Εθνομάρτυρας ο Μητροπολίτης Λαρίσης Πολύκαρπος

*ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΟΙΧΙΑΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ *«Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ» ΕΞΗΓΗΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2021 21:13

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Θωμάς Λευθέρης
Το ημερολόγιο έγραφε 17 Σεπτεμβρίου 1821 όταν μπροστά από το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η γέφυρα του Αλκαζάρ αποκεφαλίστηκε ο τότε Μητροπολίτης Λαρίσης Πολύκαρπος Δαρδαίος με εντολή του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη, κάτι που συνέβη ως

αντίποινο για τη στάση των Θεσσαλών στο Πήλιο και το Βελεστίνο. Του είχαν προτείνει, σύμφωνα με τον βιογράφο του ιεροδιάκονο Ιγνάτιο, να τον φυγαδεύσουν από το σημείο που τον είχαν φυλακίσει. Δεν δέχτηκε, επειδή το οθωμανικό στρατοκρατικό σύστημα, όπως ίσχυε τότε, θα ξεσπούσε στον λαό της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Πέθανε κάτω από τον Μητροπολιτικό Ναό που υπηρέτησε, για την πόλη που αγάπησε. Το γεγονός αυτό τον ανέδειξε στη συνείδηση των νεότερων γενεών σε εθνομάρτυρα.
Ιστορία που λίγοι πολίτες της Λάρισας γνωρίζουν, μα από χθες θα έχουν την ευκαιρία να το καταγράφουν στη μνήμη τους, καθώς γι’ αυτό μερίμνησε η Ιερά Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου σε συνεργασία με την κίνηση πολιτών «Λάρισα, η πόλη μου». Από χθες το απόγευμα στη βάση του λόφου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλίου, τοποθετήθηκε αναμνηστική επιτοίχια επιγραφή κοντά στο σημείο που μαρτύρησε.
Νωρίτερα μάλιστα απέναντι από τον Άγιο Αχίλλιο, στη μικρή πλατεία, αμέσως μετά τον Εσπερινό, πραγματοποιήθηκε σύντομη τελετή στην προτομή του ιεράρχη. Η τελετή συμπεριλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, κατάθεση στεφάνου.
«Δεν ήταν τυχαία η θυσία του, αλλά ήταν τελετουργική» είπε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του και συνεχίζοντας ανέφερε πως ο Δράμαλης θέλοντας να δείξει πως πάει να χτυπήσει άπιστους, ξεκίνησε την εκστρατεία θυσιάζοντας έναν σπουδαίο εκπρόσωπο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, εξηγώντας επιγραμματικά το σύστημα των Ρουμ μιλλέτ που ονομαζόταν το μιλλέτ των Χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Έπρεπε να θυσιαστεί ως δείγμα του τι πήγαινε να κάνει ο Δράμαλης, καθώς όπου κι αν πέρασε δεν άφησε πέτρα στην πέτρα» είπε χαρακτηριστικά.  «Ο Πολύκαρπος, ενώ είχε τη δυνατότητα να φύγει και παρόλο που γνώριζε το τέλος του, ζήτησε και παρέμεινε για να γλιτώσει ο υπόλοιπος χριστιανικός πληθυσμός της Λάρισας. Ήταν ο λίγος πληθυσμός που τότε άρχισε να συγκεντρώνεται. Μετά τα Ορλωφικά μπόρεσαν οι Χριστιανοί να μπούν στη Λάρισα και να δημιουργήσουν μια χριστιανική συνοικία και να έχουν τον πρώτο Άγιο Αχίλλιο και το σπίτι του Επισκόπου. Ο Πολύκαρπος προτίμησε να παραμείνει και να χυθεί το αίμα του».
Ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε πως ο Πολύκαρπος αναφέρεται ιστορικά με πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς, από πηγές όμως που ήταν φίλα προσκείμενες στον Αλή Πασά. Τόνισε πως οι πηγές που περιγράφουν αντικειμενικά την ιστορία της Θεσσαλίας, αναδεικνύουν την πνευματικότητά του και το γεγονός πως ήταν πολύ προσεκτικός για να μην δώσει αφορμή και να μην πληγεί ο χριστιανικός πληθυσμός από τους Τούρκους.
«Η Εκκλησία τον τιμά όχι ως ιερομάρτυρα, δεν θεωρούμε ότι είναι άγιος της εκκλησίας, αλλά θεωρούμε πως είναι εθνομάρτυρας. Είναι ήρωας της πατρίδας μας, έχυσε το αίμα του για τον σκοπό της Ελληνικής Επανάστασης. Τον σεβόμαστε, τον τιμούμε και τον αναγνωρίζουμε ως άξιο της πατρίδας και οι νεότεροι να θυμούνται το τι τράβαγαν οι προπάτορές μας. Κάτι που το έχουμε ξεχάσει και κάτι που δυστυχώς κάποιοι δεν θέλουν να θυμόμαστε. Αυτήν την ιστορική γνώση τη βαθιά εύχομαι σε όλα τα Ελληνόπουλα με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση» κατέληξε στην τοποθέτησή του.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Διαμάντος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ορμή Ανανέωσης κ. Νίκος Γαμβρούλας, αλλά και μέλη της Φωτοθήκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass