεν κέρδισα» απάντησε ο 27χρονος, για να προσθέσει λέγοντας ότι «έχασα 4,5 χρόνια από τα ζωή μου» αναφερόμενος στα έτη που βρέθηκε κρατούμενος στις φυλακές. Για να διευκρινίσει πως ο θεωρούμενος και εγκέφαλος της υπόθεσης «μου είχε δανείσει 2.000 με 2.500 ευρώ όταν έκανα τη στρατιωτική μου θητεία γιατί δεν είχα χρήματα. Για να κλείσουμε την οφειλή πήγα στην Αθήνα για να του μεταφέρω κάτι» που δεν ήταν άλλο από τα 4,7 κιλά της κοκαΐνης τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στον χώρο αποθήκευσης του αυτοκινήτου.
Να σημειωθεί πως ο «ιθύνων νους» της υπόθεσης - όπως χαρακτηρίστηκε στο προχθεσινό δικαστήριο, απεβίωσε καθώς το ίδιο βράδυ των ερευνών, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.
Η δίκη επαναλήφθηκε προχθές καθώς έφεση κατά της πρωτόδικης ποινής, πλην των κατηγορουμένων άσκησε και Αντεισαγγελέας Εφετών, σημειώνοντας ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων έπρεπε να κηρυχθούν ένοχοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης αντί ως μέλη συμμορίας, όπως καταδικάστηκαν πρωτόδικα.
Το Πενταμελές Εφετείο ωστόσο, μετά από πρόταση της εισαγγελέως της έδρας απέρριψε την έφεση του αντεισαγγελέα και προτείνοντας την απαλλαγή της κατηγορίας περί συμμορίας, κήρυξε ένοχο τον 27χρονο, καθώς «αποδείχθηκε η πράξη της μεταφοράς» ναρκωτικών όπως και για την κατηγορία της διακίνησης. Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «ιθύνων νους ήταν ο αποβιώσας, ήταν εκείνος που έδινε εντολές για τη διακίνηση» και πως ο 27χρονος «εκτελούσε εντολές».
Ο 27χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 3 μηνών (σ.σ. από πολυετή κάθειρξη πρωτόδικα), ενώ σε φυλάκιση 3 ετών καταδικάστηκαν δυο ακόμη κατηγορούμενοι, ένοχος για διακίνηση κρίθηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών. Αθώος κρίθηκε ο πέμπτος κατηγορούμενος, ενώ ο 6ος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος καθώς μεταβλήθηκε η κατηγορία σε προμήθεια ναρκωτικών. «Να προσέχεις» του συνέστησε ο πρόεδρος στον 6ο κατηγορούμενο, που ικανοποιημένος από την απόφαση, σηκώθηκε από το εδώλιο του κατηγορουμένου εγκαταλείποντας τη δικαστική αίθουσα.
ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας παρακολουθούσαν επί ημέρες τους εμπλεκόμενους και περασμένα μεσάνυχτα της 1ης Οκτωβρίου 2016 έστησαν μπλόκο στη διασταύρωση της Περιφερειακής Τρικάλων με την οδό Φαρσάλων στη Λάρισα, ενόσω ο 27χρονος επέστρεφε οδικώς από Αθήνα.
Στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 27χρονος, βρέθηκαν πέντε συσκευασίες κοκαΐνης συνολικού βάρους 4,7 κιλών. Ο «ιθύνων νους» προπορευόταν με άλλο αυτοκίνητο όπως τόνισε ο 27χρονος, που αναφέρθηκε στη σχέση του με τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης.
«Κάναμε παρέα» πρόσθεσε «είχα οικονομικές δυσκολίες, έπρεπε να βοηθήσω το σπίτι. Μου ζήτησε να κάνω κάτι για εκείνον. “Πληρώνω μπάτσους, μη φοβάσαι” μου είπε και πήγαμε στην Αθήνα. Αυτός ήταν μπροστά, εγώ πίσω ακολουθούσα. Με σταμάτησαν οι αστυνομικοί και με ρώτησαν “πού είναι τα ναρκωτικά; ” και, εγώ δεν ήξερα» τόνισε στην απολογία του ο 27χρονος, όταν νωρίτερα στις καταθέσεις τους αστυνομικοί αναφέρθηκαν στην έρευνα και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που παρακολουθούσαν.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ακολούθησαν συλλήψεις επτά νεαρών Λαρισαίων και ενός 24χρονου υπηκόου Βουλγαρίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε ακόμη πολιτών, τριών Λαρισαίων και δύο υπηκόων Αλβανίας.
Υπενθυμίζεται τέλος πως ακολούθησε έρευνα σε χώρο στάθμευσης σε πολυκατοικία στο κέντρο της Λάρισας όπου κατασχέθηκαν 14,5 κιλά χασίς, ενώ από τις έρευνες σε σπίτια κατασχέθηκαν συνολικά 5,6 κιλά κοκαΐνης και 23,3 κιλά χασίς. Η επιβληθείσα ποινή προχθές, για όλους τους καταδικασθέντες, είχε ανασταλτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass