«Μία σπίθα αρκεί»

Η επόμενη ημέρα του καύσωνα δημιουργεί «ιδανικές συνθήκες» εκδήλωσης φωτιάς, τονίζουν πυροσβέστες απευθύνοντας έκκληση για προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου - 265 πυρκαγιές τον Ιούλιο στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2021 21:04

Εκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν όλες τις συστάσεις και τα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί η εκδήλωση πυρκαγιών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου, απευθύνουν πυροσβέστες με αφορμή και την εκδήλωση αρκετών εστιών φωτιάς τα προηγούμενα 24ωρα στη Θεσσαλία.


Τονίζοντας ότι ο καύσωνας ευνοεί σήμερα τις συνθήκες εκδήλωσης φωτιάς, αλλά δημιουργεί ακόμα «ευνοϊκότερες», σχεδόν «ιδανικές», συνθήκες με την ολοκλήρωση του κύματος, όπως και οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να ακολουθήσουν (καταιγίδες, κ.λπ.), σύμφωνα με τις προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας.
Όπως διευκρινίζουν πυροσβέστες αυτήν την περίοδο υπάρχει μικρή υγρασία στα φυτά και στα δέντρα και, παρά τη χαμηλή ένταση των ανέμων καταγράφεται μεγάλη μεταδοτικότητα πυρκαγιών.
Σε φωτιά χωρίς αέρα και παρουσία εναέριων μέσων κάηκαν προχθές 100 στρέμματα, λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης. Μάλιστα από την 1η Μαΐου στη Θεσσαλία έχουν εκδηλωθεί 550 πυρκαγιές, έναντι 256 που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο.
Φωτιές που πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής έχουν καταπονήσει το σύνολο του προσωπικού σε Πυροσβεστικό Σώμα, ΟΤΑ, εθελοντές και άλλους φορείς, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού με αφορμή πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Εντονος είναι ο προβληματισμός για το τι θα επακολουθήσει όταν ολοκληρωθεί αυτό το κύμα του παρατεταμένου καύσωνα που λόγω και της εποχής προβλέπεται η εκδήλωση ανέμων.
Ο παρατεταμένος καύσωνας δημιουργεί άγχος, αλλά ακόμα περισσότερο προβληματίζουν οι κλιματικές συνθήκες που θα οδηγήσουν στην εκτόνωσή του. Ξηρές καταιγίδες, μπουρίνια, κεραυνοί, ριπές ανέμου, ανεμοστρόβιλοι είναι κάποια από τα φαινόμενα που εκτιμούν μετεωρολόγοι πως θα ακολουθήσουν μετά τον καύσωνα, φαινόμενα που όπως σημειώνουν πυροσβέστες αποτελούν «ιδανικές συνθήκες για ταχεία ανάπτυξη της πυρκαγιάς».
Για να καταλήξουν υπογραμμίζοντας ότι «κάθε σπίθα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες θα κάψει μεγάλες εκτάσεις, αλλά θα δημιουργήσει και απειλές σε μεικτές ζώνες, κατοικιών και δασικού περιβάλλοντος. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μια σπίθα αρκεί για να γκρεμιστεί η προσπάθεια όλων που συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου».
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες εστίες φωτιάς και στην περιοχή οφείλονται στην εκτέλεση εργασιών (μελισσοκομικές εργασίες, κάψιμο κλαδιών κ.λπ.) παρά τις σχετικές επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα σε ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας.
Β.Κ.

 

Φωτιά στο Κιτίκι Φαρσάλων

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Φωτιά ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση λίγο έξω από το ημιορεινό χωριό Κιτίκι (Κοκκίνω) του Δήμου Φαρσάλων.
Η φωτιά βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ και έκαιγε χαμηλή βλάστηση (πουρνάρι).
Στο σημείο επιχειρούσαν δυνάμεις της Π.Υ. από τα Φάρσαλα και τις γειτονικές περιοχές, με 14 οχήματα, εκ των οποίων 9 υδροφόρες και 5 επιβατικά, 31 πυροσβέστες, 2 Canadair από αέρος για να τιθασεύσουν τις φλόγες, ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν και οχήματα του Δήμου Φαρσάλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass