Τεράστια η παρακαταθήκη της δεκαετίας του ’40

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940»

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2021 21:51 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Σεπ 2021 23:32

Να αναδείξει αθέατες όψεις, να ρίξει φως και να χαρτογραφήσει τις εικαστικές τέχνες σε μια δεκαετία που δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, τη δεκαετία του ’40, επιχειρεί το διήμερο Συνέδριο με τίτλο «Εικαστικές Τέχνες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940» που

πραγματοποιείται από χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και διοργανώνουν η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης (ΕΕΙΤ) και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Στη Δημοτική Πινακοθήκη έχει συγκεντρωθεί η «Εθνική Ελλάδος» των ιστορικών Τέχνης που αφενός θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει και να αναδείξει το γεγονός ότι τη δεκαετία του ’40 υπάρχει πλούσια εικαστική παραγωγή και αφετέρου θα σταθεί στην πρόσληψη της εικαστικής παραγωγής της δεκαετίας του ’40 από τους καλλιτέχνες και τους ιστορικούς των μετέπειτα εποχών. Μιλώντας στην «Ε» η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ζωγράφος και χαράκτρια, Εύα Μελά, θα σημειώσει ότι: «Θεωρώ πολύ σημαντική την πρωτοβουλία να διοργανωθεί ένα συνέδριο που θα εξετάσει τα εικαστικά την περίοδο 1940 - 1949, μια περίοδο που οι λαϊκοί αγώνες τροφοδότησαν όσο ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα τους εικαστικούς καλλιτέχνες και μας έχουν αφήσει μια τεράστιας αξίας παρακαταθήκη για το μέλλον. Σε αυτήν τη δεκαετία κυριολεκτικά αναπτύχθηκε η πολιτική τέχνη στην Ελλάδα. ...Δεν είναι λοιπόν μια σκοτεινή αλλά μια φωτεινή και λαμπρή περίοδος, απλά πρέπει οι ιστορικοί να σκύψουν πιο βαθιά από όσο έχουν ήδη σκύψει, λόγω των συγκυριών, και να δούνε τους επώνυμους αλλά και τους πολλούς ανώνυμους αυτής της περιόδου», ενώ ο ιστορικός Τέχνης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αλέξανδρος Τενεκετζής τόνισε ότι: «Είναι μία δεκαετία που δεν έχει μελετηθεί σε βάθος σε σχέση με τα εικαστικά. Είναι ένα θέμα δύσκολο εξαιτίας του Εμφυλίου που κατέληξε αυτή η δεκαετία, οι ιστορικοί και οι ιστορικοί της Τέχνης τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να μελετάμε με αντικειμενικό τρόπο την εικαστική παραγωγή της δεκαετίας αυτής».
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Απόστολος Καλογιάννης σε σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι τη δεκαετία του ’40 «τα έργα των καλλιτεχνών γίνονται εργαλεία αντίστασης και πηγή έμπνευσης για χιλιάδες αγωνιστές. …Στην Πινακοθήκη μας στη Συλλογή Κατσίγρα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός έργων που φιλοτεχνήθηκαν τη δεκαετία αυτή και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού ο Γιώργος Κατσίγρας φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του δράση», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «στη νέα μουσειογραφική μελέτη που εγκαινιάσαμε το 2019 θεωρήσαμε χρέος μας να αποτυπωθεί η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης αλλά και ο Εμφύλιος. Συλλογές άλλωστε δεν λειτουργούν μόνο ως φορείς αισθητικής καλλιέργειας και καταγραφής αισθητικών ρευμάτων αλλά αποτυπώνουν την ιστορία, τις συνθήκες διαβίωσης, τους αγώνες κάθε λαού», ενώ κάλεσε τους παρευρεθέντες να επισκεφτούν τις εκθέσεις της Πινακοθήκης. Ακολούθως η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα «ξενάγησε» τους συνέδρους στη μόνιμη συλλογή και στις 3 συλλογές που φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή στην Πινακοθήκη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Πινακοθήκης η Θεοδώρα Τσιάτσιου και η πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνων Ιστορικών Τέχνης Ευθυμία Γεωργιάδου - Κούντουρα.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass