Εδειξε εμπιστοσύνη στη «σειρά» του και έχασε χρήματα

ΤΖΟΓΑΡΙΣΑΝ ΜΕ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΕΝΩ ΜΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΕ ΚΕΠ ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2021 21:11

Όταν ζήτησε τη βοήθεια από τη «σειρά» του για να ενεργοποιήσει την εφαρμογή ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών (e-banking) μάλλον δεν είχε φαντασθεί πως θα βρισκόταν να χάνει χρήματα.


Ο λόγος για έναν 24χρονο Αγιώτη, ο οποίος έπεσε θύμα απάτης υποκλοπής προσωπικών στοιχείων πιστωτικής κάρτας και κωδικών e-banking με δράστες -σύμφωνα με την έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς- τέσσερις κατοίκους Αγιάς ηλικίας 21, 22, 20 και 46 ετών, τρεις εκ των οποίων Αλβανοί υπήκοοι.
Δράστες που δεν εξαπάτησαν μόνο τον 24χρονο, αλλά κατά πως φαίνεται και υπάλληλο Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς -έν αγνοία του 24χρονου παθόντα- βεβαιώθηκε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε υπεύθυνη δήλωση, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον 21χρονο δράστη σε στοιχηματική εταιρεία για τη λειτουργία λογαριασμού.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο 24χρονος, όλα ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου όταν άγνωστοι (σ.σ. τότε) δράστες κατάφεραν να του αφαιρέσουν από τον λογαριασμό του το χρηματικό ποσό των 980 ευρώ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας αναλήψεων, χωρίς μάλιστα να του την έχουν αφαιρέσει.
Από την έρευνα του Α.Τ. Αγιάς προέκυψε ο 24χρονος ζήτησε τη βοήθεια του 21χρονου προκειμένου να ενεργοποιήσει το e-banking. Οι δύο νεαροί γνωρίζονταν, καθώς ο 21χρονος δράστης υπηρέτησε διάστημα της στρατιωτικής του θητείας στο ίδιο στρατόπεδο με τον 24χρονο παθόντα. Χωρίς λοιπόν να γίνει αντιληπτός την ώρα που υποτίθεται ο 21χρονος βοηθούσε τον 24χρονο, «κατάφερε να αποσπάσει τα στοιχεία», φωτογραφίζοντας το πιθανότερο και τις δύο όψεις της τραπεζικής κάρτας. Με τη συνδρομή του δεύτερου, 22χρονου δράστη, ο οποίος του παρείχε τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, δημιούργησε λογαριασμό σε στοιχηματική εταιρεία και έτσι, το διάστημα από 26 έως 29 Μαρτίου προέβη σε τμηματικές καταθέσεις χρημάτων (συνολικού ποσού 980 ευρώ) στον λογαριασμό της στοιχηματικής εταιρείας, χρησιμοποιώντας ωστόσο χρήματα από την κάρτα του 24χρονου.
Αργότερα ο 21χρονος υπέδειξε, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, στους άλλους δύο δράστες, στον 22χρονο και στον 20χρονο, να μεταβούν σε ΚΕΠ περιοχής του Δήμου Αγιάς, προκειμένου να προβούν στη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής σε υπεύθυνη δήλωση με στοιχεία του 24χρονου παθόντα και στη συνέχεια να του την αποστείλουν για επιβεβαίωση της μεταφοράς χρημάτων στον λογαριασμό της στοιχηματικής εταιρείας.
Στις 29 Μαρτίου ο 20χρονος δράστης και αδελφός του 21χρονου, πήγε όντως στο ΚΕΠ, όπου «προέβη ψευδώς στη βεβαίωση του γνησίου υπογραφής σε σχετική υπεύθυνη δήλωση» με τα στοιχεία του 24χρονου, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας ο 24χρονος παθών δήλωνε ότι οι καταθέσεις χρημάτων που πραγματοποιήθηκαν έγιναν εις γνώση του.
Στην πραγματικότητα βέβαια ο 24χρονος ουδέποτε έθεσε την υπογραφή του στην επίμαχη βεβαίωση. Την πλαστή βεβαίωση λοιπόν ο 20χρονος την απέστειλε στον 21χρονο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και χρησιμοποιήθηκε από αυτόν στη στοιχηματική εταιρεία για τη λειτουργία του λογαριασμού. Ο 24χρονος κατήγγειλε προχθές την υπόθεση στο Α.Τ. Αγιάς, με αποτέλεσμα σε βάρος των τεσσάρων (4) δραστών να σχηματισθεί δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass