Προβληματισμός και σύγχυση για τα νέα μέτρα στην εστίαση

ΜΕΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ - ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ -ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2021 21:00

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, οι επαγγελματίες της εστίασης της Λάρισας

μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων με κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες, προσφέροντας υπηρεσίες μόνο σε καθήμενους και λειτουργώντας στο 85% της χωρητικότητάς τους. Την ίδια στιγμή ζητούν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, καθώς στην οικονομική κρίση που βίωσαν επί τόσους μήνες έρχεται να προστεθεί τώρα η λειτουργία κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους, ενώ στους ανοιχτούς μεικτούς χώρους – για εμβολιασμένους και μη – καλούνται να κάνουν τον «χωροφύλακα», ελέγχοντας τα «διαπιστευτήρια» κορονοϊού ή εμβολιασμού των πελατών τους.
Από την περασμένη Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από καιρό οι επιχειρήσεις της Λάρισας έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τις πόρτες τους μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ τη ίδια στιγμή οι ανεμβολίαστοι όχι μόνο «τρώνε πόρτα» από τα νυχτερινά κέντρα αλλά δυσκολεύει και η έξοδός τους για κάποιο εστιατόριο, καφετέρια ή μπαρ.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο δεν θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, υπηρεσίες εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενεία με τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια, internet café κ.λπ., στους κλειστούς χώρους της εστίασης, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρα μπόουλινγκ και αναψυχής.
Κατά τ’ άλλα, το νέο πλαίσιο λειτουργίας σε εστίαση και ψυχαγωγία έχει δημιουργήσει κάποιες απορίες – σε εμβολιασμένους και μη – για το πώς θα κινούνται οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Προς την κατεύθυνση αυτήν το Υπ. Ανάπτυξης αποσαφήνισε πως σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους και το take away, ισχύουν όλα όσα ίσχυαν και μέχρι σήμερα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποστάσεων να παραμένουν σε εφαρμογή. Όποιος πολίτης το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τον καφέ του και να τον πιει καθήμενος σε σκαμπό, εξωτερικού χώρου, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όρθιος. Η είσοδος όμως σε κλειστούς χώρους γίνεται πλέον μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο πρέπει να φέρουμε μαζί μας σε χαρτί ή να υπάρχει στο κινητό.
Σε κάθε περίπτωση όμως όταν κάποιος δεν έχει έγγραφο ταυτοπροσωπίας (διαβατήριο ή ταυτότητα), δεν μπορεί να μπει. Τα έγγραφα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να εμποδιστούν κάποιοι που ίσως έχουν πρόσβαση στο QR code κάποιου -γνωστού τους- εμβολιασμένου κι επιχειρήσουν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματίας ή υπάλληλος της επιχείρησης έχουν νομικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνει έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους πελάτες που θέλουν να εισέλθουν. Επιπλέον, ισχύουν κανονικά οι περιορισμοί στα τραπέζια και η τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων σε θέατρα με τις νέες πληρότητες. Επίσης δεν χρειάζονται έγγραφα ταυτοπροσωπίας για παιδιά κάτω των 12 ετών, καθώς αρκεί η βεβαίωση του γονιού.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕ «ΠΑΓΙΔΕΣ»
Πάντως οι επιχειρηματίες, που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους αν και κρίνουν σωτήρια την επαναλειτουργία τους, μετά από σχεδόν 15 μήνες υποχρεωτικού λουκέτου, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το νέο μοντέλο κρύβει «παγίδες» μιας και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους ελέγχους των πιστοποιητικών μέσω της εφαρμογής covidfree.gr, αλλά και για τις σχέσεις των εργοδοτών με τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των εργαζομένων, αν δηλαδή έχουν εμβολιαστεί ή όχι.
Όπως είναι αναμενόμενο, η παροχή δικαιώματος στον εργοδότη να πληροφορείται εάν ο εργαζόμενος έχει εμβολιαστεί ή όχι, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για επιβολή αναστολής εργασίας χωρίς αποδοχές, σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές υγείας που δεν εμβολιάζονται, εντείνει τους φόβους γενικά στον κόσμο της εργασίας για ενδεχόμενες απολύσεις...
Και δεν είναι μόνον αυτά.
Ο χώρος της εστίασης και ψυχαγωγίας, όπως προαναφέραμε έως και το τέλος Αυγούστου, θα λειτουργεί αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες. Στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου υπάρχει μουσική, σε πολλές περιπτώσεις, πλέον και ζωντανή, οι πελάτες δεν έχουν δικαίωμα να εκφραστούν με τον χορό και οι επαγγελματίες του χώρου καλούνται να προβαίνουν σε σχετικές συστάσεις, διαφορετικά θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα, ακόμη και με αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους...
Εννοείται βεβαίως πως πάντα πρέπει να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών. Θυμίζουμε πως η σχετική εφαρμογή έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις: Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορονοϊό, κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορονοϊού, και κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.


ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ
«Χωρίς στήριξη από την Πολιτεία, το 2022 θα είναι μια τραγική χρονιά για την εστίαση» επισήμανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας Νίκος Αθανασούλης, ο οποίος είχε εκφράσει εξ αρχής την αντίθεση του τοπικού κλάδου στον διαχωρισμό των πελατών καθώς «αδυνατούμε να κάνουμε τον «χωροφύλακα».
Οι περισσότερες επιχειρήσεις, επισημαίνει δεν έχουν επιδοτηθεί ακόμη με κεφάλαια κίνησης, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεκκίνησης μέσω ΕΣΠΑ και αν δεν υπάρξει κάποιου είδους στήριξη από την πολιτεία, ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με πτωχεύσεις και ανεργία».
Στο μεταξύ η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης της Λάρισας επιλέγουν τους μεικτούς χώρους.
Όλα τα καταστήματα ωστόσο οφείλουν να έχουν σε περίοπτη θέση τα σήματα, για τους αμιγείς χώρους (Χώρος Covid Free), για τους μεικτούς εφόσον είναι υπαίθριοι (Μεικτός Χώρος) και το σήμα, που θα μπορεί να πληροφορεί ο επιχειρηματίας τους πελάτες του για το αν είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό του ή όχι. Τα σήματα μπορούν να τα κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το https://covidfree. gov.gr/.

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Από την ερχόμενη εβδομάδα οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα ενταθούν, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Σύμφωνα τα ισχύοντα:
* Στην 1η παράβαση: Για τα καταστήματα εμβαδού <200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες. Για τα καταστήματα εμβαδού>200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 7 ημερολογιακές ημέρες.
* Στη 2η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες.
* Στην 3η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.
Σημειώνεται πως για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται παραπάνω. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιοσδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass