Το κονάκι της Μπάκραινας στοιχειώνει τη Γυρτώνη

ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΑ ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ - ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΡΓΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΒΛΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2021 21:31
Η παρέα των κατοίκων της Γυρτώνης στο πρωινό καφέ κάτω από τον πλάτανο του χωριού Η παρέα των κατοίκων της Γυρτώνης στο πρωινό καφέ κάτω από τον πλάτανο του χωριού

Του Δημ. Κατσανάκη
Μικρό το χωριό, πολλά τα προβλήματα... Η απάντηση του Θανάση στην παρέα κάτω από τον πλάτανο στη μικρή πλατεία της Γυρτώνης ήρθε άμεσα και χωρίς περιστροφές στη δημοσιογραφική ερώτηση για όσα απασχολούν το μικρό χωριό του Δήμου Τεμπών με το επιβλητικό

μισογκρεμισμένο κονάκι του Παπαγεωργίου, γνωστό και ως κονάκι των πελαργών.
Το ίδιο το κονάκι που κάποτε δόξασε την περιοχή από την οποία πέρασε όλη η αφρόκρεμα της πολιτικής ζωής της χώρας τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ένα «αγκάθι» που εύκολα μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία τόσο των ίδιων όσο και ολόκληρης της περιοχής, εάν υπάρξει η πολιτική βούληση και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το κονάκι με το βασικό κτιριακό συγκρότημα και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του από κοιτώνες, σπίτια και αποθήκες μέχρι μηχανουργεία, φούρνοι και εκκοκκιστήρια, βρίσκεται πλέον εγκαταλελειμμένο από τους κληρονόμους του θυμίζοντας στους παλιότερους τις «παλιές καλές εποχές». Το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει χαρακτηριστικά τα σημάδια του στις εγκαταστάσεις, πολλές από τις οποίες είναι δυσδιάκριτες εξαιτίας της πυκνής βλάστησης. Ενώ ο τελευταίος σεισμός άφησε και αυτός τα σημάδια του με την πτώση τμημάτων των σκεπών.
Όλοι στο χωριό επιθυμούν την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού τσιφλικιού, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή, όπως έγιναν στο παρελθόν κάποιες συζητήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού ανεξάρτητα αν οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν καταβληθούν κάποιες προσπάθειες μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρεθούν κάποια κονδύλια για την αναστύλωση των εγκαταστάσεων, το κονάκι μπορεί να αποκτήσει ξανά την παλιά του αίγλη, παρατηρούν στην παρέα αναγνωρίζοντας πάντως ότι κάθε εγχείρημα έχει τις δυσκολίες του -και δεν είναι λίγες.
Οι ίδιοι ωστόσο, όπως άλλωστε και ο τοπικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος, θέτουν σειρά θεμάτων που αφορούν την καθαριότητα των χώρων από ξερά χόρτα ζητώντας από τον Δήμο να παρέμβει, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για την πρόκληση πυρκαγιάς.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου προς τον Δήμο Τεμπών: «...Υπάρχουν επίσης πολλά μισογκρεμισμένα κτίρια και σκεπές, τα υλικά των οποίων βρίσκονται πεταμένα στους δημόσιους χώρους ή σε ανοιχτά οικόπεδα. Κρίνουμε απαραίτητη την παρέμβαση του Δήμου τόσο για την αποτροπή ατυχημάτων πυρκαγιών όσο και για λόγους δημόσιας υγιεινής...». Δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν τα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα κτίρια, με την εμφάνιση φιδιών και ποντικών στο κέντρο του χωριού.
Μαζί με το κονάκι παραμένει σε εκκρεμότητα και η διαμόρφωση της μεγάλης πλατείας σε έκταση που δώρισε η οικογένεια Παπαγεωργίου, ενώ στην εμπλοκή των κληρονόμων φαίνεται πως κολλά και η ανασύσταση του άλσους συνολικής έκτασης 27,5 στρεμμάτων, που καταστράφηκε στα μέσα της δεκαετίας 1980 από την παγωνιά.
Η παρουσία των πελαργών στην περιοχή κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος αναζήτησε τις προθέσεις του Δήμου για την ανάδειξη της παρουσίας των πελαργών, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, με τους κατοίκους της παρέας να θέτουν το πρόβλημα: Πολλοί πελαργοί χτυπάνε με τα φτερά τους στα γυμνά καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα αρκετοί να χάνουν τη ζωή τους, προκαλώντας ζημιές στο δίκτυο και ως εκ τούτου συχνές διακοπές ρεύματος στο χωριό.
Για την επίλυση του προβλήματος υπενθυμίζουν την παρέμβαση της ΔΕΗ στο παρελθόν με την τοποθέτηση «καπέλων» σε κάποιες κολώνες με αποτέλεσμα να ανέβουν οι φωλιές και να προστατεύονται οι πελαργοί, ιδιαίτερα οι νεοσσοί, από τα ηλεκτροφόρα καλώδια.
Από τους πελαργούς και την έντονη παρουσία τους στο χωριό, η συζήτηση κάτω από τον πλάτανο στρέφεται στο πρόβλημα της υγιεινής από τα σταβλισμένα ζώα εντός του οικισμού, με τους κατοίκους να μην αφήνουν ασχολίαστη περίπτωση συγχωριανού τους, που συντηρεί οικόσιτα γουρούνια και τα διαχειρίζεται με τρόπο που προκαλεί προβλήματα.
Ανάλογη υπήρξε και η αναφορά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου προς τον Δήμο Τεμπών: «…Στον κοινόχρηστο κάδο τύπου Container που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, κατά διαστήματα, πετάει ο ιδιοκτήτης των ζώων, υπολείμματα σφαγής ζώων (εντόσθια κ.λπ.) και ό,τι περισσεύει από ληγμένες τροφές, συσκευασίες ληγμένων τροφών που χρησιμοποιεί για την τροφή των ζωών. Έχουμε αναφέρει και παλαιότερα ότι ο κάδος αυτός χρησιμοποιείται χωρίς κανέναν σεβασμό στο περιβάλλον…».
Μόλις προ ημερών την περιοχή επισκέφθηκαν -για μία ακόμα φορά- οι υγειονομικές υπηρεσίες και αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass