Ιανός και σεισμός άλλαξαν τη λειτουργία του κράτους

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ, ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2021 21:02

Του απεσταλμένου της «Ε» στη ΔΕΘ, Γ. Ρούστα

«Η κρίση του «Ιανού» και του σεισμού στη Θεσσαλία άλλαξε δραστικά τη λειτουργία του κράτους

και οδήγησε σε ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πρωτόκολλο γρήγορων ενεργειών και νομοθετημάτων, με ενσυναίσθηση και δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που επλήγησαν» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στη ΔΕΘ, με θέμα «Κρατική Αρωγή: Εμπειρία-Μεταρρύθμιση-Εξέλιξη». Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και παρακολούθησαν οι δήμαρχοι Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος και Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου.
«Ακολουθώντας την πολιτική φιλοσοφία της συλλογικής ηγεσίας, όπου καλούνται να αποφασίσουν εκείνοι που καλούνται να υλοποιήσουν, περιδιαβήκαμε όλοι μαζί τις πληγείσες περιοχές, ακούσαμε τους ανθρώπους, νιώσαμε τις ανάγκες τους και πετύχαμε δημιουργική ανατροπή στην πράξη. Νικήσαμε για πρώτη φορά το δουλοκτητικό κράτος με ταχύτητα, ρυθμό, απλοποίηση και αυτοματισμό ενεργειών. Αυτό είναι το αντίδοτο στην κρίση, γιατί ένα γραμμάριο πράξης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας και μόνο με ταχύτητες μεγάλες μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Ήμασταν και είμαστε διαχρονικά παρόντες από την πρώτη στιγμή, συντονιστήκαμε και συνεργαστήκαμε όλοι μαζί Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμοι, ΕΛΓΑ και κάναμε το αδύνατο δυνατό, ενεργοποιώντας πρωτοπόρες διαδικασίες και ευεργετικά νομοθετήματα. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο, που καταστρώθηκε στον τόπο της ζημιάς και προχωράμε με ταχύτητα στην υλοποίησή του. Στη Θεσσαλία λόγω του «Ιανού» εξελίσσονται έργα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία δουλεύουν οι άνθρωποι της περιοχής.
Τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν κατασκευαστεί ή εξελίσσονται και δρομολογούνται νέα έργα-φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυα άρδευσης- με την αποτελεσματική διαδικασία των ΣΔΙΤ. Διεκδικούμε την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου και τα συνοδά έργα, φράγματα στην Πύλη και το Μουζάκι, για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των έργων νερού στη Θεσσαλία. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται με ανταγωνισμό προσφοράς και κατάθεση ψυχής, μέχρι την πλήρη και δίκαιη αποζημίωση των ανθρώπων της Θεσσαλίας» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.
Ο ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Εξάλλου στον απολογισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και της κρατικής αρωγής στους πλημμυροπαθείς του «Ιανού» ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ για φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, στο περίπτερο της ΔΕΘ έχοντας στο πλευρό του τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στην τοποθέτησή του ο κ. Τριαντόπουλος, αφού εξήρε τη συνεργασία που έχει με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων και των ενεργών πολιτών, υποστήριξε ότι η «κρατική αρωγή υπήρξε γρήγορη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να πληρωθεί το 55% των πληγέντων από τον «Ιανό», εκτός από τα επιδόματα που καταβλήθηκαν τις πρώτες μέρες της καταστροφικής πλημμύρας στη Δυτική Θεσσαλία».


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στον Νόμο 4797/21 «έργο Τριαντόπουλου» που συνέβαλε τα μέγιστα για τη γρήγορη καταβολή των προκαταβολών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής. Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που δημιούργησε ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση των πληγέντων από παγετούς και πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να παραμείνουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για τις υπόλοιπες ζημιές στα αγροτικά προϊόντα, 170 εκατομμύρια ευρώ που αποτελεί την ειδική ασφαλιστική εισφορά των αγροτών.Ακολούθησαν τοποθετήσεις αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων επιμελητηρίων κι άλλων φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ταχύτατη αντίδραση και την αποτελεσματικότητα του κράτους, που είχε ως αποτέλεσμα ο «Ιανός» από καταστροφή να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης των πληγεισών περιοχών. Συμφώνησαν ότι «έγιναν πολλά, απέμειναν λίγα ακόμα, για να επιστρέψει η κανονικότητα». Όλοι τους ευχαρίστησαν θερμά τους κ. Τριαντόπουλο, Αγοραστό, Λυκουρέντζο, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια αποτελεσματική τριπλέτα και κατάφεραν να δώσουν λύσεις, που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες.
Ουσιαστικά σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του δημάρχου Φαρσάλων Μ. Εσκίογλου και του προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρη Γιαννακόπουλου (σε επίπεδο νομού Λάρισας).


Χρ. Τριαντόπουλος στην «Ε»: Αξιοποιήσαμε την εμπειρία του «Ιανού» στις πυρκαγιές

Ερωτηθείς από την «Ε» για το «αν έχουν επιστραφεί χρήματα που δεν δικαιούνταν να πάρουν κάτοικοι της Θεσσαλίας από τον «Ιανό», ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι «είναι ένα μέτρο που το χειρίζεται το Υπουργείο Υποδομών. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και σίγουρα εάν εντοπιστούν παραβάσεις, τα χρήματα θα επιστραφούν». Συμπλήρωσε δε ότι «η εμπειρία του «Ιανού» χρησιμοποιήθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές, που κατέστρεψαν περιοχές της χώρας και έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 23 εκατομμύρια και πλέον σε 5.000 περίπου δικαιούχους, ως πρώτη αρωγή, είτε για τη στεγαστική τους συνδρομή, είτε για αποζημίωση για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κατέληξε λέγοντας ότι «η συνεργασία του με τους φορείς της Θεσσαλίας παραμένει συνεχής και κάθε φορά που προκύπτουν γραφειοκρατικά ζητήματα θα παρεμβαίνει ώστε αυτά να επιλύονται».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass