Ο «γολγοθάς» ενός ορφανού με σύνδρομο Down

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ «ΑΚΡΗ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2021 21:02

Γεμάτος δυσκολίες και προβλήματα είναι ο δρόμος της καθημερινότητας για ένα άτομο με σύνδρομο Down το οποίο είναι ορφανό. Ο λόγος για τον Γιώργο Νικολαΐδη που πλέον τον ρόλο της δικαστικής συμπαραστάτριας έχει αναλάβει η αδερφή του Ματίνα. Οι δυο τους βρέθηκαν στα

γραφεία της «Ε», ζητώντας να γίνει γνωστή η περίπτωση της αδυναμίας καταβολής ολόκληρης της σύνταξης από τον ΕΦΚΑ και παρά το γεγονός ότι έχουν ενοχλήσει, τόσο τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα όσο και αυτά της Λάρισας, δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση και πολύ περισσότερο δεν έχουν ουσιαστική λύση στο ζήτημά τους.
Όπως εξηγεί στην «Ε» η κ. Ματίνα Νικολαΐδου, πριν από πέντε χρόνια πέθανε ο πατέρας τους ο οποίος διατηρούσε σε πολύ καλή κατάσταση τον αδερφό της Γιώργο. Δύο χρόνια μετά φεύγει και η μητέρα τους από τη ζωή. Πριν τον θάνατο των δύο γονιών ο Γιώργος έπαιρνε το προνοιακό επίδομα των 1.050 ευρώ ανά δίμηνο διότι έχει σύνδρομο Down με 80% αναπηρία.
Η αδερφή του Ματίνα εργαζόταν. Με το που αρρωσταίνει όμως η μητέρα του με καρκίνο, γίνεται δικαστική συμπαραστάτρια γιατί δεν μπορούσε η ηλικιωμένη γυναίκα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του παιδιού. Από τη στιγμή που πέθανε, έγινε η διακοπή σύνταξης. Η κ. Ματίνα Νικολαΐδου πηγαίνει στην αρμόδια υπηρεσία για να ρωτήσει τι πρέπει να γίνει με το επίδομα του παιδιού.
Εκεί, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, της εξηγούν πως εφόσον πέθαναν οι γονείς, το παιδί θα πάρει τη σύνταξη των γονέων του και κόβεται αυτομάτως το επίδομα.
Μετά από ενάμιση χρόνο πήρε προκαταβολή 324 ευρώ, ως έναντι από τη σύνταξη της μητέρας. Αυτό, όπως της εξήγησαν και καταθέτει στην «Ε», συνέβη γιατί δεν μπορεί να υπάρχει στο σύστημα ένα άτομο που παίρνει δύο συντάξεις. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι όσες «πόρτες» κι αν χτύπησε.
«Το παιδί ως αμφοτεροπλεύρου ΑμεΑ κανονικά έχει το δικαίωμα να πάρει τις συντάξεις και των δύο γονέων ολόκληρες. Εγώ σταμάτησα τη δουλειά μου διότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του» λέει στην «Ε».
Ο Γιώργος είναι 39 ετών, αλλά βάσει συνδρόμου η ηλικία του, σύμφωνα με την αδερφή του, κυμαίνεται μεταξύ 65-70.
«Έχουμε ξεκινήσει και έναν αγώνα δρόμου με νοσοκομεία και εξετάσεις. Η υγεία του δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση και χρειάζεται συνεχώς επιτήρηση. Αυτό απαιτεί εκτός από χρόνο και χρήματα. Τα οποία όμως δεν μπορεί να λάβει αυτά τα χρόνια επειδή υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις που για μένα έπρεπε να έχουν λυθεί». Είναι γεγονός πως με τη συγχώνευση των Ταμείων στον ΕΦΚΑ παρατηρούνται συχνά τέτοιες περιπτώσεις και κάποιες από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε ορισμένες μάλιστα κινητοποιείται η κεντρική διοίκηση του ταμείου προσπαθώντας να δώσει άμεσα λύση. Σ’ αυτό ευελπιστούν και οι άνθρωποι του Γιώργου…
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass