Πολύς ο κόσμος, λίγες οι παραβάσεις

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ -ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2021 21:21

Του Κώστα Γκιάστα
Στο τελευταίο δεκαήμερο του καλοκαιριού μπαίνουμε από σήμερα 20 Αυγούστου και από τις 80 αυτές ημέρες, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πώς ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν στα παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας από πλευράς καταγραφής

περιστατικών με τα οποία σχετίζεται το Λιμενικό Σώμα.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Λιμενικού Τμήματος Αγιοκάμπου, κ. Χρήστο Αντωνίου, που είναι και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λιμενικών Κεντρικής Ελλάδας, παρά το γεγονός πως φέτος παρατηρήθηκε (σ.σ. σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις) η μεγαλύτερη κίνηση επισκεπτών στην παραλία απ’ όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι παραβάσεις παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο. Αρκετά ήταν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ψαροντουφεκάδες οι οποίοι δεν τηρούσαν τους κανόνες ασφαλείας, ενώ πολύ καλά εξελίχθηκε η κατάσταση με τους ιδιοκτήτες των σκαφών, η δραστηριότητα των οποίων ήταν έντονη.
Άριστη παρέμεινε η συνεργασία με τους επαγγελματίες ψαράδες, ενώ μεγάλη είναι και η αγωνία που εκφράζεται από τους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος για την καθυστέρηση παράδοσης του λιμανιού στον Αγιόκαμπο. Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στο θέμα των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών, που καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι, ξεκαθαρίζοντας πως όλες οι περιπτώσεις, σχετιζόταν με εκδήλωση καρδιολογικών, αναπνευστικών προβλημάτων, όπως και με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ πριν το κολύμπι. Πιο αναλυτικά:
«Φέτος στην περιοχή μας είχαμε 4 πνιγμούς και έναν παρ’ ολίγον πνιγμό. Οι τρεις εξ αυτών μάλιστα συνέβησαν μέσα σε διάστημα 15 ημερών και ο κόσμος τρόμαξε. Το θέμα είναι όμως πως κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν σχετίζεται με άτομα που δεν ήξεραν να κολυμπάνε. Πρόκειται για περιπτώσεις που σχετίζονται με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ή με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ πριν το κολύμπι» σημειώνει ο κ. Αντωνίου και επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι που γνωρίζουν πως η υγεία τους είναι επιβαρυμένη από κάποια προβλήματα, καλό θα είναι να έχουν πάντα δίπλα τους άτομα που μπορούν να τους βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή μέσα στη θάλασσα. Ακόμη πάλι και όσοι είναι υγιείς και δεν είχαν ποτέ προβλήματα, ας μην απομακρύνονται μόνοι τους στα βαθιά αλλά ας έχουν παρέα».
Για το αν οι θάλασσες στην περιοχή της Λάρισας είναι ασφαλείς είναι κάθετος: «Ο βαθμός επικινδυνότητας στα νερά μας είναι πολύ χαμηλός, ενώ στις παραλίες που είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες, ο Αγιόκαμπος, το Στόμιο και το Καστρί Λουτρό, έχουν έρθει ναυαγοσώστες και αυτό μειώνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό τέτοιων περιστατικών». Μάλιστα ο κ. Αντωνίου προτείνει προς τους καταστηματάρχες των παραλιών: «Θα ήταν ιδανικό κάποια στιγμή να μπορούσαν να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, και στα σημεία που συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος λόγω της ύπαρξης καφετεριών με ξαπλώστρες στη θάλασσα, να προσλάβουν ναυαγοσώστες για να αυξηθεί ο βαθμός ασφαλείας».
Όπως εκτιμά ο ίδιος κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν σημειώθηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα στα παράλια της Λάρισας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρ’ όλα αυτά ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφηκαν από το Λιμενικό ήταν μικρός, κάτι που δείχνει όπως τονίζει «πως ο κόσμος συνεργάζεται πολύ καλά με τις αρχές και δείχνει ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός».
Εκείνοι ωστόσο που… ξέφυγαν λιγάκι από τον γενικό δείκτη είναι όσοι ψάρευαν με ψαροντούφεκο. «Αυτό που μας προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ήταν πολλές οι περιπτώσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα σε ψαροντουφεκάδες για λόγους μη τήρησης μέτρων προστασίας». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αρκετοί εξ αυτών δεν είχαν σημαντήρα, «κάτι που είναι εγκληματικό για τη σωματική τους ακεραιότητα αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να τραυματιστούν από σκάφος που δεν θα τους δει». Το πρόστιμο φτάνει στα 300 ευρώ.
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ
Σχετικά με τη δραστηριότητα των σκαφών ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Αγιοκάμπου, υπογραμμίζει πως φέτος καταγράφηκε μεγάλη δραστηριότητα από ερασιτέχνες κυρίως ψαράδες. «Είναι φυσιολογικό διότι μετά την καραντίνα ο κόσμος ήθελε να ξεφύγει λίγο από τα συνηθισμένα και η θάλασσα προσφέρει τέτοια δυνατότητα. Τόσο στο λιμάνι του Αγιοκάμπου όσο και σ αυτά του Στομίου, αλλά και της Κουτσουπιάς, υπήρξε κινητικότητα. Οι έλεγχοι γίνονταν διαρκώς, όμως υπήρξε μικρό ποσοστό παραβάσεων. Ο κόσμος έχει συμμορφωθεί στο κομμάτι των σωστικών μέσων. Όλοι έχουν βεγγαλικά, καπνογόνα, πυροσβεστήρες και σωσίβια κάτι που δείχνει την αλλαγή αντίληψης».
Ο κ. Αντωνίου αναφερόμενος στη σχέση των εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος με τους επαγγελματίες ψαράδες, τη χαρακτήρισε άψογη «καθώς τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συντριπτικό ποσοστό». Αυτήν την περίοδο στο λιμάνι του Αγιοκάμπου, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, κάτι που προβληματίζει τους ανθρώπους του Λιμενικού αφού «το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού είναι κλειστό και υπάρχει δυσαρέσκεια και γκρίνια από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες».
Το Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου ελέγχει περίπου 90 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Από τα Μεταλλεία ως και τα Μεσάγγαλα. Διαθέτει δύο περιπολικά οχήματα και ένα σκάφος και τα διατηρεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εργάζονται 15 άτομα και σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου θα πρέπει «να μην πέσουμε κάτω από αυτόν τον αριθμό εργαζομένων για να υπάρχει αποτελεσματικότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass