Διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Πατρο-Κοσμά τον Αιτωλό

ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2021 15:40

Στον βίο και τα έργα του Ισαποστόλου και Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού είναι αφιερωμένες οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 23 και 24 Αυγούστου, στο ομώνυμο εξωκκλήσι στην Άνω Μηλιά Πιερίας.


Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, και το Traveling Guide On Request Booking και Viveremag, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προσκυνηματικού τόπου.
Οι διοργανωτές στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για πρώτη φορά, όπως σημείωσε ο κ. Νίκ. Τσιρώνης.
Ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Κίτρους, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος αναφέρθηκε στη συμβολή του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα και στο πέρασμά του από την Άνω Μηλιά.
Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η περιοχή βιώνει τα τελευταία 250 και πλέον χρόνια ένα ζωντανό θαύμα, αφού κατά την επίσκεψή του στη Μηλιά Πιερίας ο Πατρο-Κοσμάς, έμπηξε στη διχάλα ενός μικρού πεύκου έναν σιδερένιο σταυρό με σκοπό την ευλογία του τόπου και των κατοίκων.
Στα εκατοντάδες χρόνια που ακολούθησαν, το συγκεκριμένο δέντρο δεν έχει πάθει καμία αλλοίωση, δεν έχει μεγαλώσει καθόλου, ούτε έχει καεί όπως η γύρω περιοχή κάποιες φορές.
Πρόσθεσε επίσης πως στο συγκεκριμένο σημείο, το 2002 ανεγέρθηκε ένα πολύ όμορφο εξωκλήσι.
«Αυτόν τον προσκυνηματικό τόπο θέλουμε να αναδείξουμε στην Ελλάδα και όχι μόνο, καθώς φέτος συμπίπτουν και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» τόνισε προσθέτοντας πως, είναι γνωστός ο αγώνας που έκανε ο Πατρο-Κοσμάς με τα κηρύγματά του σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και Αλβανίας.
Τέλος, υπενθύμισε πως ο Πατρο-Κοσμάς ξεκίνησε από τη Ραψάνη και τον Πυργετό της Λάρισας.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα φέρουν το όνομα «Πατρο-Κοσμάς Ο Αιτωλός» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Traveling Guide On Request Booking κ. Γ. Τσιρώνης.
Σημειώνοντας ότι στις 23 Αυγούστου, στις 18,45’ θα γίνει Εσπερινός στο εξωκλήσι του Πατρο-Κοσμά χοροστατούντος του μητροπολίτη Κίτρου, σεβ. Γεωργίου.
Στον χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στις 20.00 θα ακολουθήσει ομιλία από τον υπ. διδάκτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., κ. Ηλία Μογλενίδη και στις 20.30 θα ακολουθήσουν μουσικά ακούσματα από τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης με τη διεθνούς φήμης μαέστρο, Μαίρη Κωνσταντινίδου. Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμούς.
Στις 24 Αυγούστου θα γίνει εκκλησιασμός στο εξωκλήσι του Αγίου Κοσμά. Θα ακολουθήσει πεζοπορία στα μονοπάτια της περιοχής με τη συνοδεία ορειβατών του ΣΕΟ Κατερίνης. Στον χώρο Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, στις 11:15 η πρώτη και στις 12:15 η δεύτερη. Παράλληλα θα διεξαχθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους μικρούς (χώρος Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής) (11:00 π.μ. έως 13:00).
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιρώνης, «στόχος μας είναι να γίνουν θεσμός και συνάμα να τονίσουμε τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα τους, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Φέτος, η φιλανθρωπία των επισκεπτών θα βοηθήσει το Γηροκομείο της Μητρόπολης» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης απευθύνοντας κάλεσμα στους Λαρισαίους να μετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass