Σε κλοιό πυροπροστασίας η Λάρισα

-ΟΜΑΔΕΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ… -ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2021 21:05

Της Λένας Κισσάβου
Ομάδες πυρασφάλειας με κατάλληλο εξοπλισμό σε όλα τα χωριά, καθημερινές περιπολίες σε άλση και άλλους πνεύμονες πρασίνου, υδροφόρες σε θέση ετοιμότητας, σχέδιο εκκένωσης πληθυσμού…, είναι ορισμένα από τα βασικά μέτρα πυροπροστασίας, που έχει λάβει το τμήμα Πολιτικής

Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων αυτήν την περίοδο.
Υπό την απειλή εμφάνισης μιας πύρινης λαίλαπας, καθώς εκτιμάται ακόμη υψηλός ο βαθμός κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και εντείνει τις προσπάθειές του για να θωρακίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την πόλη και τα χωριά του.
Στη σκιά του κόκκινου συναγερμού που βρίσκεται η Ελλάδα, με χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, η Λάρισα επαγρυπνά για να εξασφαλίσει την προστασία της υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Ζαούτσος και μιλώντας στην «Ε» για τα μέτρα που έχει λάβει επισημαίνει: «Επτά υδροφόρες και ένα πυροσβεστικό όχημα, του Δήμου Λαρισαίων, είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως και μηχανήματα έργου των υπηρεσιών του Δήμου.
Παράλληλα υπάρχει ένα Μητρώο Ιδιωτών, οι οποίοι θα διαθέσουν τον εξοπλισμό τους, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως οχήματα, γεωργικά μηχανήματα και άλλα μέσα…
Η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιεί καθημερινά περιπολίες στα άλση (Μεζούρλο, Αισθητικό άλσος κ.ά.) και σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου, μέσα στην πόλη, περιφερειακά αυτής, αλλά και στα χωριά.
Στα χωριά δε, έχουν συγκροτηθεί ομάδες πυρασφάλειας, με εθελοντές πολίτες, που διαθέτουν μηχανήματα, προκειμένου να επέμβουν άμεσα όταν εμφανιστεί κίνδυνος…».
Πρόβλεψη έχει ληφθεί και για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθεί μια περιοχή από κατοίκους, μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζαούτσος αναφέρει: «Ο Δήμος Λαρισαίων είναι επίσης σε ετοιμότητα και για την περίπτωση που θα χρειαστεί να προχωρήσει σε απομάκρυνση πολιτών από διάφορες περιοχές.
Για το σχέδιο εκκένωσης έχουμε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, όπου θα γίνει χρήση του στόλου του για τη μεταφορά πολιτών».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ
Εξάλλου, συνεχίζεται το έργο καθαρισμού χόρτων στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους, ενώ μεγάλο κίνδυνο αποτελούν σε αυτές τις συνθήκες, τα οικόπεδα ιδιωτών που δεν έχουν καθαριστεί από την πυκνή βλάστηση.
Ο αντιδήμαρχος κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν και υποστηρίζει ότι θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται αν αυτοί δεν συμμορφωθούν.
Τονίζει δε, πως εδώ και μήνες έχουν αποσταλεί από τον Δήμο Λαρισαίων, πάνω από 2.000 σχετικά ειδοποιητήρια, σε ιδιοκτήτες άδειων οικοπέδων και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο. Επιπλέον βεβαιώνεται σε βάρος των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών που δεν συμμορφώνονται, η δαπάνη καθαρισμού των οικοπέδων τους και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του αρ. 433 του Ποινικού κώδικα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Απ’ την άλλη, και οι πολίτες καλούνται να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, να είναι προσεκτικοί και να τηρούν πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
«Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:
Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά: Τηλεφωνήστε αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass