«Καλύβας» τέλος μετά από 43 χρόνια

ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΡΟΛΑ -«ΟΛΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ» ΕΞΗΓΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΟΛΓΑ ΚΑΛΥΒΑ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2021 21:03

Του Κώστα Γκιάστα

Η παρουσία του δίπλα από τα Goody’s στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας δημιουργούσε

την απόλυτη αντίθεση. Από τη μια η διάσημη αλυσίδα με το ισχυρό brand name και από την άλλη το μικρό ταπεινό «σαντουιτσάδικο». Από τη μια η εξέλιξη της ταχύτητας σε συνδυασμό με τη διαφήμιση και από την άλλη η παράδοση.
Το κατάστημα αυτό κατάφερε να αποδείξει πως το αυθεντικό και τίμιο πάντα βρίσκει τον δρόμο της επιτυχίας. Όπου κι αν το βάλεις, όσο μικρό κι αν είναι. Κάπως έτσι ένα απλό χειροποίητο μπιφτέκι κατάφερε να παραμείνει στις καρδιές των Λαρισαίων καλοφαγάδων για τέσσερις και πλέον δεκαετίες.
Ο «Καλύβας» σταμάτησε να ψήνει μετά από 43 χρόνια και η κόρη του Αντώνη Καλύβα, Όλγα, ανέλαβε να μας πει μερικά λόγια για την ιστορία του καταστήματος.
Όλα ξεκίνησαν το 1978. Τότε πρωτοάνοιξαν το κατάστημα τα αδέρφια Αλεξίου, όπως άλλωστε ήταν και η επωνυμία του. Ο Σωτήρης και ο Θωμάς κάλεσαν για εργασία τον Αντώνη Καλύβα που είχε μεγάλη εμπειρία στον χώρο λόγω του οικογενειακού εστιατορίου «Η καλή καρδιά» επί της Βενιζέλου. Οι καλές σχέσεις έφεραν κουμπαριά και αμέσως συνεταιρισμό. Όλοι μαζί πορεύτηκαν όμορφα και επιτυχημένα για αρκετά χρόνια. Τα αδέρφια Αλεξίου αποχώρησαν από το κατάστημα το 1996, λόγω συνταξιοδότησης και συνέχισε μόνος του ο κ. Αντώνης με τη βοήθεια της γυναίκας του, Χαρίκλειας, διατηρώντας την παράδοση.
Όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα ο κ. Αντώνης, μαθαίνει όλα τα μυστικά στην κόρη του Όλγα. Μέχρι το 2011, που συμπλήρωσε τα απαραίτητα ένσημα και αποχώρησε.
«Ό,τι ψήναμε το φτιάχναμε μόνοι μας. Παίρναμε κρέατα από τον Τσαρτσαρά και τα κόβαμε μόνοι μας. Τον κιμά επίσης τον φτιάχναμε εμείς. Κάθε πρωί ήταν πραγματική ιεροτελεστία για την οικογένεια με σκοπό να είναι έτοιμα να ψηθούν με την ίδια ποιότητα» λέει στην «Ε» και θυμάται χρυσές εποχές. «Ακόμη και 3.000 ψωμάκια δεν μας έφταναν με αποτέλεσμα να μη μας προλαβαίνει ο φούρναρης. Ήταν και καλύτερες οι συνθήκες στα οικονομικά του κόσμου και όλα ήταν ιδανικά».
Για το αν τους επηρέαζε η παρουσία δίπλα από ένα Goody’s υπογραμμίζει: «Η συνύπαρξή μας ήταν αρμονική, καθώς ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο. Υπήρχαν οικογένειες που έπαιρναν στα παιδιά το παιδικό γεύμα από δίπλα και οι γονείς έτρωγαν από εμάς. Ζευγάρια που έπαιρναν τη σαλάτα από τα Goody’s και τα μπιφτέκια από εμάς. Τα τελευταία χρόνια όμως είχαμε και πολύ μεγάλο αριθμό νεολαίας. Παιδιά από φροντιστήρια και σχολεία που ήθελαν το σάντουιτς με αυτόν τον τρόπο».
Γιατί όμως να κλείσει το κατάστημα; τη ρωτάμε: «Για να παραμείνει ένα κατάστημα θα χρειαστεί ποιότητα και η ποιότητα χρειάζεται την παρουσία των ανθρώπων» εξηγεί η κ. Όλγα Καλύβα που όλα αυτά τα χρόνια ήταν μαζί με τον σύζυγό της στο κατάστημα. Τα παιδιά τους όμως σπούδασαν και ακολούθησαν άλλους δρόμους, η κύρια αγροτική εργασία του συζύγου απαιτούσε περισσότερο χρόνο και ως εκ τούτου οδηγήθηκε στην απόφαση να το κλείσει: «Ήταν κάτι που σκεφτόμουν εδώ και ένα χρόνο αλλά δυσκολευόμουν να το πάρω απόφαση. Ένα τέτοιο μαγαζί δεν είναι μόνο υλικά αγαθά, αλλά υπάρχει και το συναισθηματικό δέσιμο το οποίο είναι ισχυρό. Μετά από ώριμη σκέψη πήρα αυτήν τη δύσκολη απόφαση να το σταματήσω, καθώς δεν θα μπορούσα να συνεχίσω την παροχή αυτής της ποιότητας όπως συνήθιζε να έχει το μαγαζί αυτές τις δεκαετίες».
Στο χθεσινό φύλλο της «Ε» η οικογένεια Καλύβα μ’ ένα δημοσίευμα ευχαριστούσε τους πολίτες της Λάρισας για τη στήριξη. Η αλήθεια είναι όμως πως οι Λαρισαίοι ευχαριστούν το εν λόγω κατάστημα γι’ αυτό το ωραίο γευστικό ταξίδι...

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass