Οι εργασίες προχωρούν, ο χρόνος πιέζει...

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ -«ΑΝΕΒΗΚΕ» ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ 21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2021 21:00

Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία, που «χτυπήθηκαν» από τον σεισμό του Μαρτίου,

απασχόλησε χθες σύσκεψη των αρμόδιων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Λαρισαίων. Με τον χρόνο να πιέζει, για την άμεση ολοκλήρωσή τους, πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, και με το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών να προχωρά βάσει χρονοδιαγραμμάτων, η συζήτηση που αναπτύχθηκε εστίασε και σε απρόοπτα προβλήματα, τα οποία εμφανίστηκαν στην πορεία και βγάζουν εκτός αρχικού σχεδιασμού τον χρόνο περάτωσής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καλά νέα είναι πως θα ανοίξουν τις πύλες τους κανονικά το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας (ΕΠΑΛ) και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, στις 13 Σεπτεμβρίου, στα οποία άλλωστε είχε δώσει προτεραιότητα η Δημοτική Αρχή.
Όλες οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και οι εργασίες προχώρησαν ταχύτατα.
Πρόκειται για τις σχολικές μονάδες που η ομαλή τους λειτουργία επηρεάζεται άμεσα από τις ζημιές, αφού σε διαφορετική περίπτωση από τη νέα σχολική χρονιά, τα εν λόγω σχολεία έπρεπε είτε να λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό ωράριο, είτε μαθητές/-τριες τους να μεταφερθούν σε άλλους χώρους.
Στο 2ο ΕΠΑΛ, οι εργασίες στους εσωτερικούς του χώρους θα ολοκληρωθούν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν στους εξωτερικούς του χώρους, θα πραγματοποιούνται κατά τα Σαββατοκύριακα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ Δήμου και εργολάβου. Σε ό,τι αφορά στο Δημοτικό Σχολείο της Φαλάνης, ήδη έχουν εγκατασταθεί προκατασκευασμένες αίθουσες στον αύλειο χώρο, ώστε οι μαθητές/-τριες του σχολείου να ξεκινήσουν κανονικά και σε μόνιμη πρωινή βάρδια τη σχολική χρονιά.  Επίσης, προκατασκευασμένες αίθουσες έχουν εγκατασταθεί και σε άλλα σχολεία της Λάρισας ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά.

21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τα άσχημα νέα είναι ότι οι φθορές που παρατηρήθηκαν κατά την πορεία των εργασιών στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, ήταν πολύ πιο σοβαρές, από αυτές της κατηγορίας Β, όπου τις είχε κατατάξει κλιμάκιο της Υπηρεσίας «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ Α.Ε.) του Υπουργείου Υποδομών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργολάβος διαπίστωσε πρόβλημα στατικότητας σε κολόνες του κτίσματος και ως εκ τούτου, αυτό ανατρέπει τον αρχικό προγραμματισμό, τόσο της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών, όσο και της έγκαιρης παράδοσης του σχολικού κτιρίου, για την έναρξη λειτουργίας του στις 13 Σεπτεμβρίου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Το πρόβλημα που προέκυψε στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη που συγκαλεί η Δημοτική Αρχή με τους διευθυντές Εκπαίδευσης, εν όψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών στα σχολικά κτίρια κατηγορίας Β’, ξεκίνησαν μέσα στον Ιούλιο, με χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δήμο Λαρισαίων γι’ αυτόν τον σκοπό.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, οι μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών στο σύνολο των σχολικών κτιρίων, βάσει υποδείξεων της ΚΤΥΠ, απαιτούν πολύ περισσότερα χρήματα, που αγγίζουν τα 9 εκατ. ευρώ περίπου.
Έτσι η Δημοτική Αρχή ιεράρχησε τις προτεραιότητες, σύμφωνα με την έκταση των ζημιών σε κάθε σχολείο, καθώς και τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργικότητά τους. 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass