Σύντομες ειδήσεις

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2021 15:04

Ποιες κατηγορίες εργαζόμενων υποχρεώνονται σε εμβολιασμό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο Φ.Ε.Κ. Α’ 130/«23.7.2021» στις 24 Ιουλίου

ο Νόμος μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται η πολυσυζητημένη Τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων.
Ειδικότερα, πρόκειται πλέον για τον Νόμο 4820/2021 «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις», με τις σχετικές διατάξεις να περιλαμβάνονται στα εξής άρθρα:
- Άρθρο 205: Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης.
- Άρθρο 206: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.
- Άρθρο 207: Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου.
Οι κατηγορίες εργαζομένων που αφορά (προς το παρόν) ρητώς ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναφέρονται στις παρ.1 και 2 του αρ. 206.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι στην παρ. 7α ορίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (με ΚΥΑ) δύνανται να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό.
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, υπενθυμίζουμε ότι οι ρητώς οριζόμενες κατηγορίες είναι:
I] Όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), ήτοι:
- Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του αρ. 10 του Ν. 2072/1992.
- Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του αρ. 30 του Ν. 2072/1992.
- Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της αριθμ. Π4β/οικ.4681/1996 Απόφασης του Υπουργού Υγείας & Πρόνοιας.
- Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του αρ.1 του Ν. 2345/1995.
- Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974.
- Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του αρ. 9 του Ν. 4109/2013, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία.
- Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του αρ. 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31ης.10.2018.
- Οικοτροφεία του αρ. 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
- Ειδικά ιδρύματα του αρ. 6 του Ν. 861/1979.
- Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της αριθμ. Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 Απόφασης του Υπουργού Υγείας & Πρόνοιας.
- Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της αριθμ. Π4α οικ. 4633/1993 Απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του αρ. 2 του ν. 4756/2020, και
- Το προσωπικό που απασχολείται στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
ΙΙ] Όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).
 Σημειώνεται ότι, βάσει της παρ. 3 του ίδιου άρθρου, ως προσωπικό των ανωτέρω δομών νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον Φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε Νομικό Πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο Φορέας λειτουργίας των δομών.
Πηγή: airetos.gr

 

Περισσότεροι αγρότες θα εγγράφονται στο Μητρώο
ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Με κοινή απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, προβλέπονται νέες κατηγορίες εισοδημάτων, τα οποία αφαιρούνται του συνολικού εισοδήματος, όπως αυτό υπολογίζεται για τις ανάγκες εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών. Κατά τον τρόπο αυτό, διευρύνεται ο αριθμός των δικαιουμένων εγγραφής στο Μητρώο, ενώ συγχρόνως διορθώνονται κάποιες στρεβλώσεις. Πρόκειται για τις συντάξεις λόγω θανάτου, τις αντιμισθίες των αιρετών Ο.Τ.Α., το επίδομα διατροφής τέκνων και το κοινωνικό μέρισμα. Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών προϋποθέτει ότι το 50% του συνολικού εισοδήματος των εγγραφομένων προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Παράλληλα, ως αγροτικό εισόδημα λογίζεται πλέον, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το εισόδημα που προέρχεται από εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος μικρότερης των 500 KW, αντί των 100KW που ίσχυε μέχρι πρότινος.

 

Διέρρηξε ψητοπωλείο και αγόρασε ηρωίνη
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 43ΧΡΟΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ

Για κλοπή και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 43χρονος Λαρισαίος. Ο 43χρονος χθες τα ξημερώματα έσπασε τη γυάλινη πόρτα ψητοπωλείου της Λάρισας και από την ταμειακή μηχανή αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ.
Ο 43χρονος αναγνωρίστηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη αφού νωρίτερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τα κλεμμένα χρήματα προμηθεύτηκε ναρκωτικά. Στην κατοχή του 43χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 17,9 γραμμάρια ηρωίνης, 40 ναρκωτικά δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή, καθώς και το χρηματικό ποσό των 310 ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στον 34χρονο ιδιοκτήτη του καταστήματος. Χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Δικαστηρίου όπου του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και ασκώντας έφεση αφέθηκε ελεύθερος.

 

Νεκρός από ημέρες 53χρονος Λαρισαίος
ΤΟΝ ΒΡΗΚΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ
Σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του ένας 53χρονος Λαρισαίος. Ο 53χρονος άνδρας είχε τουλάχιστον έναν μήνα να δώσει σημάδια ζωής με αποτέλεσμα συγγενικό του πρόσωπο να ταξιδέψει στη Λάρισα από το εξωτερικό για να τον αναζητήσει. Για να τον εντοπίσει προχθές βράδυ, δυστυχώς νεκρό, πεσμένο στον διάδρομο του διαμερίσματος όπου διέμενε μόνος του.

 

Κλειστά σήμερα τα ΚΕΠ λόγω απεργίας

Από τον Δήμο Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι σήμερα Πέμπτη τα ΚΕΠ του Δήμου Λαρισαίων θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα εξυπηρετούν τους πολίτες, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π.).
Από τον Δήμο Λαρισαίων καλούνται οι συμπολίτες, για αποφυγή ταλαιπωρίας λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, να μην προσέρχονται σήμερα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

 

Πρώτη διοίκηση στη Συνομοσπονδία Παραγωγών Ειδών Λαϊκών Αγορών
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα η προσωρινή διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών - Επαγγελματιών - Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης κ. Άγγελος Δερετζής. Η διάρθρωση του Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας έχει ως εξής: πρόεδρος Άγγελος Δερετζής, αναπληρωτής πρόεδρος Βασίλειος Μακρίδης, αντιπρόεδροι Απόστολος Τσακανίκας και Στεφανία Τζοάνου, γενικός γραμματέας Παντελής Μόσχος, αναπληρωτής Γραμματέας Θεοδωρoς Γαβρήλος, ταμίας Χρήστος Μπάκας, μέλη Ηλίας Γεώργιος, Στέφανος Τομαρόπουλος, Παναγιώτης Σταυρίδης, Παντελής Παπαδάκης, Ανέστης Καρυπίδης, Λάζαρος Παυλίδης, Ελένη Μαραγκάκη και Γιώργος Λαβίδας. Καθήκοντα Εκπρόσωπου Τύπου της Συνομοσπονδίας αναλαμβάνει ο κ. Σταμάτης Παγιάτης.
Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής: «Η δημιουργία της Συνομοσπονδίας ήταν μια αέναη φιλοδοξία δεκαετιών η οποία υλοποιήθηκε δυναμικά παίρνοντας σάρκα κι οστά κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Από σήμερα λοιπόν οι εργαζόμενοι στις Λαϊκές Αγορές της χωράς αποκτούν μια ενιαία και ηχηρή προς κάθε κατεύθυνση φωνή. Η Συνομοσπονδία, στην οποία συμμετέχουν άπαντες οι εργαζόμενοι στις Λαϊκές Αγορές, έρχεται να ενδυναμώσει το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας όπως άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων Ομοσπονδιών και Σωματείων της χωράς από όλους τους κλάδους των Λαϊκών Αγορών. Οι σημερινές συνθήκες αντικειμενικώς αποδεκτά δεν είναι οι καλύτερες. Οι Λαϊκές Αγορές, κάθε κλάδος, κάθε εργαζόμενος βιώνει την οικονομική κρίση όπως αυτήν έχει διαμορφωθεί από καταστάσεις που έχει υπαγορεύσει η πανδημία και οι συνέπειες αυτής.
Συγχρόνως οι διαθέσεις της Κυβέρνησης, με το επικείμενο Σχέδιο Νόμου, που επιχειρεί να εφαρμόσει αλλοτριώνοντας τον θεσμό των Λαϊκών Αγορών και καταστρατηγώντας τους λόγους δημιουργίας και ύπαρξής τους, αποτελούν ένα μείζον ζήτημα. Ακόμα και αυτήν τη στιγμή, «φαινομενικά», αυτό το Σχέδιο Νόμου έχει παγώσει, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις αλλά και τις συνέπειες αυτών σε «αιφνιδιαστικό» χρονικό διάστημα».

 

Καθαρισμοί παραλιών σε Στόμιο, Κ. Σωτηρίτσα
ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ DNA ΜΑΣ»

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η Φροντίδα για το Περιβάλλον είναι στο DNA μας» από τα συμπληρώματα διατροφής «Science of Nature» και την KARABINIS MEDICAL ανακοινώνει τους παράκτιους καθαρισμούς που θα γίνουν στη Λάρισα. Με την υποστήριξη του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.ΛΑ. και του Δήμου Αγιάς θα πραγματοποιηθούν καθαρισμοί δύο παραλιών σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου στις παραλίες Στομίου (12:00-16:00) και Κάτω Σωτηρίτσας (17:00-20:30) του Δήμου Αγιάς. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση. Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης συμβάλλει ενεργά, αναλαμβάνοντας την παραλαβή των απορριμμάτων από τις παραλίες που θα συλλεχθούν και αποστέλλοντάς τα προς ανακύκλωση. Σημαντικός αριθμός φαρμακείων του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.ΛΑ. έχει ήδη τοποθετήσει τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να συμβάλουν και οι ίδιοι ενεργά στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από το πλαστικό.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass