Δύο Φ/Β πάρκα ισχύος 2 MW για τη ΔΕΥΑ Αγιάς

ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» -ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2021 15:08

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Πέτσα Στυλιανό η απόφαση ένταξης

για το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης και λυμάτων και παρεμβάσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αγιάς». Το έργο εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και καθιστά τη Δ.Ε.Υ.Α. παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας virtual net-metering με τη δημιουργία δύο πολύ μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2MW.
Η απόφαση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου από την Υποδιεύθυνση Διαχείρισης και Υλοποίησης Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του κύριου του έργου, ήτοι της Δ.Ε.Υ.Α., και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το ποσό του έργου και της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 2.500.000 ευρώ. Αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέων πινάκων ισχύος με ενσωματωμένους ρυθμιστές στροφών για τις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια ύδρευσης και λυμάτων. Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία μετρητών – αναλυτών ενέργειας και λογισμικού ενεργειακής βελτιστοποίησης λειτουργίας. Την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων αντλητικών συγκροτημάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωσή τους στο υφιστάμενο κεντρικό σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών των δεξαμενών και αντλιοστασίων ύδρευσης και λυμάτων. Επίσης, αφορά τις μελέτες ωρίμανσης και τευχών δημοπράτησης για την εγκατάσταση των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος το καθένα 999,68 KW, τη διασύνδεση των φωτοβολταϊκών σταθμών με το Εθνικό Σύστημα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τις υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης για τη σύνταξη και προετοιμασία του φακέλου υποβολής και, τέλος, τα έξοδα προγραμματικής σύμβασης του βασικού μελετητή. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα χρησιμοποιηθούν για τον συμψηφισμό της ενέργειας πλήθους παροχών που καταναλώνει η Δ.Ε.Υ.Α. μέσω προγράμματος εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering) του διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).
«Έτοιμη να περάσει σε μία άλλη, σύγχρονη εποχή χρήσης και εκμετάλλευσης ενέργειας, προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές, είναι πλέον η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου μας μετά την απόφαση που υπέγραψε ο κ. Πέτσας, τον οποίο και δημοσίως ευχαριστούμε θερμά» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αντώνης Γκουντάρας.
«Η Τεχνική μας Υπηρεσία» συνέχισε «τα στελέχη της οποίας υπερέβαλαν εαυτούς, ετοίμασαν και υπέβαλαν με άρτιο τρόπο στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» τη σχετική πρόταση, από τη μια, ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων και, από την άλλη, παρεμβάσεων αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και σήμερα είμαστε στην τόσο ευχάριστη θέση αυτή η πρόταση να έχει γίνει αποδεκτή. Οφείλω προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Τεχνική Υπηρεσία εκφράζοντας θέλω να πιστεύω και την ικανοποίηση του διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α. Μπουζούκη Αλέξη, που χρόνια τώρα οδηγεί την Επιχείρηση με όραμα σε άλλα πιο, υψηλά επίπεδα διαχείρισης. Δεν θα παραλείψω, φυσικά, να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, που βοήθησε τα μέγιστα με τις χρήσεις γης, ώστε να προχωρήσει η διεκδίκηση της θετικής απόφασης που τελικά λάβαμε από το Υπουργείο».
«Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης» τόνισε ο δήμαρχος «μπαίνει δυναμικά και φιλόδοξα σε σύγχρονα ενεργειακά μονοπάτια αποσκοπώντας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας στις ενεργοβόρες υποδομές ύδρευσης και λυμάτων, όπως είναι οι εξοπλισμοί σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων και λυμάτων, καθώς και στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την εγκατάσταση δύο πολύ μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων για τις ανάγκες λειτουργίας αυτών των υποδομών, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία τους.
Πάρκα τα οποία θα δημιουργηθούν δίπλα στον Βιολογικό Σταθμό της Αγιάς».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass