Αθώοι ελλείψει δόλου, τέσσερις αιρετοί και ένας εργολάβος

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΩΡΙΟ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2021 21:00

Αθώους ελλείψει δόλου έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τον πρώην δήμαρχο Ελασσόνας

Νίκ. Ευαγγέλου, άλλους τρεις αιρετούς και έναν εργολάβο, που παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος, όπως και για ψευδή βεβαίωση.
Αφορμή αποτέλεσε ένα έργο τσιμεντόστρωσης ενός δρόμου μήκους περί τα 150 μέτρα στον ορεινό Κοκκινοπηλό, με προϋπολογισμό μικρότερο των 7.000 ευρώ. Μόνο που ενώ υπογράφθηκε η σύμβαση εκτέλεσης του έργου, ο εργολάβος στην πραγματικότητα -μετά από πρόταση του κοινοτάρχη που υιοθέτησε ο δήμαρχος- ασφαλτόστρωσε άλλον δρόμο, χωρίς να υπογραφεί νέα σύμβαση, ενώ δύο μέλη της επιτροπής παραλαβής υπέγραψαν πως παρέλαβαν το έργο για τον… αρχικό δρόμο.
Το θέμα έλαβε διαστάσεις όταν κάτοικος της περιοχής, επέμενε στην καταγγελία της υπόθεσης στον τότε σύμβουλο της αντιπολίτευσης και νυν δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκ. Γάτσα, ο οποίος μη γνωρίζοντας «τα πραγματικά περιστατικά» όπως κατέθεσε προχθές στο Δικαστήριο, ανέφερε το θέμα στην Εισαγγελία της Λάρισας με αποτέλεσμα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος αιρετών και εργολάβου.
Η προχθεσινή δίκη επιβεβαίωσε τις γνωστές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, συνθήκες λειτουργίας των ΟΤΑ, καθώς ορισμένες δημοτικές αρχές προκειμένου να αποφύγουν τη γραφειοκρατία και την καθυστέρηση στην εκτέλεση έργων, ακολουθούν διαδικασίες που ενώ στην πραγματικότητα ενδεχομένως δεν ζημιώνουν οικονομικά τον Δήμο, τον οποίο κλήθηκαν να υπηρετήσουν, δεν τηρούν ωστόσο τους όρους διαφάνειας.
Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές, όπου κάποιοι αιρετοί στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν υπαρκτές ανάγκες συμπολιτών υιοθετούν εισηγήσεις και λαμβάνουν αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να τηρούνται οι προβλεπόμενες, από τη νομοθεσία και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, προϋποθέσεις παρότι οι αποφάσεις αφορούν σε αναγκαία ή ακόμη και με επείγοντα χαρακτήρα έργα.
«Πήγαμε να βοηθήσουμε μια κατάσταση» τόνισε απολογούμενος ο κ. Ευαγγέλου «και σήμερα βρισκόμαστε εδώ κατηγορούμενοι, γιατί κάποιος πολίτης που ενδεχομένως ήθελε να μας εκδικηθεί, ένας κακοπροαίρετος πολίτης μάς έστειλε ενώπιόν σας», αποδίδοντας -σε αρκετά σημεία της απολογίας του- την καταγγελία σε αντιπολιτευτικές πρακτικές, αφού όπως διευκρίνισε επί θητείας του εγκρίθηκε (σ.σ. και υλοποιήθηκε μεταγενέστερα) το έργο της ασφαλτόστρωσης του επίμαχου δρόμου στο «Κιόσκι», έργο για το οποίο κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο τεχνικού προγράμματος του Δήμου Ελασσόνας, δήμαρχος και εργολάβος υπέγραψαν σύμβαση για την τσιμεντόστρωση δρόμου στη θέση «Κιόσκι» του Κοκκινοπηλού, μέσα στο χωριό.
Μετά από αίτημα του κοινοτάρχη και συγκατηγορούμενου, ο κ. Ευαγγέλου όπως κατέθεσε και στο Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα να ασφαλτοστρωθεί τελικά ένας άλλος δρόμος (σε δύο σημεία) επίσης μέσα στο χωριό και σε κοντινή απόσταση από τον αρχικό δρόμο. «Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν φθορές στον αγροτικό δρόμο και ο πρόεδρος μάς πρότεινε να φτιάξουμε αυτόν τον δρόμο» τόνισε ο κ. Ευαγγέλου απαντώντας στο ερώτημα της προέδρου του Δικαστηρίου «τι μεσολάβησε και άλλαξε το έργο;».
 Όπως και έγινε τελικά, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η σύμβαση που να αφορά στο νέο έργο και χωρίς επίσης να εκδοθεί νεότερη απόφαση. Έτσι, με τον ίδιο προϋπολογισμό, «και χωρίς να ζημιωθούν τα οικονομικά του Δήμου Ελασσόνας», όπως τονίστηκε στο Δικαστήριο, τσιμεντοστρώθηκε ένας άλλος δρόμος, σε κοντινή απόσταση με τον αρχικό, πάλι μέσα στο ίδιο χωριό.
Αφού δεν άλλαξε η σύμβαση, δύο επίσης αιρετοί και μέλη της Επιτροπής Παραλαβής του έργου υπέγραψαν πως… παρέλαβαν το αρχικό έργο στο «Κιόσκι», ενώ στην πραγματικότητα είχε τσιμεντοστρωθεί άλλος δρόμος, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν και οι ίδιοι για ψευδή βεβαίωση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο πλαίσιο της δίκης κατέθεσε και ο νυν δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκ. Γάτσας ο οποίος ανέφερε το θέμα στην Εισαγγελία την περίοδο όπου ο ίδιος βρισκόταν στην αντιπολίτευση ως δημοτικός σύμβουλος.
Όπως κατέθεσε ο κ. Γάτσας, εκείνη την περίοδο «ήταν επίμονος ο καταγγέλων», αναφερόμενος στον κάτοικο της περιοχής που κατήγγειλε το έργο, προσθέτοντας πως «θεώρησα ότι ήταν σωστό να υπάρξει αναφορά στην Εισαγγελία».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «μου είχαν αποκρύψει την αίτηση του προέδρου» της κοινότητας, με βάση την οποία η Δημοτική Αρχή άλλαξε τον σχεδιασμό της. Υπογραμμίζοντας επίσης ότι με το νέο έργο, εξυπηρετήθηκε άλλη πραγματική ανάγκη κατοίκων του χωριού και χωρίς να ζημιωθούν τα οικονομικά του Δήμου. Τέλος, πρόσθεσε πως από την εμπειρία που έχει σήμερα ο ίδιος ως δήμαρχος, «γνωρίζοντας πλέον τη γραφειοκρατία, ξέρω πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει η απόφαση».
«Το μόνο που άλλαξε ήταν η θέση του έργου» τόνισε στην απολογία του ο κ. Ευαγγέλου, διευκρινίζοντας ότι «δεν άλλαξε το κόστος, δεν άλλαξαν τα υλικά, δεν άλλαξε ο προϋπολογισμός. Δεν το θεωρήσαμε καν ως παράβαση, κάνοντας μάλιστα δεκτή την πρόταση του προέδρου της Κοινότητας και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Τον κ. Γάτσα φαίνεται πως τον παραπλάνησε κάποιος δημότης για τους δικούς του λόγους. Δεν ήξερα ότι θα φτάναμε ως εδώ».
Στα ερωτήματα της Εισαγγελέως της έδρας γιατί δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία, για την αλλαγή του έργου ο κ. Ευαγγέλου δεν φάνηκε να δίνει πειστικές εξηγήσεις, παραπέμποντας στη γραφειοκρατία και στις καθυστερήσεις που προκαλεί. «Επιλέξατε να γίνεται δήμαρχος και ελέγχεσθε» τόνισε η Εισαγγελέας, η οποία πρότεινε την ενοχή και των πέντε κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Νωρίτερα στην απολογία τους, την αναγκαιότητα του έργου υπεραμύνθηκαν και οι υπόλοιποι αιρετοί κατηγορούμενοι, όπως και ο εργολάβος που εκτέλεσε το έργο που του υπέδειξαν να υλοποιήσει. Η υπεράσπισή τους σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «δεν υπήρξε καμία οικονομική ζημία για τον Δήμο» με την αλλαγή της απόφασης και πως «δεν υπήρξε δόλος». Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, μετά μάλιστα από πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά προχθές το απόγευμα, έκρινε τελικά αθώους, ελλείψει δόλου και τους πέντε κατηγορουμένους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass