Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΤΗΝ «ΕτΔ»

Απαραίτητη προϋπόθεση η «τρικλοποδιά» στην έλευση Τσίπρα

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:40

Συνέντευξη: Βαγγ. Κακάρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει υιοθετήσει κάθε ανεύθυνο αίτημα. Έχει αναπτύξει συστηματικά μια μηδενιστική και λαϊκίστικη αντιπολίτευση σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος «καταστροφής». Δηλαδή να χαθούν και να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων οι θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια.

 Για εμένα αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι ότι ανησυχώ υπό αυτή την έννοια ότι θα βρεθούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ανησυχώ, ας πούμε ότι θα γίνει κομμουνισμός στην Ελλάδα. Αλλά όμως έχω ανησυχία ότι εξαιτίας αυτής της λαϊκίστικης και ανεύθυνης πολιτικής μπορεί να ακυρωθεί ολοκληρωτικά όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει κυρίως και, πρώτα από όλα, από τους Έλληνες πολίτες» τονίζει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στην «Ε».

Ο κ. Βορίδης απηύθυνε πρόσφατα, κάλεσμα επιστροφής στη ΝΔ του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση στη ΝΔ για την επιστροφή των «ασώτων», επιμένοντας στη διεύρυνση της κεντροδεξιάς στο όνομα «της ομαλής πορείας του τόπου».

Υιοθετώντας λοιπόν τα περί «τρικλοποδιάς» στην «έλευση Τσίπρα», φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο κ. Καρατζαφέρης προκειμένου να τονίσει επίσης την ανάγκη της συστράτευσης της δεξιάς, ο κ. Βορίδης σημειώνει ότι «η διάκριση μνημονίου, αντιμνημονίου ξεθωριάζει».

Για να υπογραμμίσει παράλληλα πως σήμερα «υφίστανται οι αντικειμενικές πολιτικές προϋποθέσεις υπέρβασης μη υφιστάμενων πλέον διαχωριστικών γραμμών και ανασύνταξης των ιδεολογικών μας γραμμών. Και βεβαίως «η τρικλοποδιά» στον κ.Τσίπρα είναι “ Conditio sine gua non” για την ομαλή πορεία του τόπου προς την ανασυγκρότησή του».

Ο κ. Βορίδης αισιοδοξεί πως η κυβέρνηση θα αποφύγει τον «σκόπελο» των πρόωρων εκλογών εκτιμώντας ότι «μπορούν να βρεθούν οι 180 βουλευτές που απαιτούνται και αυτή η Βουλή θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά στην υγεία, τονίζει πως «αυτό που εξετάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω των κονδυλίων για την υγεία γενικά» ενώ καθησυχάζει για τα νοσοκομεία της Λάρισας λέγοντας πως «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας» διαβεβαιώνοντας επίσης ότι «με τον προγραμματισμό προσλήψεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού θα ενισχυθούν περαιτέρω οι υπάρχουσες κλινικές».

Αναλυτικά η συζήτησή μας με τον κ. Βορίδη έχει ως εξής:

*Καταρχήν κ. Βορίδη, προτού πάμε στις πολιτικές εξελίξεις, να σταθούμε για λίγο στο υπουργείο σας. Σε ό,τι αφορά το 2015 θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις δαπάνες για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη;

- «Τα ποσά για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη έχουν ήδη καθοριστεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και προσαρμογής και πέραν αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση.

Σε κάθε περίπτωση καλύπτουμε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει και ταυτόχρονα καταγράφουμε τυχόν αστοχίες στις προβλέψεις των οικονομικών μεγεθών που έχουν γίνει προκειμένου να εξετάσουμε διορθωτικές κινήσεις.

Αντιθέτως αυτό που εξετάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω των κονδυλίων για την υγεία γενικά. Αυτό όμως θα γίνει με τρόπο που να μην θίγει τους γενικούς δημοσιονομικούς στόχους μας και να είναι τεκμηριωμένο το ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον ασθενή».

* Πλαφόν, ΠΕΔΥ, ελλείψεις υλικών, μη προσλήψεις μόνιμων ιατρών και πολλά ακόμη θέματα συνθέτουν ένα καυτό πάζλ στη δημόσια υγεία που πάντα καταλήγει στην ταλαιπωρία των πολιτών που, όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της οικονομικής κρίσης. Εχετε κάποιο σχεδιασμό για το αύριο των νοσοκομείων;

- «Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η εξάλειψη κάθε εμποδίου που συναντά ο πολίτης στην επαφή του με το σύστημα υγείας καθώς και η ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Το ΠΕΔΥ είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Όλα τα χρόνια μιλούσαμε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο δίκτυο.

Το ΠΕΔΥ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συγκροτήσουμε πραγματικά ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν θέλουμε τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ μόνο για συνταγογράφηση.

Θέλουμε οι μονάδες αυτές να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προκειμένου ο νοσοκομειακός τομέας να διαδραματίσει τον πραγματικό του ρόλο που είναι η παροχή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, θα βελτιώσουμε το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας και θα εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουμε δρομολογήσει και θα λειτουργήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 4 τέτοιου είδους πολυιατρεία με 24ωρη εφημέρευση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε αυτή την πρώτη φάση και σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε όλη τη χώρα.

Οι μονάδες υγείας θα διασυνδέονται με νοσοκομεία και οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα είναι σε λίγο μετά την ολοκλήρωση των κρίσεων (η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός δύο μηνών), γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις γιατρών, πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουν διοριστεί στο ΕΣΥ 416 νέοι γιατροί ενώ στον προγραμματισμό μας είναι η πρόσληψη επιπλέον 370 ιατρών (αφορά γιατρούς των οποίων η κρίση τους έχει ολοκληρωθεί) και 300 ακόμα ιατρών από κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».

* Πρόσφατα αξιολογήθηκαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία είσθε ικανοποιημένος από τους διοικητές σας ή θα προχωρήσετε και σε αλλαγές;

- «Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αξιολογούνται διαρκώς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ετήσια αξιολόγηση είναι αυτή που κρίνει την επάρκεια και αποτελεσματικότητα μίας διοίκησης. Η ετήσια αυτή αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος του έτους».

-Σε ό,τι αφορά στη Λάρισα, θα προχωρήσετε στη συγχώνευση των δύο νοσοκομείων ή σε συγχώνευση κλινικών;

«Τα νοσοκομεία της Λάρισας αποτελούν ενιαίο νομικό πρόσωπο. Όμως αποτελούν δύο ξεχωριστές δομές, δύο ξεχωριστά νοσοκομεία, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως διοικητικής διάρθρωσης των υπηρεσιών τα 2 νοσοκομεία της Λάρισας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Πιστεύω ότι με τον προγραμματισμό προσλήψεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού θα ενισχυθούν περαιτέρω οι υπάρχουσες κλινικές. Μάλιστα, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προστίθενται δομές χωρίς οικονομική επιβάρυνση».

ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

* Ανοιχτά είναι και τα μέτωπα στον χώρο της οικονομίας. Σε τι ελπίζετε από τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι;

- «Και μόνο το γεγονός ότι οι συναντήσεις θα γίνουν σε τρίτη χώρα, μαρτυρά την αποδραματοποίηση της διαδικασίας, την αποφόρτισή της και τη διεξαγωγή των συζητήσεων αυτών σε ένα πιο νηφάλιο κλίμα.

 Καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε μια τροχιά, καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την όξυνση και η ανεργία αποκλιμακώνεται, το μείζον είναι να υπάρξει θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, γεγονός που θα αποτελεί «όπλο» για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη διαπραγμάτευσή του για το ζήτημα του δημόσιου χρέους».

* Προχθές, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε μεταξύ άλλων πως, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συνεργασία με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, με αντικειμενικό στόχο να μπει «τρικλοποδιά» στην πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση και αν ναι, γιατί;

- «Αυτό που έχω πει είναι ότι η διάκριση μνημόνιου, αντιμνημόνιου ξεθωριάζει. Η χώρα έχει κάνει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και για να επιτευχθεί αυτό, πολλοί και κυρίως η μεσαία τάξη έχει υποστεί σημαντικές θυσίες.

 Τώρα πια θα πρέπει να δούμε την πορεία την οικονομική, παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στην ανάκτηση χαμένων εισοδημάτων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό δηλαδή που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του. Τώρα πια θα πρέπει η Ελλάδα ανακτώντας την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα να διεκδικήσει τη θέση της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

Και στο σημείο αυτό, διαιρέσεις που εμφανίστηκαν τα 4 χρόνια του μνημονίου θα ατονήσουν και θα επανεμφανιστούν οι βασικές ιδεολογικές γραμμές όπως για παράδειγμα αυτή της ανασυγκρότησης που θα γίνει είτε με βασικό μοχλό το κράτος, με άξονα τις δημόσιες επενδύσεις όπως λέει η Αριστερά ή με κύριο όχημα την ιδιωτική οικονομία, την ατομική πρωτοβουλία, την ελευθερία της αγοράς.

 Άρα υφίστανται οι αντικειμενικές πολιτικές προϋποθέσεις υπέρβασης μη υφιστάμενων πλέον διαχωριστικών γραμμών και ανασύνταξης των ιδεολογικών μας γραμμών. Και βεβαίως «η τρικλοποδιά» στον κ.Τσίπρα είναι “ Conditio sine gua non” για την ομαλή πορεία του τόπου προς την ανασυγκρότησή του».

ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ

* Είναι καταστροφή για τη χώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η έλευση Τσίπρα στην εξουσία ή μήπως είναι η πολιτική σας που οξύνει τα προβλήματα των πολιτών;

- «Ξέρετε η πολιτική που ακολουθούμε είναι μια πολιτική δύσκολη, επίπονη για όλους μας αλλά απολύτως απαραίτητη προκειμένου η χώρα μας να ξαναμπεί σε πορεία ανάπτυξης και ανοδικής τροχιάς. Πολιτική που μπορεί να έχει κάποιες αστοχίες αλλά όλοι στην κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός σε κάθε τέτοια περίπτωση επιχειρούμε να διορθώσουμε, να εξαλείψουμε άμεσα αυτές τις όποιες αστοχίες. Η προσπάθεια είναι δύσκολη και χρειάζεται τη συνεργασία και, αν θέλετε, και την υπομονή και προσπάθεια όλων μας.

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα προσωπικά πιστεύω ότι στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί όλες εκείνες οι δομές οι οποίες διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας και την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά και εκείνες τις βασικές, ας το πω, λειτουργίες της χώρας στο επίπεδο των συνταγματικών της προβλέψεων.

 Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει υιοθετήσει κάθε ανεύθυνο αίτημα. Έχει αναπτύξει συστηματικά μια μηδενιστική και λαϊκίστικη αντιπολίτευση σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τη χώρα και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος «καταστροφής». Δηλαδή να χαθούν και να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων οι θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια.

 Για εμένα αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι ότι ανησυχώ υπό αυτή την έννοια ότι θα βρεθούμε εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, δεν ανησυχώ, ας πούμε ότι θα γίνει κομμουνισμός στην Ελλάδα. Αλλά όμως έχω ανησυχία ότι εξαιτίας αυτής της λαϊκίστικής και ανεύθυνης πολιτικής μπορεί να ακυρωθεί ολοκληρωτικά όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει κυρίως και πρώτα από όλα από τους Έλληνες πολίτες».

* Είστε αισιόδοξος πως θα καταφέρετε να συγκεντρώσετε τους 180 βουλευτές ή θα οδηγηθείτε τελικά σε πρόωρες εκλογές;

- «Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή όχι. Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα οι άλλοι και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει διαφορετική άποψη δεν διαθέτει τους 120 που χρειάζονται. Επομένως μπορούν να βρεθούν οι 180 που απαιτούνται και αυτή η Βουλή θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρκεί οι βουλευτές να έχουν τη σκέψη ευθύνης που πρέπει να έχουν.

Και εκτός αυτού δεν είναι δυνατόν, δεν είναι λογικό, δεν είναι αν θέλετε στο κάτω -κάτω δημοκρατικό να χρησιμοποιείς έως καταχρηστικά τις συνταγματικές διατάξεις προκειμένου να επιτύχεις τους κομματικούς σου στόχους να πάρεις την εξουσία, επειδή πιστεύεις ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πράττει σωστά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass