Εβδομάδα αφόρητης ζέστης

ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΝΥΧΤΑ, ΑΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2021 15:09

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Δύσκολες θερμοκρασιακά ημέρες ακολουθούν, καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες απ’ τη Βόρεια Αφρική

θα κινηθούν προς τη χώρα μας εκτοξεύοντας τον υδράργυρο στους 40 - 42 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα στη δυτική χώρα, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Στερεά, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμη και 43 - 44 βαθμούς, ίσως και λίγο παραπάνω υπό ορισμένες συνθήκες!
Όπως σημειώνει ο Αγιώτης ερασιτέχνης μετεωρολόγος Πάνος Αρχοντής «αυτές οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως και τις 3 Αυγούστου (δηλαδή μία εβδομάδα), πράγμα που θα κουράσει αρκετά τον πληθυσμό, παρόλο που βρισκόμαστε στο 2021 και όλοι έχουμε κλιματιστικά στα σπίτια, σε αντίθεση με το 1987 που δεν υπήρχαν κλιματιστικά και θρηνήσαμε εκατοντάδες νεκρούς. Έχουμε τουλάχιστον από το 2012 να δούμε τέτοιον παρατεταμένο καύσωνα, ενώ τολμώ να πω πως ακόμη μπορεί να θυμηθούμε στιγμές του καύσωνα του 2007 σε πολλές περιοχές της χώρας με ό,τι σας θυμίζει αυτό...
Βλέπαμε τα τελευταία χρόνια την Ισπανία να δέχεται όλους τους καύσωνες και εμείς να είμαστε σε πιο δροσερά επίπεδα, ήρθε η ώρα όμως το φετινό καλοκαίρι να δείξει τα «δόντια» του και στην Ελλάδα.
Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι το θερμόμετρο θα δείξει τους 40 βαθμούς, την Πέμπτη τους 41ºC, την Παρασκευή 41ºC/42oC, το Σαββατοκύριακο 43ºC/44oC, με τον καύσωνα να συνεχίζεται και στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας. Η θερμοκρασία στα παράλια και θαλάσσια τμήματα θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τις προαναφερόμενες τιμές. Χαρακτηριστικό, επίσης, θα είναι η αυξημένη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα από αύριο Πέμπτη που θα δώσει τη γνωστή θολούρα στον ουρανό και θα κάνει περισσότερο αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Οι άνεμοι εξασθενημένοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 - 4 μποφόρ όλες τις ημέρες. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα από σήμερα Τετάρτη και μετά και δεν θα πέφτουν ακόμη και αργά το βράδυ κάτω απ’ τους 26 - 27 βαθμούς Κελσίου.
Οι συνθήκες αυτές θα δημιουργήσουν αυξημένες ανάγκες για ύδρευση και άρδευση. Συμπεριλαμβάνοντας και την έντονη εξάτμιση συνεπάγεται ότι θα έχουμε μεγάλες απώλειες υδάτων από τους ταμιευτήρες. Επομένως, θα πρέπει να γίνει σωστή και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, χωρίς σπατάλες, ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο τα ύψη νερού των ταμιευτήρων μας να πέσουν πολύ χαμηλά, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού που θα χρειαστεί μελλοντικά για την ύδρευση, αλλά και προκαλώντας στους μικρούς ταμιευτήρες την πλήρη απώλεια του νερού με τεράστιους κινδύνους για την άρδευση μέχρι το τέλος της αρδευτικής περιόδου.
Επίσης, η συνεχόμενη χρήση των κλιματιστικών, λόγω της επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο δεκαπενθήμερο».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass